10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLichenii de piatră, leac pentru tuse

Lichenii de piatră, leac pentru tuse

Lichenii de piatră (Cetraria islandica) au fost folosiţi încă din antichitate în Europa ca remediu pentru tuse şi de medicina populară de pe vechiul continent pentru tratamentul cancerului. În medicina naturistă actuală, planta este apreciată pentru acţiunea sa emolientă şi puternic antibiotică, fiind folosită în special pentru a calma tusea uscată (mai ales la vârstnici) şi pentru a ameliora simptomele guturaiului.
Lichenii de piatră sunt un tonic amar excelent pentru digestie. Planta se administrează intern, în tratamentul problemelor pulmonare cronice, pneumonie, TBC, bronşită, guturai, dizenterie, tulburări digestive cronice (inclusiv în sindromul de intestin iritabil şi toxiinfecţii alimentare) şi avansate de tuberculoză. Extern, se foloseşte în tratamentul furunculelor, scurgerilor vaginale şi impetigo.

Recomandări

Planta poate fi recoltată pe parcursul întregului an, de preferinţă atunci când nu plouă, şi trebuie folosită cu precauţie, fără a depăşi cantităţile recomandate. Se găseşte în zonele montane înalte, în locuri greu accesibile şi nepoluate. Se poate procura mai rar şi din magazinele cu produse naturiste.
Pentru tratament se foloseşte planta lăsată la uscat în straturi subţiri câteva zile, în locuri uscate, ferite de acţiunea directă a razelor solare. Aceasta se macină într-o maşină de cafea până când se obţine o pulbere fină, din care se ia câte o linguriţă înainte de fiecare masă, timp de trei săptămâni. Are acţiune tonică şi de reglare a tranzitului intestinal. Este recomandată, de asemenea, în bolile digestive.
Din pulbere se poate obţine prin fierbere timp de zece minute un decoct care, îndulcit cu miere, se recomandă în tratamentul bolilor respiratorii grave, bronşite, pneumonie, dureri de gât. În acest caz, cura durează o săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS