10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateDosarul electronic de sănătate, greu de folosit

Dosarul electronic de sănătate, greu de folosit

Dosarul electronic de sănătate este un proiect care nu poate fi aplicat în acest moment (FOTO: Claudiu Tudor)
Dosarul electronic de sănătate este un proiect care nu poate fi aplicat în acest moment (FOTO: Claudiu Tudor)

Dosarul electronic de sănătate (DES), care trebuie să conțină o serie de informații medicale despre pacient, nu este pus în aplicare în totalitate. Acesta a costat 18 milioane de euro și a fost lansat la 1 iunie 2014. Pacienții nu știu însă ce presupune mai exact, iar medicii spun că încă nu au început să lucreze cu el. În plus, sistemele informatice ale furnizorilor medicali nu sunt corelate între ele astfel încât datele înregistrate în dosar să poată fi văzute de către cadrele medicale.
Dosarul electronic de sănătate trebuie să includă toate datele medicale referitoare la ficare pacient: consultații, trimiteri, analize, rețete, foi de observații. Doar pacientul are acces liber la dosarul cu istoricul medical, după ce este autentificat cu ajutorul codului de asigurat/CNP sau folosind datele de identificare de pe cardul de sănătate. Medicul poate avea acces liber doar la secțiunea Sumarul de Urgență, unde poate accesa informații ce îl ajută în cazul unei situații de urgență. În această secțiune sunt cuprinse informații despre: alergii sau intoleranțe, proteze sau dispozitive interne, transplanturi sau boli cronice, boli hematologice relevante pentru o urgență, medicația curentă, internări recente.
Mulți dintre medici nu au început încă să lucreze cu DES pentru că, spun ei, sunt destul de multe noutăți informatice introduse și asta le mănâncă din timpul consultației. „Nu am început să lucrez cu dosarul electronic, nu știu despre ce este vorba. Nu am luat instrucțiunile. Deocamdată facem cardurile, poate pe parcurs o să folosim și dosarul“, spune Mariana, medic de familie.

„Cum totul este pe hârtie și la nivel declarativ…“

În cazul medicilor care lucrează în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), datele legate de pacient sunt preluate automat în dosarul electronic de sănătate. Însă, pentru cei care lucrează în alte sisteme informatice, transferul de informații nu se face automat. „Știu că, de exemplu, rețetele se duc automat în sistemul electronic. Dar eu nu am început să activez carduri și, din câte am înțeles, din momentul în care se activează cardurile, se colecteză datele și în dosar. Nu am început să lucrăm cu DES pentru că de la Casa de Asigurări nu ni s-au dat instrucțiuni, nu au făcut nici un training, nu ni s-a spus exact cum să facem. Pacienții nu au cerut informații despre asta, nu întreabă. Sistemul informatic, SIUI, merge foarte greu și din această cauză durează. Nu știu cât de eficient o să fie sistemul medical prin folosirea acestui dosar electronic. Poate, la un moment dat, dacă ar merge totul strună și dacă ar exista o legătură reală între sistemul medicului, al spitalelor și al Casei de Asigurări, s-ar putea folosi. Dar cum totul este pe hârtie și la nivel declarativ… Ei vor și electronic, și pe hârtie, și noi trebuie să lucrăm cu toate. Nu o să fie mai mult timp pentru consultație în detrimentul birocrației. Din contră“, spune alt medic din județ.

Sistemele informatice în care lucrează furnizorii medicali nu sunt corelate

Cea mai mare problemă legată de dosarul electronic de sănătate este faptul că sistemele informatice în care lucrează furnizorii medicali nu sunt corelate. Din această cauză, datele medicale ale pacientului nu pot fi accesate. Medicul din spital nu poate vedea datele introduse de medicul de familie sau de farmacist, și invers. „Nu știu cât de mult îi folosește acest dosar electronic pacientului. Sistemele informatice nu sunt corelate și nu avem cum să vedem de la un medic la altul ce se întâmplă cu pacientul. Pe de altă parte, eu am acces la dosarul pacientului dacă el îmi dă acceptul. În cazul medicilor care lucrează în SIUI, datele legate de pacient sunt preluate automat în dosarul electronic de sănătate. Se preia ceea ce scrii tu în foaia de observație sau rețeta. Restul programelor însă nu pot face acest lucru. Noi, medicii din județ, nu am fost instruiți în mod clar în legătură cu DES, cei de la CNAS au venit în vară, atunci când a fost dosarul dat în funcțiune, să ne spună că începe să fie aplicat, dar nu ne-au explicat mai mult“, spune Adriana Dogaru, medic de familie și președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj.

Pacientul nu poate șterge documente medicale din dosar

Detaliile legate de datele medicale ale pacienților care trebuie să figureze în aceste dosare ridică și ele semne de întrebare. Problema apare din punct de vedere legal, spune medicul de familie Gheorghe Gindrovel. „Datele pe care le deținem în cabinet despre un pacient sunt proprietatea cabinetului. Ele sunt gestionate de legea drepturilor pacientului, prin care noi putem pune la dispoziția autorităților datele pacientului doar în cazul în care este vorba de cercetare penală sau ceva în beneficiul pacientului sau autorităților. De aceea, noi avem rezerve vizavi de transmiterea datelor și colectarea lor la nivel național“, spune medicul.
Dosarul unui pacient poate fi consultat în totalitate doar de către acel pacient și de reprezentanții săi legali, care pot fi introduși în sistem de un medic. Sumarul și informațiile pentru urgență pot fi consultate de către orice medic autentificat cu un certificat autorizat. Numai dacă pacientul a dat drept de acces anumitor medici, aceștia îi vor putea accesa dosarul conform politicilor de securitate selectate de pacient. În schimb, în prezența pacientului, orice medic poate accesa dosarul după confirmarea acordului pacientului, prin prezentarea cardului de sănătate.
Pacientul nu poate adăuga nici un fel de documente medicale la dosar. Doar medicii pot transmite documente medicale, semnate cu un certificat digital calificat.
De asemenea, pacientul nu poate șterge documente medicale din dosar. Doar medicii pot anula și nu șterge documentele medicale introduse de ei, pe baza semnăturii cu un certificat autorizat, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Nu știu ce înseamnă“

Puțini oameni știu însă ce este DES și ce presupune. Doina P. susține că până acum nu i-a spus nimeni nimic legat de dosarul de sănătate. „Nu știu ce înseamnă. Doar din ce mai aud la televizor. La medicul de familie nu am mai fost de mult și nu mi-a spus nimic despre asta. Ideal ar fi să ne ajute cu ceva, nu să rămână doar un proiect scris pe hârtie“, spune femeia.
Nici Irina nu este prea lămurită. „Se tot discută, dar știu mai mult din presă informații. Deocamdată, nici cardul de sănătate nu poate fi folosit de către toată lumea. Eu am primit, dar soțul și mama mea nu au primit. Așa că despre acest dosar, la câte trebuie trecute în el, nu văd că ar funcționa prea curând“, spune craioveanca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS