O nouă instalaţie electrică pentru casa ta

Instalaţia electrică a unei case trebuie adaptată consumului


Ai constatat că instalaţia electrică este veche? Nu ştii la cine să apelezi pentru a-ţi realiza un nou proiect? Ai vrea să ştii cât te-ar costa şi cât ar dura întocmirea unei noi instalaţii? Dacă vrei să găseşti răspunsuri la aceste întrebări, citeşte rândurile de mai jos!

Dacă ai un apartament sau o casă în care este necesară o reactualizare a consumatorilor sau o schimbare a amplasamentelor aparatelor, instalaţia electrică trebuie înlocuită. De exemplu, dacă ai achiziţionat un aparat de aer condiţionat, o maşină de spălat şi o cadă cu hidromasaj (care necesită un circuit special separat tocmai pentru a mări siguranţa în exploatare), vechea instalaţie nu mai este indicată.

În cazul în care doreşti să schimbi instalaţia electrică, cea veche trebuie dezactivată, urmând ca instalaţia nouă să îi preia locul, nefiind nevoie să-şi însuşească neapărat vechile trasee. Circuitele vechi de instalaţie nu necesită dislocare din pereţi deoarece ar presupune costuri nejustificabile şi nu există nici un fel de risc dacă rămân acolo unde au fost instalate.

Proiectul de instalaţie electrică

Înainte de întocmirea instalaţiei propriu-zise, este necesar un proiect care trebuie să fie în conformitate cu normativele în vigoare. Fără un proiect, există următoarele riscuri: subdimensionarea instalaţiilor pentru consumatorii ce urmează să fie conectaţi, ceea ce duce la incendii sau accidente grave, sau supradimensionarea, care va duce la investiţii inutile. Într-un proiect se recomandă să fie precizaţi toţi consumatorii existenţi şi, eventual, să se ia în calcul şi o rezervă pentru cazul în care beneficiarul doreşte să achiziţioneze în viitor şi alte aparate.

Atenţie!

În cazul schimbării instalaţiei electrice nu este nevoie de o schiţă veche deoarece noul proiect nu presupune conectarea la vechiul proiect. Dacă se doreşte doar o modificare a proiectului existent sunt necesare vechiul proiect, precum şi o consultare a normativelor în vigoare deoarece este posibil ca vechiul proiect să nu mai corespundă din punct de vedere tehnic cu noile reglementări.

La cine apelăm?

Un proiect de instalaţie electrică se face numai de persoane autorizate, de un electrician sau de un proiectant împreună cu beneficiarul, iar acolo unde e cazul sau unde posibilitatea financiară o permite, se apelează şi la un designer. Proiectul trebuie să ţină seama de aparatele ce urmează să fie conectate la instalaţia electrică a imobilului, dar se va avea în vedere şi posibila conectare a unor noi aparate.

Costul unui proiect este determinat de complexitatea şi multitudinea de aparate ce vor fi conectate la instalaţie. Un proiect clasic pentru o garsonieră costă între 500 şi 700 de lei, iar pentru o casă la curte, cu o suprafaţă de 100 mp, costul este de aproximativ 2.000 de lei. Timpul de realizare este în strânsă legătură cu disponibilitatea proiectantului, termenul minim este de o zi şi se poate prelungi până la 15 zile. Preţul şi timpul de execuţie depind şi de alte aspecte, cum ar fi materialele ce folosite şi de complexitatea cerinţei.


Cât costă execuţia instalaţiei electrice?

În cazul unei garsoniere, costul de manoperă minim cerut de o firmă sau de o persoană autorizată începe de la 1.000 de lei pentru o instalaţie clasică, iar în cazul unei case la curte cu o suprafaţă construită de 100 mp, preţul este de 4.000 de lei (pentru o instalaţie clasică).

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, ANRE, atestă şi autorizează firme sau persoane fizice. Doar această entitate poate răspunde pentru eventualele accidente apărute şi tot aceasta poate oferi garanţie şi service. Lucrul cu persoane neautorizate poate atrage responsabilitatea beneficiarului în caz de accident sau incendiu.

Materiale utilizate

Materialele trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic cerinţelor proiectantului (proiectantul are şi rolul de a stabili ce materiale urmează să fie folosite sau poate să specifice categoria sau clasa din care face parte materialul ce va fi utilizat), iar executantul trebuie să respecte proiectul şi să utilizeze acele materiale specificate, însoţite de certificatele de calitate şi conformitate. Cele mai noi materiale intrate pe piaţă sunt, de regulă, şi cele mai bune, deoarece au fost testate şi aprobate conform ultimelor standarde de calitate.

Etapele executării instalaţiei electrice

Pentru realizarea unei instalaţii trebuie să se parcurgă o serie de etape, după cum urmează: proiectul instalaţiei electrice, achiziţionarea materialelor, executarea traseelor conform proiectului, conectarea prizelor, a întrerupătoarelor şi a consumatorilor, proba la rece, proba la cald cu toţi consumatorii conectaţi, remedierea defectelor apărute şi punerea în funcţiune a instalaţiei.

Pe piaţă există două metode clasice de construcţie a instalaţiilor electrice: cele îngropate sub tencuială sau cele aplicate pe tencuială în sistem baghetă. Ambele au acelaşi principiu de funcţionare şi folosire, dar cele tip baghetă sunt mai uşor de instalat şi permit modificări ale traseelor de cablu, eventual şi prelungiri ale instalaţiei electrice după definitivarea totală a lucrărilor. Sistemul baghetă este şi mai uşor de întreţinut. Singura problemă este de ordin estetic: traseele cablurilor sunt vizibile pe exteriorul pereţilor.

Pe piaţa din România au început să apară casele inteligente, cu dispozitive programabile, ce pot lua cu uşurinţă funcţia de „întrerupător“ sau „variator intensitate“. Aceste instalaţii electrice sunt mai uşor de montat deoarece au dispozitive ce înlocuiesc anumite funcţii, care, dacă s-ar face în sistem clasic, s-ar realiza cu un aport mai mare de conductor, trasee electrice şi efort fizic.

Elena VÎRLANAutori

Comenteaza acum

10 Comentarii

 1. ZC said:

  Nu va ganditi numai la proiecte noi ca proiectantii mor de foame…ori asa este la romani de a jefui omul si pt a monta o priza trebuie sa treaca un an pana se aproba toata hartogaraia din mintea proasta a birocratiei.E corect a se lua masuti si a se face cabluri de calitate si rezistenta la supratensiuni.Se cunosc multe probleme atunci cand a fost arsa aparatura casnica din cauze diverse de la punctele de transfoemare si stabilizare a tensiuni.Odata cu arderea aparaturii,cablurile nu rezista la scurcircuitele provocate ,se incing si miracolul e produs inevitabil.Sa se mai faca lucruri de calitate si de durata spre a fi evitate pagubele.Recent am cumparat un comutator si mai functioneaza o parte ca cealanta a luat foc si sau topit lamele de contact la un bec de 40w.Atunci,unde-i siguranta omului si calitatea produsului?

 2. gabi said:

  Sunt persoana autorizata ANRE gr. III si responsabil tehnic cu executia (RTE ) autorizat de Ministerul economiei si finatelor , ma ocup cu asa ceva si preturile din articol , parerea mea, sunt un pic cam mari avand in vedere faptul ca instalatia electrica este clasica . Pentru lucrari de calitate si la preturi minime ma puteti contacta la tel. 0732808023.

 3. Circuitele vechi trebuie scoase said:

  Daca se modifica proiectul, ceeea ce nu prea ar fi indicat, dar daca totusi se modifica, atunci vechile circuite chiar trebuie scoase. Legislatia romaneasca nu este actualizata si permite asa ceva, pastrarea sarmelor vechi in pereti. Aglomerarea de cabluri in peretii unei locuinte nu este sanatoasa, deoarece duce la formarea de campuri electromagnetice prin simpatie, cu efecte nedorite pe termel lung asupra starii de sanatate a celor ce stau acolo, mai ales asupra copiilor. In pereti trebuie sa fie cat mai putine cabluri. Ultimele cercetari in domeniu au demonstrat ca se poate ajunge chiar l astari de puternica depresie si chiar la halucinatii, adica nebunie, schizofrenie, paranoia. asta in cazuri grave, nu trebuie sa ne panicam, nu e dracul chiar asa de negru. E ca si cum ai aglomera un autoturism cu doua instalatii electrice, marind riscul unor incendii.

 4. milus said:

  Se pot lasa circuitele vechi la locul lor in pereti, dar trebuiesc anulate alimentarile lor. Si preturile, sunt de acord cu nr.3 sunt cam umflate pentru o instalatie cu circuite complexe poate ajunge la un astfel de pret. Acum o pondere mare o are calitatea materialelor cu care se lucreaza, turcisme sau nu, dar si asa nu ajunge la pretul acesta afisat. Daca se doreste o parere autorizata pentru astfel de lucrari ma puteti contacta la nr.0762081208

 5. simpatie said:

  Lasate in pereti, chiar si scoase de sub tensiune, cablurile vechi fac camp electromagnetic prin simpatie. Se electrizeaza usor si ele, cauzand pe termen lung imbolnaviri diverse, mai ales la copii. Asadar, cabluri cat mai putine prin pereti ! Aviz amatorilor de spoturi si rigips etc. Stiu multe persoane care au dezafectat astfel de instalatii electrice si au revenit la cele clasice. Viitorul nu este al cablurilor, ci al tehnologiei wireless, fara cabluri.

 6. Tevi de cupru catre calorifere said:

  Profit de ocazie spre a la atrage atentia cu ceva amatorilor de amenajari. Nu mai folositi tevi de cupru cand faceti o instalatie de incalzire centrala, sub pretextul ca tevile de cupru contribuie si ele la incalzirea locuintei,degajand caldura. Pai dimpotriva, tevile de la incalzirea centrala trebuie sa conserve caldura, nu sa o degaje, chiar daca degajarea respectiva are loc in interiorul cladirii. Agentul tremic nu trebuie sa piarda temperatura pe tevi, ci sa ajunga in calorifere asa cum iese din centrala termica sau la valori cat mai apropiate. Decat tevi de cupru, mai bine folositi tevile clasice din fier galvanizat, daca nu acceptati pvc-ul, despre care se crede ca nu e etans, desi aici sunt mai degraba deficiente de montaj. Tevile de cupru impun centrale foarte, foarte puternice, cu mare consum energetic. La fel, nu sunt indicate caloriferele foarte mari, atat de mari incat nu pot fi incalzite eficient, se raceste agentul termic la jumatatea lor.

 7. Codreanu said:

  @ simpatie :Asa frate lumina wireless ca in reclama, deci sa ne cumparam felinare si lampi cu gaz. Asta da tehnologie de viitor!

 8. cispy said:

  Da, se vede ca stiti! D-le Gabi autorizat grd 3. Am vazut ce stiu cei de la Electrica care au o foame de nu se vede . Se duc si fac ciubucuri la particulari si ce pun d-le………pe linia de prize siguranta de 20 sau 25 de amperi? poti sa iei legislatia europeana sa te documentezi si ai sa vezi ca nu poti sa pui mai mare de 16 ca la fizica.Pe deasupra se duc si cumpara turcisme sim dupa ceva timp…..poc alti bani….Mai bine te duci la un depozit adevarat si cumperi o marca consacrata(G.E Siemens etc)….afaraaaaaaaa aaa cu timpeniile.
  Ptr. nr 3 scuze dar citeste o carte adevarata nu timpenii de articole pe care le scriu reporteri care nu au ce face
  Despre preturi va spun eu ca sint destul de bune.

Alte stiri

16 octombrie 2017

Ministerul Finanţelor: Bacşişul nu se va impozita

Ministerul Finanţelor anunţă că nu are „nici un proiect sau draft de proiect” privind impozitarea bacşişului. Dezminţirea Ministerului vine după ce mai multe site-uri au publicat informaţia că guvernul va impozita bacşişul primit de ...

Sumarul ediției de miercuri, 21 octombrie 2009

Actualitate

» Gorj: Şofer mort de beat la volanului unei maşini de mare tonaj
» Cea mai mare pensie din Olt, aproape 12.000 de lei
» Craiova: Demolare suspendată pe strada A.I. Cuza
» În Calafat domneşte frigul
» Un miliard de euro pentru 230.000 de pensii speciale
» Profesorii care au supraevaluat lucrările de la bac, anchetaţi
» Alocaţii reci de la guvern
» Deficit de medici în sistemul sanitar din Gorj
» Război la Avioane
» „Francesca“ va ajunge la Craiova
» Zilele Craiovei aduc restricţii în trafic
» Fostul prefect de Dolj, cercetat de consilierii judeţeni
» Gorj: Pod de acces către Peştera Muierii
» Lansare la Filarmonica “Oltenia”
» Gorj: Pregătiri pentru campania electorală

Local

» Primăria rade tot
» Până nu e prea târziu…
» Liste de aşteptare la dispozitivele medicale
» „În braţele mamei“, o mână de ajutor întinsă copiilor nevoiaşi
» La Şcoala din Leşile, confortul profesorilor este pe primul loc
» Maidanez ucis cu furca
» Piese de vagoane, furate şi revândute către CFR

Dolj

» Alte 60 de zile de arest pentru Ionuţ Dinu

Gorj

» Scurte ştiri
» Fostul şef al Direcţiei Silvice Gorj, cercetat penal

Sport

» Artimon îndeamnă la prudenţă
» Pandurii, abandonată de suporteri
» „Oblemenco, meciul cu viaţa“
» Gîngioveanu, salvat de Porumboiu
» Ştiinţa, în război cu moldovenii de la Vaslui şi Iaşi
» Derbi în sala „Traian“
» Românce eliminate de… românce
» Stângă: Le este frică de noi!
» Meciul cu Steaua se joacă mâine
» Polonezii îl vor pe Dan Petrescu
» Hagi s-ar putea întoarce în Turcia
» Duel galactic pe „Santiago Bernabeu“

Bani & Afaceri

» UATAA Motru, tăiată de pe lista cu ajutoare
» Vânzarea Opel, amânată pentru această săptămână
» Bătaie pe cabinetele stomatologice de la Rotonda
» Sporuri nesimţite la Biblioteca „Aman“
» Au venit ajutoarele în zootehnie
» Credite mici din bănci mari

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Dantelă pentru ţinutele de zi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei

Top