22.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMicul dejun, pentru români educaţi

Micul dejun, pentru români educaţi

Doar 43% dintre români iau micul dejun zilnic, deşi specialiştii o consideră cea mai importantă masă a zilei.

Studiul privind obiceiurile de consum al micului dejun la români a fost realizat de Omnibus pe un eşantion reprezentativ de 800 de respondenţi din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 64 de ani. Din acest studiu reiese că doar 43% dintre aceştia iau micul dejun zilnic. Mai conştiincioase în privinţa micului dejun sunt persoanele de peste 55 de ani şi cele cu o educaţie superioară. „Pentru a avea o alimentaţie echilibrată zilnic, niciodată nu trebuie să renunţăm la micul dejun, deoarece acesta asigură 20-25% din necesarul energetic recomandat“, a spus prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, în cadrul Institutului Naţional de Diabet „Prof. dr. N. Paulescu“.
Din păcate, 25% dintre români iau micul dejun mai rar de o dată pe săptămână, iar aceştia sunt în mod special tinerii cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani. „Energia furnizată la micul dejun asigură suportul necesar activităţii fizice, dar şi randamentul intelectual, mai ales în prima parte a zilei“, a spus prof. dr. Gabriela Radulian.
Cei 75% dintre români care iau micul dejun de cel puţin o dată pe săptămână au descris micul dejun ideal ca având în componenţa sa lapte, fructe şi legume, dar şi alte produse lactate şi cereale. Cu toate acestea, obiceiurile românilor de a mânca sunt uşor diferite faţă de micul dejun anterior menţionat.
Trei din zece români (majoritatea bărbaţi) preferă un mic dejun „consistent“, cu produse din carne, ouă şi brânză. Şase din zece români (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai uşor şi variat, incluzând iaurt, lapte şi cereale, sandvişuri, ouă sau brânză. Doar 16% dintre români (în special adolescenţi şi tineri până în 24 de ani) aleg o gustare rapidă la micul dejun – constând în produse de patiserie sărate sau dulci, cereale sau sandvişuri.

Laptele şi fructele, mai sănătoase

Aşadar, chiar dacă românii aleg un mic dejun „consistent“ şi variat sunt conştienţi că laptele şi fructele sunt mai sănătoase.
Conform specialiştilor, un mic dejun echilibrat ar trebui să conţină: produse pe bază de cereale integrale – biscuiţi, pâine, cereale – pentru a furniza energie; produse lactate – lapte, iaurt, brânză – pentru aportul de calciu; fructe – pentru conţinutul de vitamine şi minerale; pentru aport hidric: suc de fructe, ceai.
„Este important faptul că românii ştiu ce înseamnă un mic dejun ideal din punct de vedere nutriţional, conştientizând aportul energetic furnizat de acesta, ce asigură buna desfăşurare a activităţii zilnice“, a mai spus prof. dr. Gabriela Radulian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU