20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDe ce urâm Dinamo?

De ce urâm Dinamo?

Săptămâna aceasta este extrem de grea pentru Universitatea. Asistăm la testele cu Timişoara (meci disputat aseară după ce am scris aceste rânduri) şi Dinamo, unul al prieteniei şi altul al duşmăniei eterne. Două examene edificatoare în privinţa valorii atât a lui Nicolo Napoli, cât şi a echipei, care anul acesta a jucat, din păcate, numai atunci când a vrut.
Pentru suporteri şi echipe, aceste meciuri au înţelesuri diferite. Deşi pe majoritatea ultraşilor echipelor „U“ Craiova şi Poli Timişoara îi leagă prietenii, pe teren o să fie o luptă acerbă, cu un Uhrin Jr. gata să răzbune umilinţa survenită în ultima întâlnire din Banat.
Spre deosebire de meciul amiciţiei cu „poliştii“, cel în care înfruntăm pe Dinamo vine din nou, probabil, plin de speranţe pentru fanii craioveni, care îşi vor dori în mod sigur o victorie în faţa rivalilor de moarte şi vor lua cu asalt stadionul ca să o revendice.
De fapt, de ce urâm pe Dinamo? De ce imprimăm această mentalitate copiilor noştri sau celor ce încep de la vârste fragede să ţină cu Universitatea? De ce suntem educaţi în spiritul alb-albastru, să vedem Dinamo numai în spatele semnului „Interzis“? Ce reprezintă Dinamo pentru fanaticii Băniei sau ce argumente folosim când vine vorba de această duşmănie faţă de clubul care a marcat o parte din istoria Ştiinţei?
Dinamo reprezintă în primul rând tot ceea ce este mai rău pentru fotbalul autohton. Este simbolul malefic al lipsei de fair-play. De-a lungul istoriei, echipa din Ştefan cel Mare şi-a pus amprenta asupra corectitudinii acestui campionat, a reuşit să fure şi să transfere prin metode necurate jucătorii cei mai buni de la echipele rivale. A marcat cariere de fotbalişti legendari prin interesul foarte mare afişat faţă de propriii jucători, în evoluţiile de la naţionala României. Dinamo şi mai ales persoanele din jurul acestui club au furnizat ultimele două jafuri asupra echipei Universităţii în erele Neţoiu şi Staicu, când aproape un lot întreg a luat calea alb-roşie, visând la bogăţiile promise de Fata Morgana cu chip de câine ce apărea la orizont.
Tot clubul Dinamo a mânjit de-a lungul istoriei un fotbal care s-ar fi vrut curat, cu decizii venite din sistemul politic ce domnea în vremurile acelea. Din ordinele unor secretari de stat sau generali, se ajungea ca un trofeu european precum „Gheata de Aur“ să poposească mincinos în vitrina „câinilor“ şi să fie umplută de noroi securist. Suntem sătui de Dinamo pentru că reprezintă mizeria totalitarismului politic comunist, de care nu puteai scăpa în acele vremuri decât prin fotbal, dar şi acest sport era murdărit de „miliţieni“ prin blaturile şi aranjamentele practicate.
Un sfat pentru jucătorii actuali, dacă îşi doresc un public mereu alături de ei – Ştiinţa în ultimul timp nu mai este o mare echipă. În Bănie nu s-au mai câştigat campionate sau cupe, iar prezenţele europene par foarte departe, însă, dacă la meci aceştia o să afişeze o dăruire exemplară şi se vor sacrifica pe teren şi vor câştiga, putem să spunem că s-a salvat un sezon ce pare compromis.
Pe final, un omagiu personal adus marilor legende ale gazonului, Dobrin, Oblemenco, Crişan şi alţii care ne-au părăsit. Aceştia vor rămâne veşnic nemuritori, iar noi, cei tineri, nu putem decât să fim invidioşi şi să ne încerce un sentiment de frustrare că nu am prins eroii basmelor cu balonul rotund. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe aceşti mari fotbalişti, care acum bucură cerul prin magia lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII