6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljN-ai vinietă, nu lăsa mașina pe domeniul public!

N-ai vinietă, nu lăsa mașina pe domeniul public!

Un șofer din orașul Filiași susține că săptămâna trecută i-a fost ridicat autoturismul de un echipaj mixt constituit din angajați ai Serviciului Ridicări Auto din cadru RAT și Poliția Locală, dintr-o parcare din Craiova, dintr-un motiv nedrept și ilegal. Mașina era pe strada Amaradia, chiar pe un loc de parcare din fața Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj. Proprietarul mașinii, George Casiu, tocmai își achiziționase autoturismul și venise la Serviciul Înmatriculări ca să-și ridice numerele noi. Drept urmare, a scos plăcuțele vechi să le prezinte lucrătorului de la ghișeu, după care urma să vină a doua zi să ridice noile numere și să-și ia autoturismul.
„Miercuri, în jurul orei 12.30, am avut programare să înscriu mașina pe numele meu. Mi-au cerut plăcuțele la ghișeu, le-am luat de pe mașină și le-am predat. Urma ca în 24 de ore să ridic numerele. Mașina, un Mitsubishi, nu mai avea numere, nu mai puteam circula cu ea și am lăsat-o pe loc în parcare. A doua zi când am luat numerele nu mai era mașina. Inițial am crezut că a fost furată. Am venit, am verificat la RAT și mi-au arătat un proces-verbal cum că a fost ridicată pentru că nu avea numere. Vinietă nu avea pentru că nu era înscrisă încă. Ce pot face? Poliția îți cere numerele de pe mașină și pe cealaltă parte vine Poliția Locală și îți ridică autoturismul că nu are numere. Acum trebuie să plătesc suma de 300 de lei ca să-mi recuperez mașina“, spune George Casiu, aflat joi după-amiază la sediul RAT Craiova pentru recuperarea autovehiculului. Bărbatul nu înțelege cum ar fi fost bine să procedeze ca să nu se ajungă în această situație. Acesta vrea să i se dovedească, de către Poliția Locală, că ridicarea autoturismului s-a făcut legal.

Ce spune Poliția Locală și ce prevede legea

Reprezentanții Poliției Locale îl contrazic pe proprietarul autoturismului, spunând că mașina a fost ridicată pe motiv că nu avea vinietă, așa cum reiese și din Dispoziția de ridicare din data de 13.06.2018. „Autoturismul în cauză nu a avut nici vinietă și nici nu putea fi identificat, atâta timp cât nu avea număr de înmatriculare. Prin urmare, ocupa domeniul public cu încălcarea prevederilor legale. În acest caz, lucrătorii Poliției Locale au aplicat prevederile HCL nr. 31/2017, art. 48 lit.d și art. 51 (2)“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale.

Ce spune regulamentul

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei pentru persoanele juridice, următoarele fapte: parcarea autovehiculelor fără a avea afișată vinieta, cu vizibilitate din exterior sau modul de expunere a acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare“, art. 48, lit. d/HCL 31/2017.
„Polițiștii locali din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, cu atribuții de circulație, pot dispune, pe lângă amenda contravențională, și măsura tehnico-administrativă de ridicare a vehiculului (…) În cazul parcării pe domeniul public al municipiului Craiova pe bază de vinietă dacă vinieta nu este expusă în mod vizibil sau modul de expunere al acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare, iar deținătorul /utilizatorul autovehiculului nu poate fi identificat, se poate dispune măsura ridicării autovehiculului“, art. 51 (2)/HCL31/2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS