16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCicoarea, prietena ficatului

Cicoarea, prietena ficatului

Nu exista printre plantele medicinale una care sa aiba o asemenea putere de a curata ficatul de toxine precum cicoarea.


Cunoscuta in popor sub mai multe denumiri, cum ar fi andiva, cocita, dorulet, dudau, floarea secarei, incingatoare, mestica, scai voinicesc sau sporis, cicoarea (Cichorium intybus) este folosita de sute de ani pentru puterile ei curative. Ea contine acid cichoric, inrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, precum si principii amare.


In scopuri terapeutice se foloseste intreaga planta, recoltata in timpul infloririi, din mai pâna in octombrie, dar mai ales radacina. De la cicoare se recolteaza planta in perioada infloririi, fara partile lemnoase ale tulpinii. Planta se taie dimineata, dupa ce roua s-a ridicat, deoarece mai târziu florile se inchid. Radacinile se culeg dupa incetarea vegetatiei, in lunile septembrie – octombrie. Din radacina sau din planta intreaga se prepara un ceai care favorizeaza digestia si stimuleaza functiile hepatice si renale.


Principiile active sunt concentrate in radacina


Cercetari recente au demonstrat ca infuzia obtinuta din radacina este mai activa decât cea din alte segmente ale plantei. Având proprietati diuretice si depurative, cicoarea, in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei-frati-patati, este folosita pentru prepararea unui ceai cu efecte in combaterea furunculozei si acneei. Radacina de cicoare are, de asemenea, efecte laxativ-purgative, putând fi utilizata in angiocolite, dischinezii biliare, constipatii cronice. Se administreaza intern si in insuficienta cardiaca, pentru calmarea tusei si ca adjuvant in afectiunile renale. Extern, ajuta la cicatrizarea ranilor si taieturilor.


Reteta


Un decoct se prepara din doua lingurite de radacina maruntite in 200 ml de apa rece, se fierbe cinci minute si se bea caldut de trei ori pe zi inainte de mesele principale. O cura de doua saptamâni cu ceai de cicoare ajuta la cresterea secretiei de bila si la regenerarea celulelor hepatice, mai ales in cazul consumatorilor de alcool.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi de la Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS