18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFestivalul International Shakespeare, la a V-a editie

Festivalul International Shakespeare, la a V-a editie

Cea de-a V-a editie a Festivalului International Shakespeare, care se va desfasura in perioada 25 aprilie – 3 mai la Craiova, este apreciata de cele mai importante personalitati culturale ca fiind evenimentul cultural al anului nu doar in Cetatea Baniei, dar si in România. Astfel, aceasta editie va aduce la Craiova teatre si companii teatrale din intreaga lume. Din indepartata Japonie pâna in Ungaria, trecând prin Lituania, Rusia, Serbia-Muntenegru, Israel, Olanda si Marea Britanie, cele mai faimoase trupe ale momentului vin sa joace pe scena Teatrului National „Marin Sorescu“ piesele titanului Shakespeare. Spectacole de exceptie, unice prin intentie si realizare, pot fi vazute doar la Craiova, timp de o saptamâna. Biletele si abonamentele pentru cele 12 spectacole – care se joaca doar pe marile scene ale lumii – inca mai pot fi procurate de la agentia teatrului. Spectatorii avizati si iubitorii de teatru trebuie sa se grabeasca pentru a le achizitiona, intrucât exista riscul ca toate piesele sa se joace cu casa inchisa.


Directorul general al teatrului craiovean, Mircea Cornisteanu, spune ca deja sunt foarte multi invitati, personalitati de marca, precum directori de teatre, de festivaluri si ambasadori ai mai multor tari la Bucuresti. Emil Boroghina, director artistic si executiv al festivalului si presedinte al Fundatiei „W. Shakespeare“, apreciaza ca aceasta editie are o cota valorica mai mare decât in Marea Britanie, ceea ce i-a confirmat inclusiv ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. Acesta mai spune ca va fi o adevarata perioada de efervescenta culturala: „In Craiova se va realiza cel mai puternic centru teatral din România. Vor veni regizori mari, vor fi lansari de carte, se vor organiza o sesiune de shakespearologie si un atelier teatral“.


Deschiderea oficiala a festivalului a avut loc ieri, la ora 19.00, in Sala „Amza Pellea“ a teatrului craiovean, cu „A douasprezecea noapte“, spectacol prezentat de o trupa de actori a unui teatru de prestigiu din Moscova si realizat in cooperare cu Compania „Cheek by Jowl“ din Londra, in regia lui Declan Donnellan. Spectacolul a fost precedat de cuvântul de deschidere al celebrului actor Radu Beligan – presedinte de onoare al festivalului si al Institutului International de Teatru. De asemenea, in foaier va avea loc vernisajul expozitiei „Univers shakespeareian“, realizata de pictorul scenograf Vittorio Holtier. Cinci spectacole se vor relua la Teatrul „Odeon“ din Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS