Medicii cer o lege a malpraxisului clară și normarea munciiRomânia are una dintre cele mai proaste legi ale malpraxisului din Europa. Actuala lege a malpraxisului afectează siguranţa medi­cului şi a pacientului. Cazurile de malpraxis sancționate sunt rare spre inexistente în absența unui cadru legal bine pus la punct. Medicii spun că nu există o lege care să stabilească exact diferența dintre o greșeală medicală sau o eroare produsă din cauza unui echipament medical. Problemele din sistemul medical nu se limitează doar la asta. În cadrul dezbaterii „Sănătatea, încotro?!“, medicii craioveni, alături de avocați și autorități, au discutat despre neregulile din sistem și au propus soluții.

Lista problemelor din sistemul medical este lungă. Medicii craiovenii au dezbătut o parte din neregulile de care se lovesc ei, dar și pacienții și au „prescris“ rețeta. Cadrele medicale care fac parte din Sindicatul Promedica au vorbit despre una dintre cele mai mari probleme din sistem: malpraxisul. În Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, malpraxisul este definit drept „eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice“.

Rudele sau pacienții merg, de cele mai multe ori, să își caute dreptatea la Colegiul Medicilor, însă acesta nu analizează dosarul din punct de vedere medical și poate da sancțiuni doar din punct de vedere disciplinar. Legea malpraxisului în România este neclară. Medici spun că timp de 25 de ani nu a existat voinţă politică în ceea ce priveşte dreptul medicului de a exercita profesia într-un cadru reglementat. Prezent la dezbaterea organizată în Craiova, deputatul Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a declarat pentru GdS că în perioada anilor 2014-2015 au existat mai multe discuții legate de malpraxis, dar că acestea nu s-au finalizat cu un proiect de lege.

„Problema malpraxisului este una importantă în sistemul de sănătate, de ea se lovesc atât medicii, furnizorii de servicii, cât și pacienții. Trebuie să definim diferențele între malparaxis și eroare medicală, să determinăm clar unde este greșeala medicului sau unde este o eroare produsă din cauza unui echipament medical. Lucrurile trebuie să fie foarte clare pentru ca profesioniștii din sănătate să nu lucreze cu teamă. Malpraxisul nu înseamnă numai activitatea medicului, ci și activitatea farmaceutică pentru că aici intră și partea de dispozitive medicale, materiale sanitare și produse farmaceutice“, a declarat Florin Buicu.

„Legea sănătății a avut peste 1.000 de modificări ce au determinat o lipsă de predictibilitate“

Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților recunoaște că atât pacienții, cât și medicii au multe nemulțumiri legate de sistemul sanitar. „Sunt multe nemulțumiri care provin din partea pacienților, dar și a profesioniștilor. S-a reușit o creștere a veniturilor pentru cadrele medicale, dar trebuie să continuăm astfel încât pacientul să fie și el mulțumit. Sănătatea are nevoie permanent de reformă. Legea sănătății care a fost asumată în 2006 a fost o lege care până anul trecut a avut peste 1.000 de modificări ce au determinat o lipsă de predictibilitate în activitatea medicală. Sistemul are nevoie de multe reglementări noi. Avem nevoie de definirea statutului personalului medical, de o definire clară a serviciilor medicale, a obligațiilor medicului, inclusiv a pacienților. Este nevoie și de o predictibilitate a finanțării, astfel încât să nu mai avem situații în care medicamentele lipsesc sau în care analizele nu pot fi făcute la timp“, adaugă Florin Buicu.

„Vrem să reluăm dezbaterea din Parlament legată de malpraxis“

România trebuie să se alinieze legislației europene în ceea ce privește malpraxisul. Actuala lege a malpraxisului afectează siguranţa medicului şi a pacientului. Legea malpraxisului trebuie să ofere pacienților o garanţie că sunt despăgubiţi pentru eventuale prejudicii petrecute în timpul actului medical, dar în același timp să asigure medicilor posibilitatea încheierii unor poliţe care să acopere aceste sume. Actuala legislație a malpraxisului serveşte mai mult interesul asiguratorilor. „Am discutat pe cazuri concrete. Am vorbit despre ceea ce se întâmplă în alte țări europene. Este necesară o lege a malpraxisului și la noi. Vrem să reluăm dezbaterea din Parlament legată de malpraxis“, a susținut dr. Eleodor Cârstoiu, medic chirurg pediatru și președintele Sindicatului Promedica.


Normarea actuală a muncii duce la inechități

Normarea muncii este altă problemă sesizată de medicii craioveni. Este nevoie de normarea muncii în sănătate pe criterii și volum de muncă. Cadrele medicale spun că numai așa putem să știm ce, unde și cum plătim. „Această normare este necesară pentru că acum legiuitorul stabilește niște salarii pentru angajați, dar nu și ce trebuie să facă ei pentru acel salariu. În prezent, normarea este făcută pe paturi, un lucru care ține de începutul medicinei. Diferențele acum între activitatea unui medic dintr-un spital orășenesc, unul municipal și unul universitar sunt mari și doar normarea pe paturi nu ne ajută să avem o calitate a actului medical“, explică dr. Eleodor Cârstoiu.

Cu alte cuvinte, astăzi poți ca medic să nu operezi nici un pacient sau să nu ai nici o urgență în gardă, dar să fii plătit ca acela care are zeci de pacienți în gardă și sute de pacienți pe lună.

„Am atras atenția că este o lege inechitabilă și nerealistă“

Medicii amenință și cu proteste în perioada următoare. Cadrele medicale cer eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților. Totodată cer și acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ, dar și aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018. „Este vorba de Legea salarizării unitare pe eșalonul ce privește sănătatea. Noi am atras atenția că este o lege inechitabilă și nerealistă. Din punctul nostru de vedere are elemente de neconstituționalitate în ceea ce privește efectuarea gărzilor în sistemul de sănătate, plus elemente de discriminare între salariați, ea aplicându-se etapizat. Adică medicul și asistentul beneficiază de salariu din 2022, restul personalului auxiliar: biologi, chimiști, farmaciști, beneficiază doar de o creștere de 25% în 2018, urmând ca până în 2022 să primească o pătrime din diferența de la grilă. La prima vedere, toată lumea ar putea spune că o să crească salariile substanțial în sănătate. Însă, nu este așa. Art. 25 din Legea nr. 153 plafonează veniturile salariale pentru că până acum sporurile din sistem se acordau la salariile de bază, acum legea prevede clar că toate indemnizațiile, sporurile să nu depășească 30%, ceea ce înseamnă că un medic care prin lege în timpul gărzii primește între 75 și 100% sporuri, nu va putea să mai primească acest spor pentru că nu se încadrează la articolul din lege. Articolul afectează mai ales personalul cu salarii mici. Noi o să facem mișcări, pe 28 avem la Prefectura Dolj și pe 4 octombrie la guvern“, conchide Ion Cotojman, președintele federației Hipocrat.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 26 septembrie 2017

Actualitate

» SONDAJUL SĂPTĂMÂNII ÎN GAZETA DE SUD. Pro sau Contra obligativității prin lege de a vaccina copiii?
» Zborurile săptămânale de pe Aeroportul Internaţional Craiova
» Dosarul Microsoft: DNA pune sechestru pe averile lui Claudiu Florică, Dinu Pescariu şi Călin Tatomir
» Macron, critici la adresa UE: “Este prea slabă, lentă şi ineficientă”
» Gazele livrate consumatorilor casnici se vor scumpi cu circa 6%, de la 1 octombrie
» Consultare publică privind proiectul legii manualului școlar
» Preşedintele Klaus Iohannis îi decorează pe gimnaştii Cătălina Ponor, Larisa Iordache şi Marian Drăgulescu
» Comisia Juridică din Senat a respins cererea DNA de urmărire penală a ministrului Viorel Ilie
» Legea pentru recuperarea taxei auto şi a timbrului de mediu, votată de Senat
» Kovesi sesizează CSM în legătură cu afirmațiile ministrului Justiției referitoare la dosarul “Belina”
» Indonezia: Autorităţile avertizează că vulcanul activ din insula Bali intră în „faza critică”
» Sebastian Ghiţă, audiat prin videoconferinţă în dosarul în care se cere arestarea sa preventivă. Instanţa a rămas în pronunţare

Publireportaj

» Toamnă cu arome noi la Cofetăria Minerva

Dolj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Unde se mai duc banii craiovenilor
» Fiscul nu mai pune sechestre pe bunurile firmelor mici
» Stadionul, scumpit de „urgență“ cu 6,4 milioane de euro
» N-ai vinieta la vedere, plătești amendă!
» Primăria vinde zece apartamente din blocurile ANL
» Service-urile auto din Craiova, sub lupa inspectorilor RAR
» Șoferul care a lovit un polițist rămâne în arest
» Greşelile primăriei, pagubă în bugetul local
» Primăria Craiova angajează inspector în cadrul Serviciului Resurse Umane
» Doljean cercetat pentru pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat

Gorj

» Cetăţenii, nemulţumiţi de întârzierea lucrărilor la canalizare
» Casa de Cultură din Motru va fi reabilitată termic
» Gorj: Accident rutier cu două victime la Târgu Jiu
» Concurs pe teme turistice „Gorjul turistic”
» Gorj: Promenada inimilor, la Târgu Jiu
» Gorj: Contract colectiv de muncă pentru Transloc
» Festival internaţional de arte vizuale Gorjfest
» Gorj: Autorităţile locale şi judeţene încă aşteaptă fonduri în urma rectificării de buget
» Gorj: Manţog se judecă la CEDO cu statul român şi cu CEO în ţară

Mehedinţi

» Mehedinţi: Femeie rănită grav în timpul unui accident pe DN6

Vâlcea

» Vâlcea: Arestat după ce a lovit-o pe mătuşa sa de 88 de ani cu toporul în cap
» Vâlcea: Prins conducând fără a avea permis de conducere

Sport

» Micuții tenismeni craioveni, medaliați la campionatul național
» Tricolorele iau în calcul doar victoria cu Austria
» Oltenia Junior promite un sezon excelent (galerie foto)
» Fotbal / Liga Campionilor, faza grupelor – etapa a 2-a
» Fotbal / CSO Filiași întâlnește FC Argeș în Cupa României
» Fotbal / Burlacu și Screciu, convocați la naționala de tineret

Bani & Afaceri

» Cum obțineți banii din asigurarea obligatorie a locuinței în caz de dezastre naturale
» ANRE: Prețul energiei crește cu 3,45 lei pe lună, în medie; scumpirea gazelor a fost amânată pentru joi
» Comisia Buget-Finanţe din Senat a respins majorarea accizelor la carburanţi
» Senat: Split TVA se va aplica obligatoriu doar de către companiile care au relaţii contractuale cu statul

Educatie

» Programul „Școală după Școală“ se extinde
» Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul legii manualului școlar

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top