20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUniversitate sub anchetă

Universitate sub anchetă

Conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC) a solicitat organelor de cercetare penală ale statului efectuarea unei anchete la centrele din România ale Universităţii Libere Independente Moldova (ULIM), o instituţie particulară de învăţământ superior din Republica Moldova.

Adrian Gorun, secretarul general al MEC, spune că este vorba de o reţea de spălare de diplome: „Activitatea acestor centre va fi supusă unei anchete de către organismele abilitate. ULIM nu are autorizaţie să funcţioneze pe teritoriul României. Este instituţie particulară din Republica Moldova, care e transformată într-un fel de Caritas care racolează mulţi oameni. Centrele respective eliberează chitanţe, chiar adeverinţe pe teritoriul României şi organizează cursuri. Cazul se află în cercetare la procurorii de la Crimă Organizată, pentru că e vorba de o reţea de spălare de diplome“. ULIM i-a acordat titlul de doctor honoris causa lui Ion Iliescu.

 

Procurori şi finanţişti gorjeni, absolvenţi ai ULIM

 

Un centru ULIM funcţionează şi în Târgu Jiu, Dan Ilie Morega, preşedintele PNL Gorj, având la acesta calitatea de conducător de proiecte pentru doctorat. Adrian Gorun susţine că majoritatea diplomelor eliberate de această universitate, pentru care s-a cerut echivalare la comisia din cadrul ministerului, au fost date gorjenilor: „70% din echivalările de diplome ale ULIM sunt pentru gorjeni. Diplomele eliberate de această universitate nu sunt recunoscute în România. Această instituţie nu poate să funcţioneze fără aprobarea ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior – n.r.)“. De la ULIM au obţinut diplome judecători şi procurori gorjeni, printre care judecătorul Romică Morega, de la Tribunalul Gorj, care nu a reuşit să-şi echivaleze diploma, dar şi finanţistul gorjean Ion Trifoi, şeful Administraţiei Financiare Târgu Jiu, care a absolvit masterul la ULIM.

Adrian Gorun a precizat că a purtat discuţii cu ministrul educaţiei din Republica Moldova şi cu ambsadorul acestei ţări la Bucureşti şi că se va declanşa o anchetă în ţara vecină cu privire la această instituţie de învăţământ. Conform secretarului general al MEC, directoarea Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, Sanda Marina Bădulescu, a depus o plângere penală pentru că este supusă la presiuni venite din partea unui parlamentar gorjean pentru recunoaşterea diplomelor ULIM.

Morega ameninţă cu un conflict interstatal

 

Dan Ilie Morega a spus că diplomele eliberate de ULIM sunt recunoscute, pentru că între guvernele celor două ţări s-a semnat un acord ratificat apoi printr-o lege. Acesta a precizat că ULIM este acreditată de Comisia de Acreditare din Republica Moldova şi este semnatara multor acorduri de colaborare cu universităţi de renume din lume. Morega a adăugat că rectorul ULIM a trimis o informare ministerului de resort din Republica Moldova, cât şi MEC în legătură cu această situaţie, fiind posibil chiar să izbucnească un conflict instituţional între cele două ţări.

Liderul liberal al menţionat că a depus patru plângeri penale împotriva lui Adrian Gorun: „Am depus plângeri pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals şi uz de fals şi alte infracţiuni. Nu vă pot spune în ce constau faptele, pentru că este în faza de cercetare penală“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS