5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSucul de roşii - antioxidant natural

Sucul de roşii – antioxidant natural

Sezonul vă permite să faceţi o cură de două, chiar trei săptămâni cu suc de roşii care să contribuie la întărirea organismului şi la păstrarea tinereţii, graţie proprietăţilor antioxidante ale acestuia.

 

Potrivit site-ului www.ele.ro, roşiile conţin apă (90%), proteine, lipide, hidraţi de carbon, minerale (sodiu, potasiu, cupru, zinc, calciu, fosfor, fier), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, K), acizi organici etc.

Roşiile conţin licopen (un tip de carotenoid), care are proprietăţi antioxidante, protejând celulele şi împiedicând distrugerea şi degenerarea lor. Licopenul contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, menţinându-l în stare bună de funcţionare timp îndelungat (chiar şi la bătrâneţe).

Roşiile sunt remineralizante, revitalizante, digestive, stimulatoare ale secreţiei de suc gastric şi pancreatic, diuretice, dezintoxicante şi alcalinizante ale sângelui. Ele au rol de dizolvant uric şi eliminator al ureei.

Sunt recomandate în astenii, inapetenţă, ateroscleroză (contribuind la păstrarea acuităţii mintale la bătrâneţe), afecţiuni vasculare, guta, reumatism, litiază biliară, litiază urică, azotemie, atonia stomacului, constipaţie, enterită, hipoaciditate gastrică, obezitate, hipervâscozitate sanguină, boli de ficat, insuficienţă cardiacă.

Cura constă în administrarea unei căni de suc de roşii bine coapte, zilnic, pe nemâncate, timp de două – trei săptămâni. În loc de suc de roşii poate fi folosită salata de roşii. Sucul de roşii poate fi amestecat cu porţii egale de suc de ţelină. Roşiile sunt contraindicate în litiaza oxalică şi alte diateze oxalice, deoarece au un conţinut ridicat de oxalaţi.

Tratamente cosmetice

În cosmetică, roşiile sunt folosite pentru curăţarea tenurilor grase, cu puncte negre şi pentru îngrijirea mâinilor. Se spală faţa cu apă caldă şi apoi se aplică o mască din fructe zdrobite (sau suc de roşii), timp de 20 de minute. Se spală apoi din nou cu apă călduţă.

– Pentru revitalizarea tenului, seara, după spălarea feţei cu apă caldă, se pot face frecţii cu suc proaspăt sau cu o roşie tăiată. Se lasă aşa până dimineaţa, când se spală din nou cu apă caldă.

– În cazul acneei, se tamponează faţa de mai multe ori pe zi, cu felii de roşii proaspete şi bine coapte, timp de trei – patru săptămâni.

– Pentru îngrijirea mâinilor se face un suc nutritiv din 50 ml de roşii, o linguriţă de glicerină şi un vârf de cuţit de sare. Se masează zilnic mâinile şi se lasă cât mai mult timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS