5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePiramida alimentaţiei sănătoase pentru copii

Piramida alimentaţiei sănătoase pentru copii

Piramida alimentaţiei pentru copii este un excelent ghid pentru a vă forma o idee despre cât de mult ar trebui să mănânce aceştia zilnic din fiecare categorie de alimente.

Pentru a fi sănătoşi, pe lângă o alimentaţie echilibrată, copiilor mici li se recomandă 30 de minute de exerciţiu fizic moderat, iar copiii mai mari ar trebui să ajungă la 60 de minute de activitate fizică, de cel puţin cinci ori pe săptămână.

Următoarea listă, întocmită de United States Department of Agriculture şi citată de site-ul www.babyblog.ro, indică exact ce cantitate de alimente este recomandată în fiecare zi copiilor.

Pâine, cereale, orez şi paste. Copiii între doi şi opt ani au nevoie de trei – cinci porţii, iar cei între 9 şi 18 ani au nevoie de cinci – şapte porţii. O porţie poate fi o felie de pâine, o jumătate de cană de cereale, orez fiert sau paste.

Lapte, iaurt şi brânzeturi. Copiii între doi şi opt ani au nevoie de două căni de lapte, iar cei între 9 şi 18 ani, de trei. O porţie poate fi o cană de lapte, un iaurt sau două – trei felii de brânză.

Carne, peşte, fasole uscată, ouă, nuci. Copiii între doi şi opt ani au nevoie de două, până la patru porţii, în timp ce cei între 9 şi 18 ani au nevoie de cinci – şase porţii. O porţie poate fi o friptură, un ou, un sfert de cană de fasole boabe gătită, o lingură de unt de arahide.

Fructe. Copiii între doi şi opt ani au nevoie de una – două porţii, iar cei între 9 şi 18 ani, de două porţii. O porţie poate fi: un măr mediu, o banană, o portocală sau o piersică, o cană de suc proaspăt de fructe, o jumătate de cană de fructe uscate, o cană de fructe congelate.

Legume. Copiii între doi şi opt ani au nevoie de două porţii, iar cei de nouă şi 18 ani, de trei porţii. O porţie poate fi o cană de supă-cremă de legume, o jumătate de cană de piure de legume, o jumătate de cană de legume sote.

Grăsimi şi uleiuri. Sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, dar trebuie consumate cu măsură. Copiii între doi şi opt ani au nevoie de trei – patru linguriţe, iar cei între 9 şi 18 ani de cinci – şase linguriţe pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS