6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolile infecțioase fac ravagii. Prevenția și informarea lipsesc

Bolile infecțioase fac ravagii. Prevenția și informarea lipsesc

Bolile infecțioase fac ravagii printre români. Suntem țara cu cele mai multe cazuri de TBC din Uniunea Europeană, Oltenia fiind regiunea cu cei mai mulți bolnavi. Tot românii sunt pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C. Mai mult, în țară există peste 10.000 de bolnavi de HIV/SIDA. Cu toate acestea, nu avem programe de informare, de prevenție, strategii pe termen lung pentru îmbunătățirea situației.

În fiecare oră, doi români sunt diagnosticaţi cu tuberculoză, dintre care unul în stare gravă. Bolnavii ajung în spital de cele mai multe ori când boala este avansată. Oltenia are cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză (TBC) din țară și din Europa. În Dolj, în semestrul I din 2018 erau înregistrate 311 persoane cu această afecţiune. Dacă în alte state tuberculoza nu mai reprezintă de mult o problemă și apariția unui caz este o raritate, la noi în regiune încă se moare din cauza acestei boli. „Pentru tuberculoză există un program de prevenție derulat de Ministerul Sănătății, dar are un buget extraordinar de mic. Medicii spun că fac prevenție prin tratarea cazurilor active de TBC, dar aici sunt cuprinși doar pacienții deja depistați, cei nedescoperiți reprezintă un pericol de care nu știm. Altă metodă de prevenție este ancheta epidemiologică. Aceasta trebuie făcută atunci când în colectivitate apare un caz de tuberculoză, dar nu se fac mereu aceste anchete. Am auzit doar în școli că se mai merge și în marile multinaționale dacă se depistează un caz. În rest, se fac foarte rar aceste anchete“, explică Ștefan Răduț, vicepreședintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă din România.

HIV/SIDA, o problemă de sănătate publică

Au trecut 30 de ani de când în România a fost diagnosticat primul caz de SIDA, maladia care a îngrozit întreaga lume. Potrivit statisticilor, 13.000 de copii au fost infectați cu virusul HIV între 1988 și 1992 în spitalele din România. În prezent, în țară există aproape 14.300 de pacienți cu HIV/SIDA, iar dintre aceştia, peste 10.000 provin din generațiile ‘88-‘90, spun reprezentanții pacienților. Cu toate acestea, în România nu există programe de informare, de testare în grupurile vulnerabile. Dacă în Estonia, Ministerul Sănătății finanțează organizațiile non­guvernamentale care se ocupă de informare și de prevenție prin echipe bine formate, la noi nu se poate. „Pentru pacienții cu HIV/SIDA, prevenția lipsește cu desăvârșire, nu există programe de informare. Statul nu dă nici un ban pentru prevenția HIV/SIDA. Acum doar tratăm pacienții depistați, astfel încât boala să nu se mai răspândească. În alte țări există programe de prevenție serios finanțate. La noi, Ministerul Sănătății spune că nu are posibilitatea legală să susțină financiar ONG-urile implicate. Din cauza lipsei metodelor de prevenție, numărul pacienților a crescut în ultimii ani“, explică directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Nu avem strategii naționale bine implementate

Nu există nicio strategie națională de luptă împotriva HIV/SIDA, ultima a funcționat în 2007. O mare problemă în depistarea și controlul bolii o reprezintă și accesul la teste specifice. În plus, multe dintre medicamente ajung în țară, dar pacienții nu au mereu acces la ele pentru că sunt revândute în alte țări prin mecanismul exportului paralel. „Teoretic, toate Direcțiile de Sănătate Publică ar trebui să asigure teste gratuite celor care solicită, însă, de multe ori lipsesc. Și analizele specifice sunt asigurate teoretic, dar în realitate multe spitale nu achiziționează kiturile necesare“, mai spune Iulian Petre.

„Se face un compromis pe care, ca de obicei, îl plătește pacientul“

În România, hepatita este problemă de sănătate publică. Și în acest caz ne aflăm pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C. Rata generală de depistare a acestei boli este foarte scăzută în România, iar majoritatea pacienților sunt diagnosticați în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecțiuni. În țară mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. În România se înregistrează cei mai mulţi oameni infectaţi, raportat la numărul de locuitori, dar şi cele mai mici rate de vindecare. „Din păcate, însă, accesul la testele de depistare este limitat. Suntem o țară unde s-au întâmplat multe accidente transfuzionale. Este necesar un control al calității în manevrele care pot transmite acest virus la sânge, la manevrele chirurgicale invazive. Nu știu dacă normele și procedurile de sterilizare a instrumentarului, și în mod special a instrumentarului endoscopic, îndeplinesc criteriile internațional acceptate pentru a preveni transmiterea acestui virus. Sunt locuri unde se fac endoscopii cu două endoscoape, deși ar trebui să fie șase-zece, dar spitalul nu își permite să achiziționeze. Se face un compromis pe care, ca de obicei, îl plătește pacientul“, susține Bogdan Tănase, medic primar chirurgie generală, la Institutul Oncologic București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS