8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegumele-minune din Olt au intrat în supermarketuri

Legumele-minune din Olt au intrat în supermarketuri

Tomatele-ciocolată, ardeiul gras alungit, vinetele fără semințe, tomatele „inimă de bou“ și alte câteva soiuri cultivate de un fermier oltean le-au atras atenția reprezentanților unui lanț de supermarketuri, care a cumpărat de la fermier primele 1.700 kg.

Ion Păunel, din Pleșoiu, județul Olt, a făcut prima livrare de „legume speciale“ vineri, 20 iulie 2018, din cele 1.700 kg furnizate, puțin peste 20 kg fiindu-i refuzate. Spune că la următoarea livrare și-a propus să nu mai aibă marfă respinsă, pentru că a înțeles clar ce vrea achizitorul și nu va fi greu să se conformeze. Relația cu supermarketul nu i-a fost intermediată, el negociind direct, iar acesta este, consideră fermierul, poate cel mai mare câștig, pe lângă acela că tomatele sale „ciocolată“, soi din care a cultivat nu mai puțin de 5.000 de plante, au deocamdată desfacere.
„Dacă nu s-ar cere, noi nu le-am pune și nu s-ar vinde, pentru că și costurile noastre sunt mai mari cu aceste legume. Sămânța este mai scumpă, plantele necesită mai multă atenție, producția este cu aproximativ 50% mai mică decât la soiurile comune. Marfa trebuie să fie chiar STAS. În schimb, am fost foarte încântat de cum m-au primit“, a declarat fermierul, care a livrat în Capitală tomate roze beef, tomate negre – rotunde și beef, ardei gras galben alungit, vinete graffiti, vinete negre alungite – li se spunea odată „cizma domniței“, a explicat fermierul, și tomate „inimă de bou“. Legumicultorul ar vrea să stabilească o colaborare și pentru viitor cu respectivul achizitor, care are pentru producătorii români un program special, „Gusturi românești“, pe 100 de hectare fermierii români cultivând doar legume pe care le cere lanțul de supermarketuri, în condițiile impuse.

„M-au întrebat ce cantitate pot să duc, ei mi-au luat tot“

În relația directă cu reprezentantul firmei, consideră fermierul, producătorul are posibilitatea să câștige mai mult, căci banii pe care, de obicei, îi încasează intermediarul îi revin tot celui care produce legumele. În cazul său, spune că prețul oferit pe legumele pe care nu se încumetă mulți fermieri să le cultive a obținut un preț bun, peste ce oferă la acest moment angrourile cu care lucrează, deși nu cu mult. Cel mai probabil, tomatele sale recomandate îndeosebi bolnavilor de diabet, dar nu numai, vor ajunge la prețuri măricele la raft, cum se întâmplă, de altfel, și în piețe, unde producătorul reușea să le vândă cu 6-8 lei/kg.
Ce învață, însă, din această experiență, și au șansa și alți fermieri să o facă, pentru că, a mai spus Ion Păunel, a mers și a negociat direct, fără intermediari și fără să fie nevoie „să cunoască“ pe cineva, este respectul reciproc. Fermierii ar mai trebui să știe că pot vinde spre supermarket și dacă nu sunt organizați ca persoană juridică, dar și că absolut totul este fiscalizat și testat.
„Exemplu de bun-simț și de civilizație. Și un respect deosebit. Chiar sunt serioși și vor să stea de vorbă cu fermieri la fel. N-ai taxă de raft, n-ai de-astea. Totul este fiscalizat. O producție controlată din toate punctele de vedere. Sunt oameni care le ia și le paletează. (…) „M-au întrebat ce cantitate pot să duc, ei mi-au luat tot. Mulți nu se bagă pe acest segment de legume speciale pentru că sămânța e foarte scumpă, doi la mână – consumatorii nu știu că pot găsi în piață și aceste legume speciale, și atunci ei s-au obișnuit ca în supermarket să le găsească, inclusiv iarna. Dar acest lanț nu cumpără doar soiuri speciale, aș vrea să stabilesc o relație și pentru cele normale, însă nu mai pot face asta anul acesta, au contracte deja semnate“, a mai spus Păunel, care cultivă legume în solar pe o suprafață de 7.000 mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS