12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinOmul vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni

Omul vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni

La 9 septembrie 1976 a încetat din viaţă Mao Zedong, preşedinte al Chinei în perioada 1949-1959. În 1966 a iniţiat aşa zisă „revoluţie culturală”, o direcţie politică dură (maoism), caracterizată prin voluntarism şi cultul personalităţii (n. 26 decembrie 1893), scrie descopera.ro.

Mao Zedong a fost revoluționarul, ideologul și liderul Partidului Comunist Chinez, care a pus bazele Republicii Populare Chineze. În urmă războiului civil din 1949, Partidul Comunist Chinez, sub conducerea lui Mao Zedong, a preluat puterea în China.

Mao a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind uciși în timpul conducerii sale. Contribuțiile aduse teoriei marxist-leniniste, strategiile militare și politicile comuniste dezvoltate de liderul chinez sunt cunoscute sub numele de „maoism”.

Mao rămâne o figura controversată, fiind aspru criticat, pe plan internațional, datorită genocidului din timpul Revoluției Culturale, dar încă apreciat, inclusiv astăzi, în China, pentru rolul pe care l-a avut în formarea Chinei moderne.

Regimul și acțiunile politice ale lui Zedong, din 1949 și până în 1976, când a decedat, sunt – totuși – direct responsabile de moartea a 50 până la 70 de milioane de cinezi. Atunci când Deng Xiaoping a prelut puterea, în 1978, multe politici maoiste au fost abandonate în favoarea reformelor economice, trend accentuat în special de actualul lider chinez Hu Jintao.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS