14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiOfensiva băsesciană de vară

Ofensiva băsesciană de vară

Politicienii noştri încearcă să ne înveselească vacanţa chinuită de căldura insuportabilă şi de vântul care ne suflă prin buzunare. Scandalurile Ridzi, Plăcintă şi Udrea, aceste „femei fatale“ ale guvernului Boc, aproape că s-au epuizat. Că la noi, la români, când un demnitar este suspectat sau chiar dovedit că administrează incorect banii publici, se face gălăgie la TV, se constituie comisii parlamentare de anchetă, este sesizat DNA-ul, şefii de partid fac declaraţii agresive şi, gata, totul dispare în ceaţă. Peste ani vom afla că banii ăia
publici au rămas nerecupe-raţi şi au contribuit la ridicarea vreunei vile de vacanţă prin ţări străine sau la umplerea unui cont bancar elveţian în beneficiul unui apropiat al partidului respectivului demnitar.
Totuşi, pentru ca noi să nu ne plictisim şi ca nu cumva să ne vină în cap vreo idee de răzmeriţă gen „Ultima soluţie, înc-o revoluţie!“, politicienii ne oferă noi momente de circ şi de scandal. În această atmosferă de carnaval stupid, Băsescu a reuşit să revină pe scenă, însă fără să fie părtaş grotescului spectacol. Cu ocazia conferinţei de presă de joi, marinarul-preşedinte a dovedit că deţine capacitatea de a relua iniţiativa chiar şi în situaţii care îi sunt foarte neprielnice şi care conţin, în mod evident, elemente ce pun sub semnul întrebării sinceritatea sau probitatea morală a preşedintelui Băsescu.
Marinarul i-a atacat pe toţi cei care s-au repezit la gâtul lui, al fiicei sale sau al prietenilor săi. Bărbatul Adrian Năstase, cel „curat ca lacrima“, a primit un apel prin care i se cere să nu se mai ascundă sub „fusta“ parlamentului şi să accepte confruntarea cu justiţia, în dosarele penale în care este inculpat. Geoană este, în viziunea băsesciană, un fel de „şef de bostănărie“ pe la Dăbuleni, având „motiv“ de a fi absolvit de partea de vină ce-i revine pentru blocarea în parlament a dosarelor senatorilor şi deputaţilor acuzaţi de DNA şi, astfel, de afectarea reformei în justiţie. Radu Mazăre, nazistul de ocazie, este
prezentat de Băsescu drept un personaj care manifestă un teribilism de prost gust. Despre Ecaterina Andronescu, ministru al educaţiei, marinarul ne spune că este ezitantă şi că face compromisuri inadmisibile doar pentru a nu deranja electoratul PSD. Printre picăturile discursului său, preşedintele Băsescu îşi face şi datoria de tată de familie şi o apără pe fiica europarlamentară, spunând că aceasta nu a beneficiat de vreun sprijin în campania electorală din partea inculpatei Monica Ridzi, fost ministru al tineretului.
Încheind foarte scurta recapitulare a principalelor afirmaţii făcute de Băsescu, vom spune că acest discurs ne dovedeşte încă o dată că preşedintele are fie un instinc politic superior, fie o echipă competentă de analişti şi de PR. Tăcerea pe care a păstrat-o chiar şi în momentele în care propria fiică i-a fost atacată de adversarii politici a fost o tăcere înţeleaptă. Băsescu a aşteptat ca evenimentele să se răcească şi, mai ales, a aşteptat ca adversarii săi să facă greşeli. Geoană a făcut declaraţii stupide cu privire la Raportul de ţară al Comisiei Europene privind Justiţia din România, uitând că PSD este acum la guvernare şi că în legislatura trecută a susţinut guvernul PNL, asigurându-i o majoritate confortabilă. PSD este deci, la fel de responsabil pentru criza din Justiţie, ca şi PNL şi PD-L. Băsescu a fost apoi ajutat şi de stângăciile şi erorile comise de minstrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, în lupta cu „fabrica de diplome“, universitatea particulară „Spiru Haret“. Aceste erori au fost agravate şi de lipsa de susţinere a doamnei Andronescu de către propriul partid, PSD preferând să-şi protejeze interesele şi eventual, electoratul, decât să susţină reforma în învăţământ. Mişcările tactice ale echipei prezidenţiale de la Cotroceni au fost completate de surprinzătoarea sacrificare a Monicăi Ridzi, care, cel puţin deocamdată, se află la mâna DNA, fiind lipsită de sprijinul lui Băsescu.
Marinarul-preşedinte reuşeşte să revină în forţă. Contracandidaţii pe care îi are în lupta pentru reocuparea scaunului de şef al statului sunt slabi. Mircea Geoană are momente de rătăcire, care ne fac să ne re-amintim de porecla pe care i-a dat-o tovarăşul Iliescu. Puţin probabil că armata de activişti bine instruiţi pe care o controlează PSD va reuşi să repare la nesfârşit gravele erori comise de Geoană. Pe acelaşi front, Crin Antonescu este încă precum numele pe care îl poartă, o floare firavă, în bătaia furtunii. În interiorul PNL, liberalii sinceri şi morali care doresc cu adevărat relansarea partidului şi pregătirea lui pentru alegerile prezidenţiale sunt prea puţini şi, mai ales, sunt obstrucţionaţi de „baronii“ PNL, cei învăţaţi cu dulceaţa guvernării. Băsescu îşi readuce barca în ape favorabile. Ne aşteaptă, deci, o vară foarte lungă şi foarte fierbinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII