6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe ridică autovehiculele parcate neregulamentar

Se ridică autovehiculele parcate neregulamentar

Ieri au fost ridicate mai multe mașini parcate în stațiile de autobuz sau pe trecerile de pietoni
Ieri au fost ridicate mai multe mașini parcate în stațiile de autobuz sau pe trecerile de pietoni

Agenții Poliției Locale au dat, ieri, pe lângă amenzi, și primele dispoziții pentru ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar în stațiile de autobuz sau pe trecerile de pietoni din centrul municipiului Craiova

Autovehiculele staționate neregulamentar pe străzile și trotuarele din Craiova pot fi ridicate din nou, după o pauză de peste doi ani (mai 2015), timp în care șoferii și-au făcut un obicei din a-și lăsa mașinile în stațiile de autobuz, pe trecerile de pietoni ori pe primele benzi ale străzilor.
Ieri-dimineață, platformele RAT Craiova și-au făcut apariția pe străzile din Bănie, una din primele „victime“ fiind un autoturism Mercedes parcat într-o stație de autobuz de pe strada Nicolae Titulescu.
Reprezentanții Poliției Locale Craiova susțin că, în primul rând, sunt vizate mașinile lăsate în stațiile de autobuz și pe trecerile pentru pietoni, dar și cele care încurcă traficul rutier. „S-a dispus ridicarea unor autoturisme parcate pe trecerile pentru pietoni și în stațiile de autobuz. Vor fi ridicate și autovehiculele parcate în apropierea intersecțiilor, care obturează vizibilitatea șoferilor sau pietonilor, dar și cele care obstrucționează traficul rutier“, au precizat reprezentanții Poliției Locale Craiova. Oamenii legii mai spun că se va acționa mai ales în zona centrală a municipiului, unde parcarea subterană stă mai mult goală.
La rândul lor, reprezentații RAT Craiova spun că ridicarea mașinilor nu trebuie considerată o prigoană a șoferilor care parcheză neregulamentar, măsura fiind dispusă numai pentru fluidizarea traficului rutier. Până ieri după-amiază, angajații RAT Craiova ridicaseră cinci autoturisme staționate neregulamentar, programul serviciului de ridicări fiind nonstop.
Tariful pentru ridicarea, transportul și depozitarea unui autovehicul parcat neregulamentar este 300 de lei (inclusiv TVA). În situația în care șoferul vine la mașină, trebuie să achite 150 de lei pentru activitatea de ridicare. Tariful de depozitare este de 10 lei pe zi (inclusiv TVA), începând cu ziua următoare momentului depozitării, nefracţionat pe intervale de ore.
Șoferii își pot recupera mașinile de la sediul RAT SRL Craiova, situat pe Calea Severinului, nr. 23, programul fiind de 24 de ore.

Ce spune legea

Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar se face în baza Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 130/2017, care transpune prevederile HG nr. 965/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier.
Potrivit HCL 130/2017, scopul serviciului de ridicări este descongestionarea drumurilor publice, optimizarea transportului în comun și protejarea pietonilor, respectarea dreptului la libera circulaţie a persoanelor, fluidizarea traficului rutier, dar și eliberarea căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice și creșterea gradului de siguranță la trafic pe drumurile publice.
Ridicarea vehiculului reprezintă o măsură tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier sau local o poate dispune în situaţiile când vehiculul staţionează neregulamentar.
Dispoziţia de ridicare se face în scris și trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului rutier care dispune măsura, precum şi unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul și date privind numărul de înmatriculare şi marca vehiculului.
Dispoziţia de ridicare emisă de către agentul constatator se încheie în trei exemplare, cu următoarea destinaţie: primul exemplar rămâne la polițist, al doilea – la angajații RAT Craiova, iar al treilea exemplar ajunge la persoana care solicită restituirea vehiculului.
Ridicarea vehiculelor se realizează pe durata a 24 de ore. Ridicarea nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

Sancțiuni

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede că oprirea este interzisă în zona indicatorului „Oprirea interzisă“, pe trecerile de pietoni ori la mai puțin de 25 de metri înainte și după acestea, în intersecții sau la o distanță mai mică de 25 de metri de colțul intersecției, în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, pe pistele pentru bicicliști sau pe trotuar. Staționarea vehiculelor este interzisă în toate cazurile în care este interzisă și oprirea, dar și în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăți alăturate drumurilor publice sau în pante și în rampe. Potrivit Codului Rutier, oprirea neregulamentară se sancționează cu două-trei puncte amendă și două puncte de penalizare, iar staționarea neregulamentară – cu patru-cinci puncte amendă și trei puncte de penalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS