17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGigioc, arestat pentru fraude cu carduri de credit

Gigioc, arestat pentru fraude cu carduri de credit

Procurorii DIICOT din Craiova au cerut și obținut, vineri, arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a patru inculpați, printre care se numără și Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc, judecat în prezent în dosarul „Frăția“. Acesta din urmă este acuzat că a coordonat o grupare de carderi care a acționat în Mexic, începând cu anul 2013.

Constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de titluri de credit, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, inducerea în eroare a organelor judiciare şi înșelăciune. Acestea sunt infracțiunile reținute în acest dosar de procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova.
Aceștia din urmă susțin că, „începând cu anul 2013, inculpaţii Zavera Gigi-Vadik, Pană Cornel și Sorea Gabriel au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni informatice, grup coordonat de către inculpatul Zavera Gigi-Vadik, la care au aderat şi alţi inculpaţi, printre care şi inculpatul Avrămoiu Cosmin-Gheorghe“. Vineri, procurorii DIICOT au făcut publice infracțiunile care ar fi fost comise de inculpați în cursul anului 2013.
Astfel, în octombrie 2013, „inculpatul Pană Cornel a expediat în Mexic trei colete conținând aparatură de skimming, destinatar real fiind inculpatul Sorea Gabriel în scopul de a fi utilizate la falsificarea de instrumente de plată electronică pentru accesul fără drept la un sistem informatic și efectuarea frauduloasă de retrageri de numerar pe teritoriul Mexicului, unde inculpatul Sorea Gabriel locuieşte de mai mulţi ani“, după cum au precizat anchetatorii.

Și-a furat singur banii de pe card

Procurorii doljeni mai susțin că, în noiembrie 2013, același Cornel Pană a „indus în eroare reprezentanții unei unităţi bancare, pretinzând că, în mod fraudulos, persoane necunoscute au accesat, fără drept, un sistem informatic din Mexic și au efectuat zece retrageri frauduloase de numerar (totalizând suma de 12.929 de lei) din contul pe care îl avea deschis la respectiva bancă și alte opt încercări eșuate de retrageri frauduloase de numerar“. Mai mult decât atât, Pană a formulat și o sesizare penală, în care a susținut că, pe 23 noiembrie 2013, din contul deschis pe numele său au fost efectuate în Mexic zece retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12.929 de lei, „deși sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicațiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înțelegerii pe care o avea cu inculpatul Sorea Gabriel, sume de bani de care a și beneficiat“, mai spun anchetatorii. Potrivit oamenilor legii, din octombrie 2013 și până în februarie 2014, Gabriel Sorea, împreună cu alţi doi inculpaţi, au efectuat retrageri de numerar frauduloase pe teritoriul Mexicului din conturile mai multor persoane.
Joi, pe 28 iunie, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au făcut mai multe percheziții în Dolj, Gorj şi Prahova, în urma cărora au fost găsite şi ridicate echipamente industriale folosite pentru producerea de echipamente de skimming, mulaje şi echipamente de skimming, dar și alte instrumente folosite la falsificarea cardurilor de credit. Tot joi, oamenii legii i-au ridicat și dus la audieri pe Zavera Gigi-Vadik, Cornel Pană, Gabriel Sorea şi Cosmin Avrămoiu, toți fiind reținuți printr-o ordonanță emisă de procurorul de caz.
În cursul zilei de vineri, cei patru inculpați au fost duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, iar instanța a admis cererea anchetatorilor. Procurorii DIICOT au cerut arestarea în lipsă a altor doi inculpați – Alexandru Colțatu și Gheorghe Mieluşanu -, iar instanța a amânat pronunțarea în cazul lor pe data de 5 iulie.

Dosarul „Frăția“, pe rolul Tribunalului Dolj

În august 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpați, printre care se numără Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Cantemir Mitre, Irinel Coandă, zis Charlie, Ion Ilie și Gigel Roșianu. Mai exact, acest dosar privește o serie de infracțiuni ce ar fi fost comise în ultimii ani de membrii grupării „Frăţia“.
Procurorii doljeni susțin că au probat 16 conflicte stradale în care au fost implicați membri sau lideri ai grupării „Frăția“, ultimul fiind cel din noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2016, dintr-un local din centrul municipiului. În noiembrie 2016 au fost făcute primele rețineri în acest dosar, Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlăescu fiind acuzați atunci de comiterea unor infracțiuni cu violență, de la tentativă de omor și complicitate la tentativă de omor, până la constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase. Anchetatorii au reținut că, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, inculpații au provocat un scandal într-un bar de pe strada A.I. Cuza, în urma căruia Cristian Marian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera au fost răniți, dar și că faptele comise de inculpați „constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului“. În acest dosar a fost inculpat și Marian Gîrniţă, subofiţer în cadrul IPJ Dolj, care este acuzat că, în timp ce lucra în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv, „a avut discuţii, în afara cadrului legal, cu o parte dintre inculpaţi, favorizându-i, în sensul că i-a determinat să uzeze de dreptul la tăcere“.
De altfel, procurorii au descris în rechizitoriu toate scandalurile în care au fost implicați membri ai celor două grupări. Printre scandalurile enumerate de anchetatori se numără „Răscoala“ romilor craioveni din 2003, dar și scandalurile din octombrie 2005, decembrie 2005 sau aprilie 2007 și iunie 2009. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj, fiind încă în procedură de cameră preliminară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS