18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalElectrica rebranseaza orbeste

Electrica rebranseaza orbeste

Primaria Craiova nu a incheiat vreodata un contract pentru furnizarea energiei electrice in blocurile „proprietate personala“ N1 si N2 debransate zilele trecute de Electrica SA. Desi a recunoscut, in final, ca a dat curent de un miliard… nimanui, Electrica nu stie cui trebuie sa emita factura fiscala.


Plata celor 500 de milioane de lei catre Electrica SA, cu titlu de contravaloare a unei parti din energia electrica furnizata locatarilor din blocurile N1 si N2, din strada Motru, ramâne un mister. In ciuda declaratiilor recente ale primarului Antonie Solomon si ale directorului Sucursalei de Distributie Craiova a Electrica SA, Stefan Croitoru, potrivit carora cineva a achitat legal jumatate din datoria de un miliard a romilor din strada Motru, o astfel de tranzactie nu s-a incheiat. „Era vorba sa emitem o factura catre Primaria Craiova, proprietara imobilelor, dar nu s-a intâmplat asa, intrucât nu avem contract nici cu primaria, nici cu locatarii din blocurile N1 si N2. Sigur ca nu putem intocmi factura nici altcuiva, atâta vreme cât nu exista o persoana juridica cu care sa avem contract“, a declarat Stefan Chiriac, contabilul-sef al Electrica. Reprezentantii Electrica spun ca acei chiriasi beneficiaza de curent de la un contor general, la care sunt racordate, cu forme legale, alte imobile, si ca le-au solicitat in mai multe rânduri craiovenilor din blocurile N1 si N2 sa semneze acte cu Electrica, dar acestia au refuzat. „I-am somat si in urma cu un an, când datoria a atins cote alarmante, dar au preferat sa faca scandal pe la primarie“, a mai spus Stefan Chiriac. Directorul Directiei economico-financiare a Primariei Craiova, Nicolae Pascu, sustine ca nu a dispus nici o plata catre Electrica SA: „Primaria nu a semnat si nici nu poate semna un contract de alimentare cu energie electrica pentru astfel de imobile. Electrica nu are, deocamdata, temei legal sa trimita factura Primariei Craiova. Autoritatea publica locala detine, in schimb, pârghii pentru un ajutor de natura sociala, chiar in sensul unor plati catre furnizorii de utilitati, dar un astfel de demers nu a fost materializat“.


Ajutorul social, o portita


Potrivit reglementarilor din domeniul asistentei si protectiei sociale, municipalitatea are posibilitatea de a analiza situatia persoanelor marginalizate si de a dispune anumite plati catre furnizori, dar numai dupa efectuarea anchetelor sociale. „O sa mergem si in blocurile N1 si N2 pentru a identifica eventualele cazuri de persoane si familii marginalizate. Nu stim inca daca acei locatari indeplinesc conditiile pentru a fi ajutati de primarie sa-si achite obligatiile catre furnizori. Cei mai multi dintre ei nu au nici macar contracte de inchiriere cu primaria“, a declarat Rodica Tenea, director al Directiei de Asistenta si Protectie Sociala. Tenea mai spune ca in nici un caz municipalitatea nu poate acorda astfel de fonduri prin intermediari. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate plati in locul primariei pentru servicii recompensate social, iar daca a facut-o, nu va reusi niciodata, legal, sa-si recupereze banii din bugetul local.


Solomon si Croitoru s-au „electrocutat“


Directorul Sucursalei Craiova a Electrica SA, Stefan Croitoru, nu a raspuns luni la telefoane, iar directorul Electrica SA, Ionel Pana, a declarat ca nu cunoaste situatia de la blocurile N1 si N2. Croitoru afirmase insa vineri ca „s-a primit un ordin de plata putin mai mare de 500 milioane de lei catre Electrica“, acesta fiind si motivul pentru care romii din strada Motru au fost rebransati. „Nici nu se pune problema reesalonarii“, a mai spus Croitoru, dând de inteles ca Electrica si-a insusit cele 500 de milioane. Daca ar fi sa-l credem pe primarul Antonie Solomon, care sustinea, tot vineri, ca a platit din banii lui jumatate din curentul romilor, dar si pe toti ceilalti responsabili ai Electrica SA si ai Primariei Craiova, atunci Electrica SA nu poate justifica incasarea acelor bani, dupa cum nu poate explica nici baza legala de furnizare a energiei in blocurile N1 si N2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS