30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAutoexaminarea sânilor ne poate salva viata

Autoexaminarea sânilor ne poate salva viata

O femeie care isi examineaza sânii in mod frecvent poate detecta din vreme orice modificare a aspectului sau consistentei acestora.


Unele femei se plâng ca le cresc sânii, ca sunt sensibili si umflati inainte de ciclu, in vreme ce altele pot avea astfel de simptome in timpul ciclului. De asemenea, vârsta, sarcina, tratamentul hormonal si menopauza pot afecta marimea si modul in care se prezinta sânii. Stiind aceste aspecte normale in dezvoltarea oricarei femei, veti putea mai usor sa identificati orice modificari neobisnuite.


Cu cât va examinati mai mult sânii cu atât o sa stiti mai mult despre ce este normal sau nu. Acordati-va câteva minute pe luna pentru examinarea sânului, de preferat dupa ciclu, daca nu ati ajuns la menopauza.


1 – Stati in fata oglinzii si priviti-va cu atentie ambii sâni, ridicând in acelasi timp bratele. Verificati daca sunt ca de obicei si daca au aceeasi marime, forma, culoare, fara vreo deformare sau umflatura vizibila. Daca observati ca un mamelon si-a schimbat pozitia sau e intors spre interior, daca sunt urme de roseata, inflamatii, urticarie sau umflaturi, semnalati toate aceste lucruri neobisnuite medicului.


2 – Strângeti fiecare mamelon intre degetul mare si aratator pentru a vedea daca exista vreo secretie. Apoi, pipaiti-va sânii in timp ce faceti dus folosindu-va de mâna dreapta pentru a pipai sânul stâng si de mâna stânga pentru cel drept. Atingerea trebuie sa fie delicata, dar ferma.


3 – Urmariti o schema atunci când incepeti examinarea, astfel incât sa nu ramâna zone nepalpate. Puteti incepe cu sfârcul, efectuând miscari circulare, din ce in ce mai ample pâna când ajungeti la limita exterioara a sânului.


4 – Incepeti examinarea fiecarei zone cu o atingere delicata, apoi mariti presiunea astfel incât sa puteti examina tesutul mai in profunzime, pâna la cutia toracica.


5 – Incercati sa detectati orice anomalie, ceva ce nu este la fel cu restul tesutului mamar sau o umflatura pe axila, brat sau clavicula.


6 – Daca simtiti o umflatura, nu intrati in panica. Opt din zece asemenea umflaturi sunt benigne. Trebuie insa sa anuntati imediat doctorul, indiferent daca formatiunea respectiva este dureroasa sau nu. Este posibil ca acest lucru sa va salveze viata.


7 – Daca aveti peste 50 de ani, mergeti in mod regulat sa va faceti mamografie.


Dr. Narcisa Dinica, sefa Biroului de Promovare a Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS