5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUltima noapte de furtună, încă un acoperiș spulberat

Ultima noapte de furtună, încă un acoperiș spulberat

Acoperiș spulberat de vânt la blocul I45a din cartierul 1 Mai (Foto: Marian Apipie)

Furtunile care s-au abătut în ultima vreme asupra Craiovei au avut consecințe dintre cele mai nefaste. Miercuri seară, o parte a acoperișului de la blocul I45 a din cartierul 1 Mai s-a desprins de pe bloc și s-a prăbușit în parcare. „Acoperișul a fost construit de proprietarii de la etajul patru pe motiv că le plouă în casă. Din câte știu nu există autorizație. Asociația chiar a primit amenzi din partea Poliției Locale din cauza unor acoperișuri construite fără autorizație. Numai că le-am anulat în instanță. Proprietarii sunt responsabili fiindcă au construit fără proiect și autorizație. La acest bloc, acoperișul era făcut pe jumătate, poate și din această cauză a fost zburat de vânt. Proprietarii încă nu au ajuns la asociație ca să discute despre ce s-a întâmplat. A fost smuls doar în parte acoperișul, 70% – 80% din construcție încă este sus și prezintă în continuare un pericol. Trebuie văzut ce vom face, pentru că vremea se anunță capricioasă și în următorul interval de timp“, a precizat Teodor Chesnoiu, președintele Asociației de proprietari nr. 10 din 1 Mai.
Un incident similar s-a mai întâmplat tot în cartierul 1 Mai în luna aprilie, când vântul puternic a luat pe sus acoperișul blocului S 42, situat pe strada Constantin Angelescu.

Asociațiile, verificate la autorizațiile de construire a acoperișurilor

În Craiova, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplină în Construcții din Craiova au desfășurat mai multe acțiuni specifice de verificare a respectării de către beneficiari și constructori a condițiilor impuse prin autorizația de construire (și documentația aferentă) emisă de către autoritatea locală, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. „În urma verificărilor au fost identificate 3.273 de blocuri, totalizând 3.757 de scări de bloc, dintre care la un număr de 1.027 de blocuri – scări de bloc au fost luate măsuri potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, de sancționare contravențională pentru lucrările de modificare soluție constructivă din acoperișuri tip terasă (inițial) în acoperișuri tip șarpantă (în prezent) fără autorizație de construire. Pentru toate acoperișurile realizate fără autorizație de construire s-au dispus măsuri complementare de intrare în legalitate prin obținerea autorizației de construire. Până în prezent, din documentele puse la dispoziție de către Asociațiile de Proprietari a rezultat faptul că 172 de blocuri dețin autorizații de construire pentru acoperișurile tip șarpantă“, se arată într-un răspuns transmis GdS de Poliția Locală.

Prevederi legale și sancțiuni

Potrivit Legii speciale nr. 50/1991 actualizată, până la 2.05.2017, amenda minimă prevăzută de lege pentru executarea de lucrări de construire cu nerespectarea prevederilor autorizației și a proiectului tehnic era de 3.000 lei, iar începând cu această dată, amenda minimă s-a mărit la 50.000 de lei.
Conform dispozițiilor art. 26, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 50/1991 actualizată „constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni: executarea sau desfiinţarea, cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei şi a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor prevăzute la lit. b), c), e) şi g), precum şi continuarea executării lucrărilor autorizate fără solicitarea unei noi autorizaţii de construire în situaţiile prevăzute la art. 7 alin. (15), de către investitor şi executant“, iar potrivit alin. (2) din același act normativ „contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite de persoanele fizice sau juridice, se sancţionează cu amendă după cum urmează: de la 50.000 de lei la 100.000 de lei, cele prevăzute la lit. b), d), e) şi e^1)“.
Potrivit legii speciale care reglementează autorizarea executării lucrărilor de construcții, nu se aplică sancțiunea „avertisment“, amenda nu se plătește la jumătate în termen de 48 de ore, iar sancțiunea poate fi aplicată atât beneficiarului (persoană fizică sau juridică, reprezentantului persoanei juridice), cât și constructorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS