14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Brigada lui Dorin“, judecată pentru purtare abuzivă

„Brigada lui Dorin“, judecată pentru purtare abuzivă

Craioveanul Ionuț Boceanu a susținut în fața procurorilor că a fost agresat de mai mulți polițiști, unul dintre ei fiind agentul Dorin Petcu (Foto: Arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată a cinci polițiști din cadrul IPJ Dolj, acuzați că au snopit în bătaie doi craioveni. Al șaselea inculpat este finul agentului de poliție Dorin Petcu, care l-ar fi lovit cu o sabie pe unul dintre craiovenii agresați de polițiști.

Purtare abuzivă, lipsire de libertate, lovire sau alte violențe, șantaj și fals intelectual. Acestea sunt infracțiunile reținute de procurorii doljeni în acest dosar penal, în care au fost trimiși în judecată polițiștii Dorin Petcu, Ștefan Porojan, Dragoș Bulat, Alexandru Talpoși și Florin Stoica. Alături de cei cinci agenți de poliție a fost deferit justiției și craioveanul Gabriel Ungureanu, finul polițistului Dorin Petcu.
Cercetările în acest dosar au fost începute în august 2016, după ce craioveanul Ionuț Boceanu, zis Capșa, a formulat o plângere penală în care a sesizat faptul că a fost bătut de mai mulți polițiști din cadrul IPJ Dolj.
Anchetatorii au reținut că, în noaptea de 27 iulie 2016, „agentul de poliţie Petcu Dorin, din cadrul IPJ Dolj, Biroul de Investigaţii Criminale, însoţit de mai multe persoane, inclusiv poliţişti din cadrul IPJ Dolj, s-au deplasat la domiciliul lui Boceanu Ionuţ, zis Capşa, pentru a-i aplica o corecţie, urmare a nerespectării de către acesta a unor reguli specifice lumii interlope“.
Incidentul a avut loc în cartierul Craiovița Nouă, unde agentul Petcu a mers însoțit de mai mulți polițiști aflați în timpul liber, dar și de două echipaje de polițiști care erau în serviciu. Ulterior, Boceanu a fost pălmuit de agentul Petcu, după care a fost lovit cu o sabie de Ungureanu.

Și bătut, și amendat

Mai departe, Boceanu a fost încătușat și dus la sediul IPJ Dolj, iar pe drum a fost bătut bine de doi polițiști, mai susțin anchetatorii. „Persoana vătămată Boceanu Ionuţ a fost încătuşată de către agenţii de poliţie Porojan Ştefan, Bulat Dragoş şi Talpoşi Alexandru, ajutaţi de către inculpatul Petcu Dorin, şi introdusă cu forţa într-un autoturism marca Dacia Logan al IPJ Dolj, fără însemne, fiind condus împotriva voinţei acestuia la sediul IPJ Dolj, situat pe strada Amaradia. Autoturismul în care a fost introdusă persoana vătămată a fost condus de către agentul de poliţie Porojan Ştefan, iar în timpul deplasării către sediul IPJ Dolj, persoana vătămată a fost lovită cu pumnii în zona feţei şi a corpului de către agenţii de poliţie Bulat Dragoş şi Talpoşi Alexandru, între care se afla încadrat pe bancheta din spate“, au mai precizat procurorii doljeni în rechizitoriul întocmit.
La sediul IPJ Dolj, agentul Petcu ar fi încercat să-l convingă pe Boceanu să nu depună plângere, „atrăgându-i atenţia că, în caz contrar, va avea probleme («te pot percheziţiona într-un club, băgându-ţi droguri în buzunar, în maşină, pot să trimit poliţia economică şi ANAF-ul la firmele familiei tale»)“, au mai reținut anchetatorii. Mai mult decât atât, același Boceanu a fost amendat de agentul Porojan, determinat de Petcu, pentru că ar fi tulburat ordinea și liniștea publică. „În conţinutul procesului-verbal, la rubrica «alte menţiuni», a fost făcută menţiunea că «nu este de faţă», deşi acesta fusese adus încătuşat la sediul poliţiei“, au stabilit procurorii doljeni în urma anchetei.
De altfel, în rapoartele întocmite, agenții Porojan, Bulat și Talpoși au menționat că l-au urmat întâmplător pe agentul de poliţie Petcu Dorin în cartierul Craiovița Nouă.

Alt scandal, alt craiovean bătut

Trei dintre polițiști – agenții Petcu, Porojan și Stoica – sunt acuzați că au snopit în bătaie un craiovean în noaptea de 16 august 2016. Este vorba de Andrei Viorel Anghel, zis Clămpău, iar scandalul ar fi pornit după ce acesta a încercat să intre într-un local în care era o petrecere privată. Din bar au ieşit mai multe persoane, care au strigat că Anghel tăiase cu un cuţit anvelopa unui Volkswagen Passat, după care au plecat să-l caute.
„Când au ajuns-o din urmă, i-au solicitat persoanei vătămate să stea pe loc, ocazie cu care martorii susţin că au observat că aceasta ţinea în mână un cuţit. Observând grupul de persoane care se îndrepta către ea, persoana vătămată, care are un defect locomotor la unul dintre membrele inferioare, de teamă, a ameninţat grupul de persoane să nu se apropie de ea, încercând să se retragă“, au reținut anchetatorii.
Între timp a ajuns la fața locului un autoturism „marca Dacia Logan, alb, neinscripţionat, din care au coborât trei bărbaţi, identificaţi ulterior în persoana inculpaţilor Petcu Dorin, Porojan Ștefan și Stoica Florin, agenţi de poliţie în cadrul IPJ Dolj, care au fugit după persoana vătămată, având asupra lor sprayuri iritant-lacrimogene și un baston telescopic, timp în care persoana vătămată le cerea să o lase în pace şi încerca să se apere“, susțin procurorii doljeni.
În final, Andrei Viorel Anghel a fost „pus la pământ cu faţa în jos şi a fost lovit cu pumnii şi picioarele de mai mulţi indivizi, printre care şi inculpaţii, ocazie cu care i-au descărcat de aproape un spray în faţă“, au mai precizat procurorii doljeni. Ulterior, Anghel a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova, unde a fost diagnosticat cu leziuni produse prin agresiune fizică și intoxicație cu substanțe necunoscute.
Momentul în care Anghel a fost bătut a fost văzut de un martor, care a declarat în fața procurorilor că după data de 17 august 2016 „a aflat că Petcu Dorin a fost implicat în mai multe incidente şi a identificat mai multe persoane care au fost agresate de el împreună cu agenţii cu care făcea patrulare, care formau «Brigada lui Dorin», dintre aceste persoane indicând pe Boceanu Ionuţ, zis Capşa“, mai susțin procurorii.
În urma anchetei s-a mai stabilit că Anghel nu avea un cuțit în mână în acea noapte, ci un telefon mobil.

Cei cinci polițiști, puși la dispoziția șefului IPJ

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, după punerea în mișcare a acțiunii penale față de cei cinci agenți de poliție, aceștia au fost puși la dispoziția șefului inspectoratului. Dosarul a fost înregistrat săptămâna trecută pe rolul Judecătoriei Craiova, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS