29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJumatate dintre elevi au trecut simularea

Jumatate dintre elevi au trecut simularea

Rezultatele finale obtinute de elevii doljeni la probele examenului de simulare a Testelor Nationale au dat de gândit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean. Potrivit acestora, promovabilitatea este de aproximativ 50%.


Conform ultimelor statistici ale Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, elaborate la finalul probelor examenului de simulare a Testelor Nationale, procentul de promovabilitate in Dolj este de aproximativ 50%.


Din cele spuse de Alexandru Gâdar, inspector scolar general adjunct al ISJ Dolj, presedinte al comisiei judetene de teste nationale, aproape jumatate dintre elevii doljeni au picat proba scrisa la limba si literatura româna. „Din cei 7.341 de elevi inscrisi la prima proba s-au prezentat 6.829 de elevi, dintre care au promovat examenul aproximativ 47%. Pentru ei, proba de româna a simularii a fost un hop greu de trecut, lucru care s-a dovedit si din notele obtinute: 11 note de 10 si 3.443 de note de cinci, iar peste 3.000 de elevi nu au putut obtine nici macar o nota de trecere. Nici la disciplina matematica, elevii nu s-au prezentat mai bine si din cei 7.335 de elevi inscrisi doar 6.718 s-au prezentat, mai multi absenti cu 100 decât la prima proba. Dintre acestia, doar 3.511 au promovat examenul, iar procentul de promovabilitate al acestei probe a fost de 52,26%“, a precizat Alexandru Gâdar.


Geografia in detrimentul istoriei


Ultima proba a examenului de simulare a Testelor Nationale, proba la alegere, dintre istorie si geografie, a inregistrat, potrivit reprezentantilor ISJ Dolj, multi absenti. Desi pentru geografie au optat initial 60% dintre elevi, la examen s-au prezentat doar 4.526 din cei 5.834 inscrisi initial.


„Dintre cei prezenti, doar 3.108 au promovat examenul, deci 68,67%. La istorie, situatia a fost chiar mai critica. Dintre cei 2.277 de elevi inscrisi la aceasta proba, doar 2.076 au fost prezenti, iar 1.461 au fost promovati. „Elevii doljeni nu au manifestat prea mare interes pentru aceasta simulare. Au ales geografia in detrimentul istoriei pentru ca la geografie nu li se impune sa gaseasca efecte ale evenimentelor, lucru care la istorie este necesar. Desi subiectele de la istorie sunt in general mult mai usoare decât cele de la geografie, candidatii sunt pusi sa gândeasca si sa stabileasca legatura dintre cauza si efect“, a explicat Alexandru Gâdar. De asemenea, acesta a mentionat si faptul ca, la prima vedere, aceasta simulare a fost un dezastru. Insa, reprezentantii ISJ Dolj se declara optimisti si spera ca elevii sa constientizeze importanta examenului si sa se pregateasca mai mult.


„Simularea a fost binevenita. A fost mai mult un semnal de alarma atât pentru elevii de clasa a VIII-a, care vor sustine la vara testele nationale, cât si pentru profesorii care-i pregatesc. Rezultatele acestei simulari nu se deosebesc prea mult de cele din anii anteriori“, a concluzionat Gâdar.


Scolile cu note mici – „urecheate“ de ISJ


Intrucât in urma probelor de simulare a testelor nationale s-a dovedit ca multi elevi fie nu au tratat cu seriozitate subiectele, fie nu au fost pregatiti, inspectorul scolar general, Diana Busoi, a precizat ca in toate scolile vor fi organizate, in saptamânile viitoare, sedinte atât cu dascalii scolii, cât si cu parintii elevilor. De asemenea, consiliile profesorale urmeaza sa se intruneasca si, impreuna cu specialistii inspectoratului, sa stabileasca tot ceea ce este de facut. „Procentul de promovare a simularii din acest an este destul de slab. Aproximativ 50% nu evidentiaza cu nimic pregatirea elevilor. Facem tot posibilul pentru ca la examenul din vara rezultatele elevilor sa fie mult mai bune. Motiv pentru care de acum inainte vom monitoriza permanent activitatea din scoli si le vom sanctiona pe cele care nu-si fac datoria pe deplin“, a completat Diana Busoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII