8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZiua Naţională „Constantin Brâncuşi“, sărbătorită la Târgu Jiu

Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“, sărbătorită la Târgu Jiu

Sculptorul Constantin Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, în comuna gorjeană Peştişani

Autorităţile din Gorj sărbătoresc astăzi, 19 februaire, Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi“. Pe 19 februaire se împlinesc 142 de ani de la naşterea sculptorului considerat creatorul artei moderne. Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Consiliul Județean Gorj și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“ organizează manifestarea „Colocviile Brâncuşi“. Programul a debutat duminică, 18 februarie, cu vernisajul expoziţiei de arte vizuale a UAP, Filiala Târgu Jiu, la Galeriile Municipale de Artă. Cu această ocazie a fost lansat cel mai recent număr al revistei „Confesiuni“ și a avut loc proiecția filmului „Comoara naivă“, în regia lui Copel Moscu.

Vor vizita Casa Memorială de la Hobiţa

Luni, 19 februarie, în același spațiu al Galeriilor Municipale de Artă se va desfășura masa rotundă cu tema „Ansamblul brâncușian în contextul Centenarului. Între trecut și viitor“, după care invitații speciali vor face o vizită la Hobița, la Casa Memorială „Constantin Brâncuși“. După-amiază, de la ora 17.00, la Muzeul de Istorie „Alexandru Ștefulescu“ este programat vernisajul expoziției DOI(8) – Noi coordonate ale abstracției, a artiștilor plastici Dana Constantin și Marcel Bunea; invitat special criticul și istoricul de artă prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu. Evenimentul va fi deschis de un medalion muzical Mircea Suchici, solist-instrumentist al Filarmonicii „Oltenia“ Craiova. Este de amintit că pe 19 februarie este sărbătorită la nivel naţional „Ziua Brâncuşi“.

Spectacol de lumină, muzică şi dans

Totodată, „Ziua Brâncuși“ va fi celebrată la Târgu Jiu printr-un spectacol de lumină, muzică și dans, „Brâncuși, Satie și Lizica în grădina fermecată“, programat astăzi, începând cu ora 19.00, în Parcul Central din Municipiul Târgu Jiu. Spectacolul propune o întâlnire cu dansul nonconformist la acea vreme al Lizicăi Codreanu (Liliana Tăbuș – Lizica matură și Alina Corbu – copilul Lizica) pe muzica lui Erik Satie, integrate firesc în decorul unic al spațiului brâncușian dintre Masa Tăcerii și Poarta Sărutului, pe Aleea Scaunelor iluminată într-un joc feeric de lumină și culoare. Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Județean Gorj prin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“ din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS