30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal9.000 de persoane traiesc din ajutor social

9.000 de persoane traiesc din ajutor social

Numarul persoanelor care solicita ajutor social, in Craiova, este ingrijorator de mare. Exista familii care traiesc impreuna cu copiii lor, doar din venitul minim garantat acordat pe baza Legii nr. 416/2001.


La sediul Directiei de Asistenta si Protectie Sociala (DAPS), din cadrul Primariei Craiova existau la sfârsitul lunii ianuarie 3.558 de dosare de ajutor social, din care beneficiau 9.146 de persoane.


„Vin sa isi ridice ajutoarele sociale in masini luxoase“


Lunar, la data la care sunt virati banii pentru plata ajutoarelor sociale, in fata sediului DAPS, inca de la primele ore ale diminetii, se formeaza cozi interminabile, mii de oameni asteptând sa isi primeasca banii. Cât de cuvenite sau nu sunt aceste ajutoare, nimeni nu poate sa se pronunte cu exactitate. Atât oamenii, cât si reprezentantii directiei de asistenta sociala din cartierul Lapus, cei care acorda acesti bani, cunosc sau „au auzit“ despre beneficiari ai ajutorului social care vin sa isi ridice banii in limuzine aduse de la mii de kilometri si care au pe mâini sau la gât sute de grame de aur, dar nu pot face nimic pentru ca la anchetele sociale acestia se dau saraci lipiti. „Lunar vin inca de la ora sase dimineata si stau la cozi interminabile pentru a-mi lua ajutorul social din care traiesc impreuna cu cei doi copii ai mei. Sunt pur si simplu socata sa constat de fiecare data sute de craioveni care primesc necuvenit acesti bani. Stau, privesc, dar tac. Multi dintre acesti oameni vin sa isi ridice banii in masini luxoase, au la gât, fara exagerare, un kilogram de aur, dar cer acesti bani. Sunt pur si simplu stupefiata sa vad ca autoritatile cunosc acest fapt, dar tac si nu iau nici un fel de masura cu acesti indivizi“, a spus Mihaela Dinca, una dintre beneficiarele ajutorului social.


Masinile din strainatate, neinregistrate


Reprezentantii DAPS au precizat ca au auzit si ei despre aceste cazuri, insa la anchetele sociale efectuate nu au putut dovedi faptul ca beneficiarii ajutoarelor sunt proprietarii masinilor sau bijuteriilor cu care se afiseaza. In numai doua luni, institutia amintita a oprit de la plata 172 de dosare, in urma anchetelor sociale intreprinse. In majoritatea acestor cazuri, din cele mentionate de reprezentantii directiei, beneficiarii ajutoarelor nu au fost gasiti la domiciliile declarate.


„Multi dintre ei si-au schimbat domiciliul si nu ne-au anuntat, iar la ancheta sociala nu am dat de ei… Am fost nevoiti sa ii oprim temporar de la plata. Intr-adevar, am auzit si eu despre oameni care ar lua ajutor social, desi sunt zvonuri cum ca ar avea masini luxoase. Insa acestia isi aduc masinile din strainatate, nu le inmatriculeaza, nu platesc nici un fel de taxe pentru ele… Nefiind inregistrate nu platesc pentru acestea taxa la financiar. Asadar nu avem nici un fel de dovada despre faptul ca aceste bunuri le-ar apartine. In plus, când mergem sa le efectuam anchete sociale, la adresele pe care ni le-au mentionat, ii gasim intr-o saracie crunta, cum greu poti sa crezi ca mai poate trai in ziua de azi un om. Adevarul este ca acesti oameni beneficiaza de ajutor social daca au buletin de Craiova, nefiind obligatoriu sa locuiasca legal la adresele mentionate“, a mentionat Rodica Tenea, directoarea in cadrul DAPS, din Primaria Craiova.


Acte necesare


Documentele necesare intocmirii dosarului de ajutor social: copie acte de identitate pentru membrii familiei, copie certificat casatorie, copie certificat nastere copii, copie hotarâre judecatoreasca privind incredintarea minorilor, acte din care sa rezulte calitatea de tutore sau curator, adeverinta fisc, certificat de atestare fiscala, adeverinta de venit agricol, declaratie notariala in care sa se mentioneze ca nu detine mai multe locuinte si nu beneficiaza de bursa, tipul si cuantumul, cupon pensie, cupon somaj, adeverinta scolara pentru elevi si studenti, in care sa se mentioneze daca beneficiaza de bursa, tipul si cuantumul.


Cuantumul ajutorului social


Ajutorul social pentru o persoana este de 920.000 de lei, pentru doua persoane 1.660.000 de lei, pentru trei 2.310.000 de lei, pentru patru 2.870.000 de lei. Cinci persoane beneficiaza de un ajutor social in valoare de 3.410.000 de lei, iar pentru cele care depasesc acest numar se adauga 230.000 de lei pentru fiecare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU