5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinArhipelagul Bahamas

Arhipelagul Bahamas

Bahamas este locul care fascinează prin peisaje spectaculoase şi prin apusuri cu nuanţe de smarald. Arhipelagul este un paradis verde, preferat de amatorii de pescuit şi înot subacvatic.

 

Bahamas este un stat nord-american, format din două mii de atoli (insule în formă inel) şi 700 de insule. Este localizat în Oceanul Atlantic, la est de Florida şi Statele Unite ale Americii şi la nord de Cuba.

Descoperiri arheologice recente indică faptul că oamenii au trăit pe insulele din acest arhipelag începând cu anii 300-400 d.H. Ei veneau probabil din Cuba şi foloseau oceanul ca sursă de hrană. În secolul al X-lea (aproximativ 900-1500 d.H.), în Bahamas s-au stabilit indienii Lucayan – un subgrup al indienilor Arawaks. Lucayanii părăsiseră Antilele Mici pentru a-şi evita duşmanii, indienii Carib, care erau războinici neînfricaţi şi canibali. Indienii Lucayan erau fermieri care locuiau în colibe de paie, foloseau unelte de piatră şi îşi fabricau singuri vasele de olărit, fiind avansaţi din punct de vedere politic, social şi religios.

Cristofor Columb a denumit acest loc Bahamas

 

În căutarea drumului spre Indii, Cristofor Columb a dat peste un paradis necunoscut. Mai întâi i-a apărut în faţa ochilor Insula Guanahani (aşa cum o numeau indienii Lucayan), pe care a numit-o San Salvador. La 12 octombrie 1492, marele navigator a fost primit cu braţele deschise de amerindienii caraibieni care locuiau în aceste teritorii. Observând marea puţin adâncă din jurul insulei, el a spus „baja mar“ („mare puţin adâncă“ în spaniolă) şi a numit regiunea Bahamas. La momentul sosirii lui Cristofor Columb, pe insule trăiau aproximativ 40.000 de indieni Lucayan. Trei ani mai târziu, aceştia au fost duşi ca sclavi pe insula Hispaniola din Arhipelagul Antile. Două decade mai târziu, societatea Lucayan a încetat să mai existe din cauza sclaviei, a războiului şi a bolilor. După exterminarea populaţiei Lucayan, insula a rămas neocupată până în 1647, când aici s-a stabilit un grup de colonişti englezi în căutare de libertate religioasă. Următoarea fază a istoriei Bahamasului s-a derulat la sfârşitul secolului XVI – începutul secolului XVII. În această perioadă, Bahamas a devenit un loc în care pirateria a înflorit. Piraţi celebri ca Sir Francis Drake şi Blackbeard au folosit Bahamas ca port. Insula a devenit colonie a coroanei britanice în 1717. Aproximativ 8.000 de americani loiali Angliei s-au mutat împreună cu sclavii lor în Bahamas după 1783. Sclavia a fost abolită în Imperiul Britanic în 1834, mulţi sclavi din America alegând să înfrunte pericolele Atlanticului, în speranţa unei vieţi libere în Bahamas.

 

Cum sunt insulele în zilele noastre

 

Insulele Bahamas şi-au câştigat o solidă reputaţie internaţională prin cele peste 50 de recorduri la pescuit care s-au stabilit aici şi prin competiţiile nautice care se desfăşoară pe tot parcursul anului.

Parcurile subacvatice, o atracţie constantă pentru cei care practică snorkeling-ul şi pentru scafandri, plajele cu nisip fin şi rezervaţiile naturale, unde puteţi întâlni specii rare sau pe cale de dispariţie ca papagalul Abaco sau iguana de Bahamas, pot transforma orice sejur într-o experienţă de neuitat. Ospitalitatea localnicilor este binecunoscută, iar prin programul Ministerului Turismului din Bahamas, care se intitulează „Om către om“, veţi afla mai multe despre bogatul folclor indigen, despre temuţii piraţi care au cutreierat în trecut aceste ţinuturi şi veţi avea şansa să legaţi prietenii pe viaţă. Veţi ajunge să consideraţi Bahamas a doua casă, aşa cum a făcut marele scriitor american Ernest Hemingway.

 

Alte atracţii -cumpărăturile şi mâncărurile specifice

 

În Bahamas, pot fi găsite foarte multe articole de lux în magazine de tip duty-free. Ceasurile, bijuteriile, cristalurile, porţerlanurile, articolele din piele şi din in, camerele digitale sunt foarte ieftine. Intraţi în buticurile care au pe vitrină un abţibild cu un flamingo roz, pentru că acest semn reprezintă o garanţie guvernamentală a calităţii produselor şi a autenticităţii brandurilor. Din insule puteţi, de asemenea, să cumpăraţi nenumărăte produse locale de cea mai bună calitate.

Cel mai întâlnit fel de mâncare din Bahamas are la bază scoicile, crude sau gătite. În cazul în care sunt crude, se presară deasupra lor condimente şi suc de lime. Varietatea de homar de aici nu are cleşti şi este delicioasă. Crabii de pământ din insule sunt, de asemenea, foarte apreciaţi. Peştele proaspăt gătit pe nisip este modalitatea cea mai bună de a păstra savoarea nealterată, dar nici peştele fiert, făcut cu ţelină, roşii, ceapă şi nenumărate ierburi aromate, nu este de neglijat. Specialitatea de bere din Bahamas se numeşte Kalik şi se ţine câteva ore la frigider pentru a-şi dezvălui calităţile. Switcher este o băutură răcoritoare făcută din lime, iar cei care au gustat-o pretind că este cea mai bună limonadă din lume.

 

Apusuri cu nuanţe de smarald

 

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din Bahamas este fantastica lumină verde, care poate fi observată la apus. Acest fenomen natural de factură tropicală are loc destul de rar, în zilele complet senine, după ce soarele dispare de pe cer. Staţi cât mai mult în apropierea plajei pentru a avea şansa unică de a vedea această uluitoare lumină verde de intensitatea smaraldului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII