5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎmpreună pentru sănătatea satelor noastre - Zeci de locuitori din Gherceşti au beneficiat de ecografii gratuite

Împreună pentru sănătatea satelor noastre – Zeci de locuitori din Gherceşti au beneficiat de ecografii gratuite

Caravana „Împreună pentru sănătatea satelor noastre“ a făcut primul său popas în comuna Ghercești. Sâmbătă și duminică, locuitorii comunei au beneficiat de consultații medicale de specialitate, datorită inițiativei companiei Top Gel și a Fundației Gazeta de Sud.

Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii din Ghercești s-au adunat în fața centrului de permanență din comună. Vestea că vor putea să își facă ecografii gratuite a fost primită cu mare bucurie și i-a scos din casă chiar și pe cei mai bătrâni dintre locuitorii satelor care aparțin de comuna Ghercești. Unii dintre ei nu și-au făcut niciodată o ecografie, iar sosirea caravanei medicale este, poate, singura lor ocazie de a-și face investigații de acest tip. Bătrânii și-au spus greutățile și au vorbit despre motivele care îi țin departe de medicul specialist.
Unii nu au asigurare de sănătate, tinerețea le-a trecut muncind pământul și luând în piept greutățile de zi cu zi. Alții au pensii care abia le asigură existența, așa că singurul medic la care își permit să meargă este „doamna doctor“, medicul de familie din comună. Cei mai norocoși au copii la oraș și au mai ajuns la consultații de specialitate. Chiar și așa, de multe ori nu le vorbeasc copiilor de durerile care îi supără, iar starea lor de sănătate se șubrezește cu fiecare zi ce trece. „Am dureri mari aici, în partea dreaptă, și îmi vine o amăreală în gură. O fi de la fiere, cine știe? De asta am venit. N-am făcut niciodată ecografie“, a spus M.A., de 71 de ani. „Eu m-am operat acum doi ani de fiere, dar de atunci n-am mai ajuns la niciun control. Suntem bătrâni, unde să mai plecăm noi pe drumul spitalelor? Cu ce doctorii ne dă doamna doctor, cu aia ne tratăm. Mai bem ceaiuri de buruieni. Să vă țină Dumnezeu și să mai veniți pe la noi pe aici“, a adăugat I.G., de 73 de ani.

Pe de altă parte, cei tineri duc pe umeri responsabilități mari. Dacă nu au luat drumul orașului, pentru cei mai mulți traiul la țară înseamnă muncă istovitoare, grija pentru gospodărie și lupta pentru viitorul copiilor. „Mi-a găsit domnul doctor pietre la fiere. Nu știam că le am, nu mi-am mai făcut o ecografie de o grămadă de ani. Mai aveam dureri câteodată, dar am crezut că e de la muncă și de la oboseală“, a declarat G.O., o femeie în vârstă de 46 de ani.

În cele două zile, zeci de pacienți cu vârste între 9 și 81 de ani au aflat cât de sănătoase sunt organele lor interne. „Pacienții au fost foarte doritori, adresabilitatea acestui proiect este excepțională. Ieri (sâmbătă – n.r.) am consultat 23 de pacienți, iar astăzi (duminică – n.r.) ni s-au înscris deja 30 pe listă. Caravana este foarte bună, pentru că sănătos este doar omul care încă nu a aflat că e bolnav, dacă îmi permiteți o mică glumă. Mai ales de la o anumită vârstă, este extrem de important să ajungi la medicul specialist, pentru că unele lucruri care ar putea părea minore pot să prezinte, de fapt, riscuri mari. Fiecare putem avea o carie dentară, un neg, o unghie încarnată sau verminoză intestinală, boli inițial asimptomatice, dar care, netratate la timp, pot să creeze probleme mari. Inițiativa aceasta este extraordinară deoarece investighează foarte multe organe într-un timp foarte scurt și cu o mare acuratețe. Pacienții primesc un buletin ecografic în care se notează informații despre ficat, colecist, rinichi, pancreas, splină, vezică urinară, organe genitale. Ecografia poate să evidențieze și o sarcină, lichid ascitic, grupuri ganglionare, vasele sanguine sau tumori“, a declarat Călin Bădescu, medic primar medicină de familie, doctor în științe medicale cu competențe în ecografie.
Caravana medicală continuă în perioada următoare și va ajunge în comunele Leu – 20, 21 mai, Cârcea, Robănești, Bârca și Coșoveni. Calendarul acțiunilor va fi anunțat în Gazeta de Sud și pe pagina de facebook a Fundației Gazeta de Sud.
„Împreună pentru sănătatea satelor noastre“ este un proiect comunitar organizat de Fundația Gazeta de Sud și compania Top Gel. Medicii de familie sau reprezentanții comunităților rurale care doresc să găzduiască această caravană pot să solicite acest lucru pe adresa [email protected] și vor fi contactați de un reprezentant al Fundației Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS