5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii cer prelungirea arestului pentru femeia care și-a sugrumat copilul de trei ani

Procurorii cer prelungirea arestului pentru femeia care și-a sugrumat copilul de trei ani

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au cerut prelungirea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalul Dolj pe 24 iulie, pe numele unei craiovence acuzate că și-a sugrumat băiețelul de trei ani.
Este vorba de o femeie de 33 de ani, angajată a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, care era însă în concediu pentru îngrijirea celui de-al treilea copil în momentul comiterii infracțiunii. Mai exact, în noaptea de 22 spre 23 iulie, în timp ce se afla în vizită la părinți în comuna Unirea, femeia și-a sugrumat băiețelul de trei ani, cu care mersese la culcare. Soțul femeii dormea în altă cameră, împreună cu ceilalți doi copii ai lor, un băiat de opt ani şi o fetiţă de un an şi două luni.
În fața procurorilor, femeia a susținut că s-a trezit în cursul nopţii şi a crezut că băiatul de trei ani este diavolul, așa că l-a sugrumat.
Anchetatorii au stabilit că femeia și-a dat seama că și-a ucis copilul abia după ce a aprins lumina. „După ce l-a sugrumat, a aprins lumina şi şi-a dat seama că este copilul, nu diavolul. Apoi a mers în camera alăturată, unde dormeau soţul şi ceilalţi doi copii, şi i-a spus ce a făcut“, au precizat procurorii doljeni. Soțul femeii este cel care a anunțat poliția, iar pe 23 iulie, craioveanca a fost reţinută pentru omor împotriva unui membru al familiei. O zi mai târziu, pe 24 iulie, Tribunalul Dolj a emis pe numele inculpatei un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Dispune arestarea preventivă a inculpatei Pleşa Ina Irina, pe o durată de 30 de zile, începând cu 24 iulie până la 22 august, inclusiv“, se arată în hotărârea instanței.

Coportament exemplar la Protecția Copilului

Potrivit reprezentanților DGASPC Dolj, femeia de 33 de ani avea un comportament exemplar la serviciu. „Lucrează la noi din 2008, iar în prezent se afla în concediu de creştere a copilului. Ea era asistent social, adică făcea anchete sociale şi încerca să identifice soluţia de moment pentru orice copil aflat în dificultate. De mai bine de un an era în concediu de creştere pentru cel de-al treilea copil. Prin cabinetele de medicină a muncii, angajaţii noştri fac periodic controale psihiatrice, iar la verificările anterioare nu au fost probleme în cazul acestei femei“, a explicat atunci Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj. Se pare că problemele femeii au apărut după nașterea fetiței, motiv pentru care femeia ar fi fost internată o perioadă la Clinica 1 de Psihiatrie Craiova.
Pe 13 august, procurorii doljeni au cerut prelungirea mandatului de arestare preventivă emis pe numele femeii, însă instanța a amânat pronunțarea pentru 20 august. Luni, judecătorii de la Tribunalul Dolj au invocat lipsa procedurii cu inculpata, așa că au amânat cauza pentru ieri, 21 august. Până la închiderea ediției, instanța nu hotărâse dacă prelungește sau nu mandatul de arestare emis pe numele femeii. Procurorii doljeni au cerut ca inculpata să fie supusă unei expertize psihiatrice, așa că, între timp, femeia a fost transferată la Spitalul Penitenciar Jilava.
Potrivit Codului Penal, omorul se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani. Dacă fapta a fost comisă asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS