8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSarea iodată, benefică pentru sănătate

Sarea iodată, benefică pentru sănătate

Sarea este un aliment important care poate acționa ca un remediu natural deosebit. Este ieftină şi are multe utilizări. Sarea iodată este o sare îmbogăţită cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca sodiul, se regăsește inclusiv în fructe şi legume. Practic, sarea iodată este prezentă în bucătăria fiecărei persoane. Cert este că organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente, potrivit www.sfatulmedicului.ro. Consumată excesiv, sarea iodată poate avea efecte negative asupra organismului. Sarea este foarte importantă pentru organism, ea contribuie la transportul substanţelor nutritive spre celule, ajutând la echilibrul fluidelor şi la menţinerea presiunii arteriale.
Cantitatea zilnică de care avem nevoie este de 0,5 g sodiu. Mai exact, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o persoană ar trebui să consume maximum 6 g sare iodată zilnic. Mai mult, pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare, cu boli renale cronice, diabet zaharat de tip 2 şi osteoporoză nu ar trebui să depăşească un consum mai mare de 1,5 g/zi. În magazine se găseşte doar sare iodată, întrucât există obligativitatea comercializării pe piaţa româneasca prin hotărâre de guvern.

Beneficii ale sării

Lipsa iodului din organism duce la apariţia anumitor afecţiuni serioase ale tiroidei. Cel mai mare pericol al lipsei iodului din alimentaţie îl reprezintă aşa-numită guşă endemică, care se manifestă prin mărirea glandei tiroide, fiind asociată frecvent cu hipotiroidismul. Deficienţele severe de iod pot avea un impact major asupra femeilor însărcinate şi a dezvoltării fătului. Numărul de avorturi spontane este redus printr-un consum moderat de sare iodată. Sunt studii care arată că acest tip de sare are un rol esenţial în prevenirea anumitor anomalii ale creierului sau a retardului mental. Consumul de sare iodată la copii are un rol bine determinat atunci când este consumat cu moderaţie.
Altfel spus, lipsa iodului din alimentaţia copilului poate duce la oprirea creşterii, la apariţia unor malformaţii fizice, a unor tulburări de vorbire sau la o dezvoltare intelectuală deficitară.
Sarea iodată este necesară şi pentru problemele gastrointestinale. Vindecă anumite afecţiuni ale pielii, îmbunătăţeşte aspectul pielii agresate de frig şi contribuie la creşterea sănătoasă a firului de par. Tot iodul din sare previne guşa şi tulburările neuropsihice. Are un rol important pentru menţinerea sănătăţii dinţilor. Sarea iodată previne şi tratează constipaţia şi oboseala.
Inhalaţiile cu apă cu sare sunt benefice în cazul infecțiilor sinusale. Pentru sănătatea dinţilor şi a gingiilor se poate folosi un amestec de sare și bicarbonat de sodiu. Se pune sare într-un mixer, se sfărâmă, se amestecă bine cu o cantitate egală de bicarbonat de sodiu și se pune într-un borcan de sticlă. Se pune pe periuţă si se freacă dinții și gingiile. Atât sarea, cât și bicarbonatul au proprietăți antimicrobiene care ucid multe dintre bacteriile patogene ce cauzează carii și afecțiuni ale gingiilor.

Riscurile unui consum exagerat de sare iodată

Excesul de sodiu poate îmbolnăvi inima, determinând apariţia afecţiunilor cardiovasculare şi a hipertensiunii. Un consum exagerat de sare iodată poate duce la agravarea unor simptome sau a unor afecţiuni cronice de care suferă o persoană. Astfel, se pot agrava guta, diabetul zaharat, litiaza renală, precum şi durerile osoase. Apar frecvente pierderi în greutate. Se agravează bolile de stomac. Creşte riscul de apariţie a depresiei sau a anxietăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS