8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Culturii Naționale, serbată la Cercul Militar Craiova

Ziua Culturii Naționale, serbată la Cercul Militar Craiova

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Cercul Militar Craiova

Cadre didactice, elevi, dar și reprezentanți ai armatei au fost prezenți ieri la Cercul Militar Craiova pentru a marca ziua națională a culturii, dar și pentru comemorarea poetului Mihai Eminescu în cadrul simpozionului numit „Centenarul Marii Uniri- Basarabia cu Patria Mamă -România“. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Romil“, Garnizoana Craiova, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor – Regina Maria“ – filiala Dolj „Fraţii Buzeşti“, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu“, Colegiul Național „Carol I“ și cotidianul Gazeta de Sud.
„Ziua de 15 ianuarie are mai multe semnificații, mai ales în acest an. Este Ziua Culturii Naționale. Totodată, este cea de-a 168-a aniversare a poetului Mihai Eminescu, aniversare care are loc în anul centenarului Marii Uniri- Basarabia cu patria mamă“, a precizat col (r) Irina Oroviceanu, în deschiderea simpozionului. Cu acest prilej, au fost prezentate legăturile dintre opera poetului Mihai Eminescu și unire. „Eminescu a fost nu numai un mare poet, ci și un patriot desăvârșit. Opera sa a contribuit la realizarea conștiinței naționale și pentru a menține vie flacăra românismului“, a precizat col (r)Mișu Naon. Și pentru a arăta latura naționalistă a operei lui Eminescu, eleva Ramona Lețchi, de la Liceul Militar din Craiova, a recitat poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie“. Momentul a fost urmat de prezentarea legăturilor poetului cu orașul Craiova, despre care a vorbit dr. Toma Rădulescu. „De când studia la Viena, Mihai Eminescu s-a împrietenit cu frații Fieraru din Verbița, dar care aveau case în Craiova, cu care a ținut mereu legătura. A fost găzduit și de Barbu Bălcescu, fratele lui Nicolae Bălcescu. Și nu doar atât. Un loc important i-a acordat și Poșta Română, care s-a întrecut prin emiterea de timbre cu imagini din poeziile lui“, a precizat dr. Toma Rădulescu.
În acest context, al omagierii poetului Mihai Eminescu, a fost lansată și o nouă lucrare „Ecologia eminesciană“, scrisă de prof. Marian Niță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS