30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Scurte ştiri

Primăriile vor primi undă verde să ridice taxele la case şi terenuri
Guvernul va permite primarilor să majoreze taxele şi impozitele în funcţie de necesităţile locale şi de „gradul de suportabilitate“ al populaţiei, prin introducerea unui sistem în care suma impozabilă a clădirilor şi terenurilor din intravilan va fi raportată la valoarea mai mare de piaţă a acestora.
Prevederea a fost inclusă în proiectul Strategiei fiscal-bugetare a guvernului pentru perioada 2012-2014, document obţinut de Mediafax. Argumentul pentru această modificare îl reprezintă creşterea autonomiei colectivităţilor locale prin transferul de noi responsabilităţi decizionale, precum şi de resurse financiare şi patrimoniale.
Documentul prevede acordarea dreptului autorităţilor locale de a modifica nivelul impozitelor şi taxelor în funcţie de necesităţile locale şi gradul de suportabilitate al populaţiei, prin implementarea unui sistem de calcul al valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor din intravilanul localităţilor prin raportarea la valoarea de piaţă a acestora, acolo unde aceasta este vădit mai mare decât cea determinată prin formula de calcul. Procedura ar urma să fie reglementată prin modificarea legislaţiei fiscale.
• Hotnews

Taxa fast-food, amânată
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată ieri de ProTV, că introducerea taxei pe fast-food a fost amânată întrucât este un proiect pe care nu îl consideră oportun în acest moment şi pentru care România nu este pregătită. El a precizat că Ministerul Sănătăţii nu a avut un proiect în acest sens, ideea privind taxa pe fast-food apărând într-o conferinţă de presă, ca soluţie la creşterea sumelor la bugetul de stat. „Nu a fost o propunere, nu am prezentat-o ca proiect, ci numai o idee într-o conferinţă de presă. Am vorbit despre experienţa altor state, dar la noi este foarte greu de implementat“, a spus ministrul sănătăţii. Cseke Attila a dat exemplul Ungariei, unde premierul a anunţat introducerea unei astfel de taxe, dar nu a reuşit încă să o implementeze.
• Clck News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS