16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOrtostatismul afecteaza circulatia

Ortostatismul afecteaza circulatia

Statul prelungit in picioare sau excesul de greutate poate sa afecteze in timp calitatea vaselor sanguine. Cele mai sensibile din acest punct de vedere sunt venele de la nivelul membrelor inferioare.


Circulatia sângelui inregistreaza o „stagnare“ in partea inferioara a corpului, la nivelul venelor, ceea ce poate duce la degradarea acestor vase sanguine si instalarea insuficientei venoase cronice. Cele mai cunoscute forme de insuficienta venoasa sunt varicele. Acestea se produc din cauza slabirii elasticitatii venelor, ca urmare a dilatarii permanente a acestora.


Cauzele insuficientei venoase nu sunt stabilite cu exactitate. Se stie insa ca, pe lânga materialul genetic, in declansarea mecanismelor acestei boli sunt implicati si o serie de factori favorizanti: traumatismele, dereglarile hormonale, bolile cardio-vasculare, obezitatea, diabetul zaharat, afectiuni ale arterelor, ortostatismul prelungit.


Bolnavul cu insuficienta venoasa simte o greutatea dureroasa in picioare si prezinta edem, vene varicoase, pigmentarea pielii, respectiv o inflamatie locala (dermatita sau celulita), ulceratii.


Evitati tocurile inalte


Tratamentul consta in administrarea de medicamente specifice concomitent cu respectarea unor reguli de baza: evitarea statului in picioare, adoptarea unei garderobe lejere (tocurile inalte sunt contraindicate), dusuri cu apa rece la nivelul gambelor, purtarea de ciorapi elastici. Se vor evita sedentarismul, dusurile calde, sauna, expunerile prelungite la soare, calatoriile lungi cu automobilul.


In stadiu avansat se poate aplica si tratamentul chirurgical.


Insuficienta venoasa se poate manifesta si sub forma acuta, tranzitorie, care dispare in momentul in care sunt eliminati factorii favorizanti. Daca este permanenta si insotita de dureri, crampe musculare, senzatie de greutate in picioare este semn ca s-a instalat insuficienta acuta cronica.


Indicatii terapeutice


Tratamentul varicelor prevede in linii mari:


– exercitii musculare si mers (cel putin 20 de minute, de trei ori pe zi);


– evitarea pozitiilor inadecvate: statul prelungit in picioare, pozitia cu genunchii in unghi drept prelungita, picior peste picior;


– se recomanda pozitia ridicata a membrului respectiv, deoarece scade presiunea venoasa locala;


– de doua ori pe zi se exerseaza, câteva minute, mersul pe vârful picioarelor sau pe calcâie;


– se recomanda mersul pe bicicleta, inotul, corectarea picioarelor plate;


– se permite hidroterapia rece (comprese reci pe gambe timp de 20 de minute, bai ale gambelor la 15 – 18 grade Celsius, o data sau de doua ori pe zi).


Material realizat in colaborare cu Policlinica ELGA din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS