25.9 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStresul accentuează acneea

Stresul accentuează acneea

Un studiu al cercetătorilor de la Wake Forest University School of Medicine a demonstrat legătura dintre apariţia acneei şi nivelul de stres. Tinerii care au niveluri ridicate de stres au cu 23 % mai multe şanse de a dezvolta acnee, aceasta fiind mai agresivă dacă persoanele respective sunt supuse unui stres continuu.

Autorul acestui studiu a declarat că „acneea afectează psihic şi psihosocial în mod semnificativ viaţa, aşa că este important să înţelegem interacţiunea dintre factorii care o exacerbează“.

Studiul a fost efectuat în Singapore pe 94 de adolescenţi, concluzia acestuia fiind că între nivelul de stres şi apariţia acneei există o strânsă interacţiune. Locaţia a fost aleasă deoarece aici climatul constant nu influenţează pe parcursul anului producţia de sebum.

 

Acneea şi nivelul de sebum

 

Oamenii de ştiinţă au cercetat modalitatea în care nivelul de sebum (substanţa uleioasă care înveleşte pielea şi protejează părul) se modifică o dată cu creşterea nivelului stresului.

Se ştia faptul că bacteriile, producţia de sebum şi nivelurile hormonale influenţează în mod direct dezvoltarea acneei.

În studiu au fost incluşi adolescenţi cu o vârstă medie de 14,9 ani, severitatea acneei fiind măsurată în două momente importante din viaţa unui adolescent, unul în perioada examenelor, celălalt în timpul vacanţei de vară. Pe durata examenelor, stresul era mult mai ridicat. Prin urmare, tinerii au prezentat acnee într-un procentaj mai ridicat, comparabil cu perioada vacanţei de vară, în care stresul nu a atins niveluri ridicate.

Cercetătorii au monitorizat, de asemenea, creşterea cantităţii de sebum în perioadele cu stres ridicat. Rezultatele au arătat însă, spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, că apariţia acneei severe în perioadele de stres ar avea mai degrabă legătură cu mecanisme inflamatorii decât cu producţia de sebum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS