5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljABA Jiu a intensificat monitorizarea râurior din Bazin

ABA Jiu a intensificat monitorizarea râurior din Bazin

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a anunţat că, pe râul Jiu, in ultimele 24 de ore, nivelurile şi debitele au fost în scădere  pe sectorul superior şi mijlociu, iar în sectorul inferior variabile,  datorită precipitaţiilor  sub formă de aversă înregistrate în interval şi propagării.

În interval au fost atinse şi depăşite Cotele de Atenţie pe râul Jiu la staţiile hidrometrice: Răcari (CA+64) si Podari ( CA =300) ulterior ieşind de sub incidenţa CA.
În prezent, nivelurile pe râul Jiu la staţiile hidrometrice se situează sub Cotele de Apărare.

În ultimele 24 de ore s-au situat peste Cota de Atenţie (CA) râurile la staţiile hidrometrice:
-Terpeziţa – Gabru    H max = 243 cm (CA + 23 cm), ulterior ieşind de sub CA.
– Desnăţui – Dragoia H max = 443 cm (CA + 43 cm)  ulterior ieşind de sub CA.

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum şi de INHGA-CNPH, în următorul interval de 24 de ore, debitele şi nivelurile vor mai fi în general în creştere datorită precipitaţiilor în curs, celor prognozate şi propagării viiturilor formate anterior.

Ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării viiturilor formate anterior se mai pot situa în jurul şi peste Cotele de Atenţie unele cursuri de apa din bazinul mijlociu şi inferior al râului Jiu.

Ţinând cont de actuala situaţie hidro-meteorologică, conducerea ABA Jiu, a dispus luarea tuturor măsurilor de monitorizare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi transmiterea datelor în timp util, precum şi monitorizarea evoluţiei nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apa din judeţul Dolj.
ABA Jiu prin formaţiile de lucru ale SGA Dolj monitorizează cursurile de apă din judeţ şi lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, fiind pregătite să acţioneze dacă situaţia o impune, cu forţe şi mijloace de intervenţie.
Datorita precipitaţiilor abundente însemnate cantitativ, înregistrate în intervalul 23.03-25.03.2016, s-au produs scurgeri de pe versanţi, torenţi, pâraie ce au dus la creşteri  semnificative de niveluri şi debite cu depăşirea Cotelor de Atenţie  şi  revărsarea unor râuri mici, pe anumite sectoare, în judeţul Dolj.
În intervalul de 24 de ore au fost afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor pe râuri suprafeţele riverane situate în zonele joase predispuse la inundaţii în cazul revărsării apelor următoarele obiective:

Comuna Pieleşti:

Conform Raportului Operativ primit de la CLSU Pieleşti, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, în intervalul 22-25.03.2016 s-au produs scurgeri de pe versanţi, ceea ce a dus la creşteri de niveluri şi debite pe pârâul Teslui, fără depăşirea Cotelor de Apărare, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, datorită incapacităţii de preluare a tuburilor de scurgere a apei pe sub DJ 641, în zona de subtraversare a podului de cale ferată în localitatea Pieleşti, sat Pârşani, pe o lungime de 70 m cu o înălţime a lamei de apa de 50 cm. Circulaţia în zona a fost închisă de către Poliţia Rurală şi reprezentanţi ai CLSU Pieleşti, fiind dirijată pe o rută ocolitoare situată aval 500 m, până la retragerea apei de pe carosabil.

Sat Scaeşti au fost afectate din scurgeri de pe versanţi şi băltiri.
– 20 ha grâu,triticale
– 20 ha teren arat
Sat Valea lu Pătru au fost afectate din scurgeri de pe versanţi, băltiri si revărsare Argetoaia (zona joasă)
-50 ha grâu
-2 ha lucernă
-2 ha mazăre
-46 ha teren arat
Astăzi, ora 12.00, la postul hidrometric Pieleşti – pârâul Teslui Oltean, comuna Pieleşti, judeţul Dolj, s-a atins cota de atenţie.
Tendinţa nivelului este în creştere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS