30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvata pentru a ajuta oamenii

Invata pentru a ajuta oamenii

Violeta Lazar. este una din elevele olimpice ale Colegiului National „Nicolae Titulescu“ din Craiova. Provine dintr-o familie cu posibilitati financiare reduse, insa este ambitioasa si inteligenta, dorindu-si sa ajunga psiholog.


Violeta Lazar are 15 ani si este din comuna doljeana Plesoi. Provine dintr-o familie numeroasa, având acasa trei fratiori. Singurul venit al familiei este salariul tatalui, care lucreaza ca agent de paza la o firma din Craiova. Desi situatia lor financiara este mai mult decât modesta, in mare parte banii ducându-se pe transport si alimente, copiii cresc intr-o atmosfera calda si plina de dragoste, bucurându-se de toata sustinerea si incurajarea parintilor. De altfel, educatia este singura modalitate de evolutie pe care o intrevad parintii Violetei. Rezultatele obtinute de cei patru copii confirma acest lucru.


Doar doi elevi din Plesoi au dat la liceu in Craiova


Din cei 18 absolventi ai clasei a VIII-a de anul trecut, din Scoala din Plesoi, doar doi elevi au dat examen de admitere la liceu in Craiova: Violeta, care este eleva in clasa a IX-a la Liceul „Nicolae Titulescu“, si un coleg, care este la Scoala de Arte si Meserii. Violeta este deja olimpica la limba româna si istorie. Trecerea la noul program de la liceu si la viata de la oras, departe de parintii ei, a reprezentat o provocare pentru Violeta. A reusit sa se adapteze.


La liceu, Violeta a vazut pentru prima data un microscop


La internat, Violeta imparte o camera de numai doi metri patrati cu inca trei colege mai mari, cu care se intelege foarte bine. In spatiul mic al camerei, Violeta are un pat, o masuta pe care isi scrie temele si o etajera pe care se afla permanent carti si unde a aliniat o multime de iconite, la care se roaga in fiecare seara ca Dumnezeu sa le dea sanatate fratilor si parintilor ei. Desi este o fata sfioasa si in aparenta foarte fragila, Violeta iti transmite din primele minute de când o cunosti o forta a spiritului, o determinare si o frumusete de caracter pe care rareori iti este dat sa le regasesti intr-o persoana atât de tânara. „In primele zile de liceu mi-a fost greu, nu cunosteam pe nimeni… Aici am vazut pentru prima data un microscop, in laboratorul de biologie. Imi place foarte mult la liceu, intre noi colegii este o permanenta concurenta, mai ales ca in clasa mea sunt doar elevi buni si foarte buni. Imi doresc sa am o meserie, imi place sa ma bazez pe mine. Imi plac foarte mult limba româna si istoria. Am participat la olimpiade si imi place foarte mult sa invat. Vreau sa am serviciul meu, sa pot sa-mi ajut parintii si fratii, sa le ofer tot ceea ce ei nu au posibilitate sa aiba. Imi doresc din suflet sa devin psiholog. Toata lumea spune ca stiu sa ascult oamenii, dar eu vreau sa ii ajut pe oameni, sa reusesc sa le fac viata mai frumoasa“, a spus Violeta.


Bursa de studii si taxa de internat


Continuarea studiilor Violetei la Liceul „Nicolae Titulescu“ a fost posibila datorita bursei pe care a obtinut-o de la World Vision, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si cu 14 licee din Craiova. Un sponsor ii asigura plata cazarii la internat, 1.200.000 de lei pe luna, carti si produse de papetarie, dar si sprijin prin asistenta sociala oferita familiei. „«Bursa, o sansa pentru copiii din mediul rural» este un proiect realizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, 14 licee din Craiova si sponsori si are ca scop incurajarea elevilor din sate, sprijinindu-i sa continue liceul in mediul urban, sa exceleze si sa aiba performante scolare. Proiectul include 34 de elevi proveniti din comunele Breasta, Brabova, Carpen, Predesti, Plesoi. Inexistenta unor licee in mediul rural, cât si lipsa posibilitatilor financiare ale familiilor din care provin determina multi copii de la tara sa renunte la scoala. Cu toate acestea, exista si cazuri in care copii cu o ambitie si determinare iesite din comun pentru vârsta lor vad continuarea studiilor ca unica modalitate de a-si asigura viitorul“, a spus Cristina Toma, asistent de comunicare si relatii publice in cadrul Organizatiei World Vision Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII