5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatate107 unități de transfuzii publice și 34 private, neautorizate

107 unități de transfuzii publice și 34 private, neautorizate

 

Ministerul Sănătății a realizat o cen­tralizare a situa­ției autorizării unităților de transfuzii din spitalele ro­mânești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și centrele de transfuzii.
Rezultatul arată că 107 unități publice și 34 de uni­tăți private de transfuzii func­ționează potențial fără autorizație de la DSP-uri.
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația acestor unități care au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.
Departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica, în perioada 2-12 august, toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către alt spital cu Unitate de Transfuzie sanguină (UTS) autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Unităţile care nu se autorizează nu vor mai primi sânge

Termenul nenegociabil este 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.
De circa o lună, ministerul lucrează la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor, iar documentul, care este în forma sa finală, va fi publicat în cel mai scurt timp.
Stadiul de actualizare a acestor date este la nivelul zilei de 25 iulie. Este posibil ca unele unități de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obținut autorizația. În urma verificărilor DSP din teren, este posibil ca această listă să se reducă. De asemenea, unele unități private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii. Spitalele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri.

13 unităţi neautorizate în Oltenia

În Oltenia sunt 13 unităţi publice şi private care au primit sânge în 2016, dar care nu sunt autorizate ca UTS.
Unităţile sanitare din sistemul public din Dolj care nu sunt autorizate sunt: Spitalul Clinic CF Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul Municipal „Prof. Dr. Irinel Popescu“ de la Băileşti, iar cele din reţeaua privată sunt: SC ONCOLAB SRL, SC Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie“, SC ONCOLIFE CENTER SRL, SC EIFFELMED SRL, toate din Craiova. Spitalul Clinic CFR Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, alături de cele trei spitale neautorizate din Olt – Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Orăşenesc Corabia, Spitalul Orăşenesc Balş – încheie lista unităţilor neautorizate din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS