10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSăli pustii la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu

Săli pustii la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu

Probleme mari la Centrul deTransfuzie Sanguină din Târgu Jiu

Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu traversează una dintre cele mai accentuate crize de sânge din ultimii ani. Ca urmare a numărului tot mai mic de donatori, sălile instituţiei sunt mai tot timpul pustii. Au fost iniţiate periodic acţiuni de conştientizare a publicului şi au fost organizate chiar campanii de promovare a activităţii de donare de sânge. Dacă în anii trecuţi cetăţenii erau convinşi de facilităţile oferite de stat -ziua liberă, tichete de masă- să vină să doneze sânge, în prezent doar spiritul civic şi umanitar îi mai determină pe unii cetăţeni să doneze sânge. Grupe de sânge deficitre sunt cele cu RH negativ. „Sălile sunt goale la Centrul de Transfuzie Sanguină. După cum se poate vedea, aproape în fiecare zi ne confruntăm cu o criză de donatori. Am prelungit şi programul uneori pentru a oferi şansa cât mai multor donatori să se prezinte în centru. Ar trebui să putem recolta şi după-amiază pentru că de dimineaţă foarte mulţi oameni sunt la serviciu. În alte ţări, programul este adaptat şi la programul donatorilor. Majoritatea lucrează până la ora 16.00“, a declarat Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu jiu

Stocuri epuizate rapid

Potrivit conducerii Centrului, doar rudele se mobilizează şi vin să doneze sânge. În rest mai sunt organizate periodic acţiuni din partea instituţiilor publice care îşi trimit salariaţii să doneze sânge şi să îi ajute pe cei aflaţi la nevoie. Este vorba de studenţii din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, jandarmii, pompierii şi poliţiştii. Sunt categoriile cel mai des întâlnite în rândul donatorilor. „În prezent, avem deficit pe stocurile negative. În ultima săptămână am avut o criză pregnantă pe B negativ pentru că un tânăr înjunghiat la Bumbeşti-Jiu a avut o nevoie de sânge. Zilele trecute am încercat să îl mai ajutăm, chiar dacă este internat la Timişoara. Şi acolo nevoile sunt mari şi nu a putut să primească sânge. A trebuit să trimitem de la Târgu Jiu sângele necesar“, a mai declarat Nicoleta Căluţoiu, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu.

Funcţionează cu doar opt salariaţi

Pe fondul unei crize de donatori, Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu se confruntă cu un deficit major de personal. Instituţia funcţionează în total doar cu opt angajaţi. Cel mai probabil, o situaţie unică la nivel naţional, instituţia nu are în prezent angajat decât un singur medic. Este vorba chiar de Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu. „Mă gândesc serios să îmi prezint demisia din funcţia de conducere şi să rămân angajat simplu, respectiv medic. Pe lângă volumul enorm de muncă, de la 1 martie ar urma să fiu remunerată cu un salariu mai mic decât cel al unei asistente medicale. Sper să se rezolve problema salarizării în Sănătate şi să nu se ajungă la acele reduceri de lefuri. Nu este normal“, a mai spus directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS