25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRocada mică la Kremlin

Rocada mică la Kremlin

Dmitri Medvedev a fost ales preşedinte al Rusiei cu 70,23 la sută din voturi, a anunţat ieri preşedintele Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 99,45 la sută din buletine.

Medvedev se apropie astfel de scorul obţinut de Putin, care a fost ales cu 71,31 la sută din voturi la prezidenţialele din 2004. În vârstă de 42 de ani, Medvedev va deveni cel de-al treilea preşedinte al Rusiei postsovietice după Boris Elţîn (1991-1999) şi Vladimir Putin (2000-2008).

Noul preşedinte rus va prelua funcţia pe 7 mai, a anunţat în noaptea de duminică spre luni şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Sobianin, care este şi director al campaniei lui Dmitri Medvedev, câştigătorul alegerilor prezidenţiale de duminică, relatează AFP, citată de Mediafax. Vladimir Putin l-a felicitat duminică pe Dmitri Medvedev, care a câştigat alegerile prezidenţiale cu peste două treimi din sufragii şi care a promis, la rândul său, să continue politica predecesorului său. Comisia Electorală Centrală a anunţat că rata participării la aceste alegeri a fost de 65 la sută.

„Îl felicit pe Dmitri Medvedev“, a spus Putin, prezent alături de viitorul preşedinte la un concert din Piaţa Roşie, care a fost transmis la televiziune. „Alegerile prezidenţiale au avut loc şi candidatul nostru este cu siguranţă în frunte“, a adăugat el, în aplauzele tinerilor partizani, la primele rezultate parţiale.„Acest lucru înseamnă că trăim într-un stat democratic şi că societatea noastră civilă devine eficientă, responsabilă şi activă“, a mai spus preşedintele rus.

Candidatul comunist Ghenadi Ziuganov, care se clasează pe cea de-a doua poziţie cu 17,9 procente, potrivit Comisiei Electorale, a anunţat că va depune plângere în Justiţie pentru încălcări ale Legii electorale. „Avem probe de falsificare a alegerilor şi ne vom adresa tribunalelor“, a declarat el, citat de agenţia Itar-Tass.

Ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, considerat un apropiat al Kremlinului, care a obţinut 9,5 la sută la urnele de votare, a renunţat duminică seară să depună plângere împotriva neregulilor care au marcat acest scrutin. „Nu sunt mulţumit de rezultate, însă înţeleg că este inutil să le contest“, a declarat Jirinovski. Legat de împărţirea prerogativelor cu premierul, care va fi Vladimir Putin, Medvedev a spus că preşedintele rus „stabileşte politica externă în conformitate cu Constituţia“. „Preşedintele are prerogativele sale, iar premierul le are pe ale sale. Acestea au fost stabilite de mult timp şi nimeni nu vrea să le schimbe“, a adăugat Medvedev. „Colaborăm de mult timp şi avem încredere unul în celălalt“, a explicat el, referindu-se la relaţiile sale cu actualul preşedinte, Vladimir Putin.

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS