5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCele mai bune filme româneşti ale anului 2016

Cele mai bune filme româneşti ale anului 2016

De la „Sieranevada“, de Cristi Puiu, propunerea României pentru Premiile Oscar, la supercomedia „#Selfie69“, cel mai mare succes de box-office în 2016, retrospectiva făcută ne arată superlativele în cinematografia românească.

„#Selfie69“ vorbeşte despre nevoia de dragoste. Cei tineri sunt, ca şi părinţii lor, în căutarea dragostei. Filmul este o privire singulară astăzi asupra unei generaţii, iar dragostea şi comedia dau sentimentul de uşurare.

„Sieranevada“, regia: Cristi Puiu
Viaţa şi moartea într-un apartament de bloc
Sieranevada e un „huis clos“ cu lume pestriţă. Avem o seamă de personaje, între uşi care se deschid şi se închid, ferecate în apartament, claustrate în propria lor minte, cu adevărul lor individual. După uşile cu geam de sticlă din apartamentul bucureştean e viaţa oamenilor.
Fotografia pe care regizorul Cristi Puiu a ales-o pentru afişul filmului arată o lume: zăpada şi îngheţul peste blocurile comuniste din Bucureşi, unde, în apartamentele precum nişte alveole sau celule de fagure, trăiesc oamenii.

„Bacalaureat“, regia: Cristian Mungiu
Thriller despre corupţia atavică din România
După ce a obţinut Palme d’Or în 2007 pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, cineastul român Cristian Mungiu revine cu un thriller despre corupţie. Lungmetrajul „Bacalaureat“ a obţinut premiul pentru regie la Cannes în 2016.
Povestea lui Mungiu despre natura umană pervertită în decorul social românesc satisface indiscreţia curioşilor: ce-i în spatele surâsului copilului din poza de la sfârşitul anilor de liceu? Mungiu ne arată corupţia atavică.

„Inimi Cicatrizate“, regia: Radu Jude
O viaţă tristă, plină de umor. Chef monstru, amor şi moarte.
Poveste tragi-comică despre cum Moartea se inserează ca un şobolan în labirintul oaselor din trupul omului. Moartea ajunge până în inimă, în organul tetracameral. Din inimă a făcut şi Jude filmul ăsta despre moartea, cum să-i zicem, flamboyantă.

„Câini“, regia: Bogdan Mirică
Câinele pe nume Poliţia păzeşte pământul dobrogean. Crimele şi banii
Lungmetrajul „Câini“, regizat de Bogdan Mirică, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, la secţiunea Un Certain Regard.
Producţia spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS