8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Omagierea profesorului George Sorescu și lansarea unei cărți de interviuri cu și despre Marin Sorescu, de Ion Jianu

Craiova: Omagierea profesorului George Sorescu și lansarea unei cărți de interviuri cu și despre Marin Sorescu, de Ion Jianu

Un dublu moment sorescian va avea loc, sâmbătă, 22 septembrie, 2018, la ora 11.00, în sala Ia te uită a Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova, omagierea profesorului George Sorescu și lansarea unei cărți de interviuri cu și despre Marin Sorescu a publicistului Ion Jianu.
Profesorul universitar George Sorescu va fi omagiat la împlinirea vârstei de 91 de ani (născut pe 23 septembrie 1927, Bulzești). Reputat poet, critic şi istoric literar, dar şi prozator și traducător, George Sorescu, fratele mai mare al regretatului scriitor Marin Sorescu, este membru al Uniunii Scriitorilor încă din anul 1980 și a publicat 17 cărți, fiind recompensat de-a lungul carierei literare cu 42 de diplome și distincții importante. Într-un interviu publicat de scriitoarea  Gabriela Păsărin-Rusu (Portrete în oglinzi paralele), Marin Sorescu a afirmat: “George, fratele meu, profesor la Universitate, a fost într-un fel şi mentorul meu şcolit…” După dispariţia prematură a lui Marin Sorescu, George Sorescu s-a implicat în recuperarea și publicarea postumă a manuscriselor fratelui său, în prezent ajungând la impresionantă cifră de 30 de volume care au văzut lumina tiparului, la diferite edituri din Craiova şi din ţară. De altfel, George Sorescu a fost distins cu Premiul „Marin Sorescu“ al Academiei Române „pentru ecoul de durată al numelui, pentru păstrarea și folosirea la catedră a întregului instrumentar al poeziei, prozei și criticii soresciene“.
Evenimentul de sâmbătă cuprinde și lansarea volumului „Marin Sorescu, în anticamera NOBEL – Conversații cu și despre Sorescu”, ediție bilingvă, Editura GRACIOUS LIGHT New York, 2018, prefață de academician EUGEN SIMION. Autorul cărţii este ION JIANU, publicist, fost redactor la Cuvântul Libertății și Gazeta de Sud (Craiova), membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Invitați:
* Prof. univ. dr. GEORGE SORESCU, membru al Uniunii Scriitorilor;
* EMIL BOROGHINĂ, actor, fost manager general T.N. Marin Sorescu, societar de onoare al TNC;
* Prof.univ.dr. MIHAELA ALBU, membru al Uniunii Scriitorilor;
* ION JIANU, publicist, autorul cărții Conversații cu și despre Marin Sorescu.
Printr-un mesaj audio, va mai fi “prezent” la eveniment THEODOR DAMIAN, scriitor, directorul editurii GRACIOUS LIGHT din New York, iar MIRCEA SUCHICI, compozitor și violoncelist la Filarmonica “Oltenia” Craiova va asigura un intermezzo musical.
Moderator va fi poetul Nicolae Coande, membru al Uniunii Scriitorilor, șef serviciu dramaturgie TNC.
Intrarea este liberă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS