5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

Materialul care nu se murdareste niciodata


Orice gospodina si-ar dori niste vase care, dupa ce a fost servita masa, sa ramâna imaculate, ca si cum nu ar fi fost niciodata folosite. Acest vis este pe cale sa devina realitate, existând mari sanse ca nu peste mult timp vesela sa fie realizata dintr-un material care nu se murdareste niciodata. Secretul este asa-numitul „femtosecond laser“, un laser mai special, ultrarapid, capabil sa trateze anumite suprafete, astfel incât mizeria si apa sa poata aluneca fara sa lase urme. Descoperirea apartine cercetatorilor olandezi, coordonati de Max Groenendijk de la Applied Laser Technology Group din cadrul Universitatii din Twente. Acesta a ales ca subiect de inspiratie floarea de lotus, cunoscuta pentru ca frunzele sale ramân mereu curate, indiferent de mediu. „Responsabile“ sunt structurile minuscule numite „microvili“, care impiedica depunerile de mizerie si de apa. Tot ce a facut Groenendijk a fost sa aplice acelasi principiu pe suprafetele artificiale, „bombardând“ materialul cu „proiectile luminoase“ de o mare intensitate. Particulele rezultate se comporta similar microvililor de la floarea de lotus.


Femeile tin regim 31 de ani


Pentru multe femei, silueta reprezinta o problema careia ii dedica mare parte din viata. Mai exact 31 de ani. Specialistii britanici au descoperit ca foarte multe femei isi petrec jumatate din an numarând caloriile. In plus, peste 20 la suta dintre respondente par a fi permanent la regim, in speranta ca intr-o zi vor atinge greutatea ideala. In ceea ce ii priveste pe barbati, acestia petrec 28 de ani depundând eforturi pentru a da jos kilogramele in plus. Cei mai motivati par a fi subiectii cu vârste intre 45 si 64 de ani, in timp ce tinerii cu vârste cuprinse intre 18 si 24 de ani renunta dupa cel mult o luna. Sondajul realizat pe un esantion de 1.446 de persoane a scos in evidenta faptul ca doua treimi dintre respondenti sunt nemultumiti de propriul corp si cred ca daca mai scapa de câteva kilograme viata ar fi mult mai frumoasa.


Cel mai mare tunel rutier dublu


Un tunel rutier dublu, lung de 18 kilometri si care are patru benzi, a fost deschis traficului in nord-vestul Chinei, devenind cel mai lung tunel rutier dublu din lume. „Zhongnanshan“, asa cum este numit, permite autovehiculelor sa circule cu viteze de pâna la 80 km/h. Lucrarile de constructie a tunelului, care trece prin Muntii Qinling din provincia Shaanxi, au inceput in martie 2002 si a fost nevoie de 3,2 milarde de yeni (410 milioane de dolari) pentru ca proiectul sa fie finalizat. Acest tunel face parte din autostrada nationala din China care leaga orasele Baotou, din Mongolia, si Beihai, din regiunea autonoma Guangxi Zhuang. Pâna acum, cel mai mare tunel rutier dublu era construit in Japonia si masura doar 10,9 kilometri.


Opt nominalizari la Oscar pentru „Dreamgirls“


Academia Americana de Arte si Stiinte Cinematografice a anuntat marti lista de nominalizari la premiile Oscar, care vor fi decernate in cadrul ceremoniei de pe 25 februarie. Favorit anul acesta pare sa fie muzicalul „Dreamgirls“, cu opt nominalizari, printre care cea pentru cel mai bun actor in rol secundar – Eddie Murphy sau cea mai buna actrita in rol secundar – Jennifer Hudson. Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal este disputat de Leonardo DiCaprio („Blood Diamond“), Ryan Gosling („Half Nelson“), Peter O’Toole („Venus“), Will Smith („The Pursuit Of Happyness“) si Forest Whitaker („The Last King Of Scotland“). Pentru cea mai buna actrita in rol principal candideaza Penélope Cruz („Volver“), Judi Dench („Notes On A Scandal“), Helen Mirren („The Queen“), Meryl Streep („The Devil Wears Prada“) si Kate Winslet („Little Children“).


La categoria cel mai bun actor in rol secundar au mai fost nominalizati Alan Arkin („Little Miss Sunshine“), Jackie Earle Haley („Little Children“), Djimon Hounsou („Blood Diamond“) si Mark Wahlberg („The Departed“), in timp ce trofeul similar acordat actritelor este disputat de Adriana Barraza („Babel“), Cate Blanchett („Notes On A Scandal“), Abigail Breslin („Little Miss Sunshine“), Jennifer Hudson („Dreamgirls“) si Rinko Kikuchi („Babel“).


La categoria cel mai bun film al anului au fost nominalizate peliculele „Babel“, „The Departed“, „Letters From Iwo Jima“, „Little Miss Sunshine“ si „The Queen“. Martin Scorsese spera sa se impuna la categoria cel mai bun regizor, rivalii sai fiind Gonzalez Inarritu, Clint Eastwood, Stephen Frears si Paul Greengrass.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS