15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateReguli importante în lupta cu kilogramele

Reguli importante în lupta cu kilogramele

S-a dovedit că anticoncepţionalele, hormonii de creştere care se găsesc în carne, antibioticele şi stresul ar contribui la apariţia obezităţii. Singura cale de contracarare este… întoarcerea la natură.

Este bine ştiut faptul că o greutate normală este garantul sănătăţii noastre. Din păcate, nutriţioniştii raportează o creştere a frecvenţei cazurilor de obezitate şi îngrăşare.   
Cauzele obezităţii sunt alimentele cu aditivi sintetici, tot mai multe pe piaţa noastră, extinderea tratamentelor cu anticoncepţionale la femei, consumul de carne din import extrem de bogată în hormoni de creştere, antibioticele, felurite alte substanţe care perturbă metabolismul. La acestea se adaugă stresul, sentimentul de insecuritate care generează o goană subconştientă pentru acumulare, inclusiv de kilograme. Aşadar, alinierea la standardele lumii civilizate are inconvenientele sale, îndepărtându-ne de natură! Or, natura este singurul remediu în orice problemă, fie ea de sănătate, fie de estetică.   
Iată pentru ce, dacă vrem să slăbim, va fi nevoie să ne întoarcem la natură.
 
Principiile dietei de slăbit  
 
Există patru principii (teoretice şi unul practic) ale acestei metode de slăbire. Primul şi cel mai important principiu este că niciodată o cură de slăbire nu trebuie să ajungă să dăuneze sănătăţii. Al doilea principiu – nu trebuie să vă chinuiţi ca să slăbiţi. Al treilea element extrem de important este că gusturile trebuie şi pot fi educate şi rafinate fără suferinţă, ci cu blândeţe.
În fine, partea practică este dată de clasificarea a tot ceea ce se poate mânca în patru categorii:
1. Alimente care pot fi consumate în cantităţi nelimitate;
2. Alimente care se consuma cu moderaţie;
3. Alimente hipercalorice, care se consumă cu mare prudenţă şi fără a fi puse în combinaţii;
4. Alimente foarte riscante pentru siluetă, pe care este recomandabil să nu le mâncaţi.
 
Alimente care se consumă cu moderaţie

O asociere în proporţii aproximativ egale între alimentele care pot fi consumate în cantităţi nelimitate şi cele care se consumă cu moderaţie este secretul tinereţii fără bătrâneţe.
Există o listă cuprinzătoare de alimente care pot fi consumate fără să ne facem griji, dar cu condiţia să avem în proporţie de 50% în alimentaţie legume crude, cereale integrale şi fructe proaspete.
    
Pâinea şi pastele făinoase
 
Pâinea şi pastele făinoase sunt cele mai sărace în calorii. Asocierea lor cu grăsimi le poate transforma însă în bombe calorice. O farfurie de macaroane cu puţin suc proaspăt de roşii şi un sfert de linguriţă de ulei îngraşă de patru-cinci ori mai puţin decât aceleaşi macaroane pregătite cu brânză, ouă şi unt din abundenţă ori asezonate cu suc de roşii în ceapă călită. Reţineţi, nu pâinea şi pastele făinoase sunt problema, ci asocierea lor cu anumite alimente!
 
Leguminoasele
 
Fasolea, lintea, soia, mazărea sunt alimente sănătoase, cu condiţia să nu fie preparate cu ceapă călită şi ulei din abundenţă ori să constituie garnitură pentru un şniţel sau cotlet. Legumele sunt alimente nu doar admise, ci chiar necesare pentru importantul lor conţinut de proteine.
 
Ciupercile
 
Ciupercile sunt o excelentă sursă de proteine, pe cât de gustoase, pe atât de echilibrate ca şi conţinut caloric. Consumaţi-le în voie, fripte pe grătar, fierte în salate, dar fără ceapă prăjită şi doar cu foarte puţin ulei.
 
Cartofii şi orezul
 
Cartofii şi orezul sunt alimente foarte bogate în amidon, destul de sărace în calorii; este bine să consumaţi cartofi copţi sau fierţi în coajă, niciodată prăjiţi sau în combinaţii; orezul va fi combinat cu legume, şi, foarte puţin ulei, niciodată cu brânză, unt ori carne de orice fel.

Ouăle
 
De la ouă se consumă mai ales gălbenuşul şi sunt de preferat ouăle de la ţară. Dacă vrem să fim sănătoşi şi să ne păstrăm sănătatea în limite normale, vom fi nevoiţi să renunţăm la savuroasele omlete şi ochiuri prăjite, cu sau fără şuncă. Mult mai sănătoase sunt ouăle fierte moi şi ochiurile româneşti (preparate dietetic în apă clocotită în loc de grăsime).
 
Peştele şi lactatele
 
Laptele şi iaurtul, chiar dacă sunt mai bogate în calorii, sunt foarte sănătoase, cu o condiţie. Preferaţi-le pe cele de la ţară celor din comerţ! Peştele se pregăteşte numai fiert sau fript, fără sosuri sau adaosuri grase!   

  Dr. Mariana Păsărescu, consilier Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII