20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaricaturist cu sufletul

Caricaturist cu sufletul

Este un tânar extrem de talentat. In numai câteva minute iti poate face orice caricatura. Are 27 de ani si a fost elev al Centrului Scolar pentru Elevi cu Deficiente Auditive Craiova. Face parte din copiii care, dupa cum spun profesoarele, „aude cu sufletul“.


Adrian Trastianu a terminat in urma cu cinci ani Postliceala de Tehnica Dentara, din cadrul Centrului Scolar pentru Elevi cu Deficiente Auditive Craiova. In ciuda faptului ca nu vorbea si nu auzea, Adrian si-a depasit de mult conditia, dovedind ca talentul poate invinge orice. Profesorii vorbesc cu mare drag de fostul lor elev, care, la rândul lui, nu intârzie insa nici un moment sa le fie alaturi, sa le multumeasca.


Sansa i-a surâs in una dintre cele mai grele perioade ale vietii


Elevul Adrian era cunoscut ca fiind unul dintre cei mai talentati la desen din scoala. Insa, când se astepta mai putin, a avut sansa ca, macar o data in viata, norocul sa ii surâda. „Vestea despre copiii nostri talentati a ajuns pâna la posturile nationale de televiziune. Am fost atunci invitati sa luam parte chiar la câteva emisiuni televizate. Atunci ne-a venit ideea sa ducem si noi, ca musafiri, câteva daruri din partea Grupului Scolar, ceva care sa ne reprezinte… Am apelat atunci la Adrian, care era cunoscut ca realizeaza niste caricaturi deosebite. A desenat câteva personalitati ale tarii, vedete, moderatori de televiziune, oameni politici“, a povestit Filomela Salahoru, una dintre profesoarele Centrului Scolar, care ne-a ajutat sa ne intelegem cu tânarul prin limbajul semnelor.


La emisiunea televizata, Adrian a avut sansa sa fie vazut de oameni cu suflet, care impresionati de talentul artistic cu care Dumnezeu il inzestrase s-au hotarât sa ii dea o sansa. Chiar in acea perioada a vietii lui, baiatul trecea printr-o adevarata drama si era, conform celor povestite de cunoscuti, la un pas de a claca. „Tatal lui Adrian a murit chiar in acea perioada, iar baiatul cedase psihic. Isi petrecea ore in sir la cimitir si cu greu reusea cineva sa il ia de acolo. Devenise de nerecunoscut: din cel pe care il stiam cu totii, vesel, cu ambitii sa devina cineva, nu ii mai pasa de ce o sa i se intâmple. Atunci, un om de bine al Craiovei, vazându-i talentul si aflând de situatia prin care trece, i-a oferit sansa ca, de 1 Iunie, sa poata sa ii organizeze o expozitie. Apoi, i-a trimis o parte din caricaturi, insotite de o scrisoare de prezentare, la Academia Popa’s. In scurt timp, Adrian a avut surpriza sa fie contactat de maestrul caricaturii, care din acea clipa i-a devenit un aliat, introducându-l in scoala lui de talente. Acum, fostul nostru elev este mâna dreapta a caricaturistului Popa’s, care are doar cuvinte de lauda la adresa lui“, a mai spus Filomela Salahoru.


O noua drama in viata lui Adrian


Din pacate, necazurile prin care tânarul trece nu s-au oprit. In urma cu doar câteva luni, si-a pierdut si mama, rapusa de o boala crunta, undeva dincolo de hotarele tarii. Cu mari greutati, cu sponsorizari insemnate, de peste 3.000 de euro, tânarul a putut sa isi aduca mama in tara ca sa o ingroape crestineste… Cu eforturi supraomenesti, incearca acum sa treaca si peste aceasta drama. Desenul si oamenii de bine care il inconjoara l-au ajutat si ii sunt permanent alaturi.


In ciuda ascensiunii sale, Adrian a ramas un tânar modest, care se intoarce in Craiova la profesorii care l-au ajutat ori de câte ori are posibilitatea. Chiar saptamâna trecuta, Adrian a revenit la scoala unde a invatat, iar colegilor si profesorilor dragi le-a oferit in dar câte un autoportret, care sunt pastrate cu mare drag chiar in cancelaria scolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS