10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCare sunt priorităţile noului ministru al sănătăţii

Care sunt priorităţile noului ministru al sănătăţii

Vlad Voiculescu şi echipa sa, la prima întâlnire cu jurnaliştii (Foto: Agerpres)
Vlad Voiculescu şi echipa sa, la prima întâlnire cu jurnaliştii (Foto: Agerpres)

Asigurarea medicamentelor esenţiale, investiţiile în infrastructură şi parteneriatele public-private pentru construirea de spitale noi, precum şi infecțiile nozocomiale sunt printre priorităţile mandatului noului ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acesta a declarat ieri, în prima sa conferință de presă, că dorește schimbarea prevederilor din contractele de management pentru spitale, care în prezent descurajează raportarea infecțiilor nozocomiale. Vlad Voiculescu speră să obțină „progrese semnificative“ în ceea ce privește realizarea celor trei spitale regionale, ale căror locații sunt prevăzute în prezent în Cluj, Iași și Craiova, cu ajutorul banilor din Programul Operațional Regional, în valoare de 150 de milioane de euro.

Medicamentele esenţiale

Asigurarea medicamentelor esențiale reprezintă una dintre prioritățile noului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu. „Primul (lucru – n.r.) ar fi medicamentele esențiale. Termenul de «medicamente esențiale» este un termen al Organizației Mondiale a Sănătății, care desemnează prin acest termen medicamentele ieftine care au existat pe piață pentru ultimii 10, 20, 30, câteodată 40 de ani. (…) Nu există nici urmă de dubiu asupra eficacității lor și asupra costului eficacității lor. Cu mulți ani în urmă m-am lovit, ca mulți dintre dumneavoastră probabil, de lipsa unor medicamente în spitale, lipsa unor medicamente pentru oameni aflați într-o situație critică“, a spus ministrul, în prima conferință de presă susținută de la preluarea mandatului.
El a precizat că a avut mai multe întâlniri cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. „În săptămânile care urmează sper să avem un progres absolut semnificativ în acest sens. Cu siguranță, nu sunt primul ministru care se confruntă cu lipsa unor medicamente ieftine din spitale, dar, cu siguranță, aș vrea să fiu ultimul și soluția să nu vină de la un om, nici măcar de la o echipă de oameni, ci să fie o soluție sistemică, chiar dacă asta poate sună cumva. Trebuie să fie o soluție care să aibă la bază reguli și proceduri clare și, de asemenea, extrem de important, să aibă la bază o transparență, în așa fel încât pacienți, medici, manageri de spitale, media să poată urmări aceste probleme și să vadă unde este problema, și să ceară rezolvarea ei urgentă, pentru că lucrurile astea sunt extrem de urgente“, a susținut Voiculescu.

Investițiile

Potrivit acestuia, investițiile sunt foarte importante, mai ales având în vedere că infrastructura este una învechită.
„Al doilea lucru despre care aș vrea să vă vorbesc astăzi sunt investițiile. Vorbim destul de mult în ultima vreme despre infecțiile nosocomiale și știm că o parte a problemei au fost biocidele. Este însă o parte a problemei, după cum regulile de urmat în spitale, după cum lipsa medicilor, toate acestea sunt părți ale acestei probleme deosebit de complexe. Dar o parte semnificativă a acestei probleme este infrastructura, infrastructura învechită… Când spun infrastructura, spun în special spitale, spitale care au fost în general construite în anii ‘70 sau înainte de această perioadă, spitale care pun în pericol viața pacientului, dar și pe a medicului, și pe a familiilor acestora, și pe a personalului medical“, a afirmat ministrul sănătății.
El a amintit că, prin Programul Operațional Regional, România are la dispoziție 150 de milioane de euro pentru construcția a trei spitale regionale.
„Mai întâi vorbim despre banii din Programul Operațional Regional, vorbim despre 150 de milioane de euro care ne sunt la dispoziție pentru trei spitale regionale. În momentul de față, locațiile acestor spitale sunt Cluj, Iași, Craiova. Lucrăm la tema de proiectare pentru aceste spitale și sperăm ca lunile următoare să avem un progres semnificativ. Lucrăm aici alături de Ministerul Dezvoltării Regionale și cu suportul prim-ministrului. Am avut luni o întâlnire cu doamna comisar Corina Crețu. Cu siguranță, în lunile ce urmează, voi fi de multe ori în fața dumneavoastră să raportez progresul pe aceste trei proiecte“, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, un alt program este cel cu Banca Mondială, care datează din anul 2014. „Vom debloca acest program, din care 180 de milioane de euro sunt disponibili pentru investiții. Un al treilea punct la capitolul investiții sunt cele două spitale în București, pe care le-am început alături de ministrul Anca Dragu, cele două spitale în parteneriat public-privat. Vorbim despre Spitalul de Copii «Marie Curie» și vorbim despre Spitalul «C.C. Iliescu». Dacă în cazul Spitalului «Marie Curie» vorbim despre o extindere a clădirii actuale, în cazul Spitalului «C.C. Iliescu» vorbim despre o înlocuire a clădirii actuale care (…) stă să cadă“, a susținut Voiculescu, potrivit Mediafax.

Control încrucișat la nivel național și teste de sanitație pentru toate biocidele

Legat de a treia sa prioritate, infecțiile nozocomiale, noul ministru a precizat că se vor demara acțiuni de control încrucișat la nivel național și teste de sanitație pentru toate biocidele.
În acest context, esențial este Planul național de prevenire și control al infecțiilor nozocomiale și prima măsură va viza schimbarea contractelor de management, în condițiile în care prin actualele prevederi „subraportarea infecțiilor e încurajată“, iar „managerii care raportează infecții sunt penalizați“.
Unele biocide vor fi achiziționate centralizat, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi cumpărate direct de către spitale, a anunțat ieri ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.
„Este un caiet de sarcini comun, care va fi publicat de ANAP și care va trebui folosit de toată lumea, de toate spitalele. (…) Avem, în cadrul Ministerului Sănătății, o unitate de care suntem foarte mândri, și anume Unitatea de Achiziții Publice Centralizate. Unitate are câteva medicamente, în momentul acesta achiziționează public centralizat câteva medicamente și câteva echipamente medicale. În săptămânile și lunile care urmează vom extinde această listă în mod semnificativ. Biocidele sunt, de asemenea, pe lista noastră de analiză. Unele biocide vor fi achiziționate la nivel centralizat, deci nu vom mai avea contracte făcute la nivelul fiecărui spital. Pentru spitalele care nu sunt în proprietatea Ministerului Sănătății, vom putea să reglementăm anumite lucruri prin acest caiet de sarcini“, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.
El a precizat că serviciile nu fac obiectul achizițiilor publice centralizate de care ar urma să se ocupe această unitate.
„(…) Serviciile nu fac obiectul achizițiilor publice centralizate desfășurate de această unitate, în momentul acesta analizăm ce să punem pe această listă, care va fi abordată imediat“, a spus Vlad Voiculescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS