5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRegia Primăriei Craiova pune în pericol viaţa copiilor

Regia Primăriei Craiova pune în pericol viaţa copiilor

Lipsa de interes a RAADPFL, regia care are în administrare locurile de joacă din orașul Craiova, a transformat unele din aceste spații de recreere în groapă de gunoi sau adevărate „bombe“, care pun în pericol sănătatea și integritatea micuților. Astfel de locuri de joacă găsim în cartierul 1 Mai, dar și pe strada Caracal, la intersecția cu strada General Dragalina. Părinții care își aduc aici micuții pentru recreere sunt atât de revoltați de starea acestor locuri de joacă încât au ajuns să solicite desființarea lor.

Leagăne rupte, tobogane distruse, balansoare ruginite, nisip amestecat cu chiștoace de țigară și coji de semințe, buruieni, bănci scrijelite sau rupte, peturi de bere și doze de suc aruncate… Nu este vorba de o groapă de deșeuri, ci de locuri de joacă din orașul Craiova. Unele dintre ele arată jalnic, iar părinții se plâng și autoritățile tac și nu mișcă un deget. Astfel de locuri de joacă pun în pericol viața micuților. Un astfel de loc de joacă se găsește în cartierul 1 Mai, zona Ciupercă. După gărdulețul viu colorat poți crede că locul este unul dintre cele modernizate. Eroare. Condițiile sunt jalnice, scaunele de la cele două balansoare sunt sparte sau dislocate. Un copil care vrea să-l folosească nu are decât să se așeze pe barele de fier care au mai rămas din respectivul dispozitiv de joacă. Balansoarul are unul dintre scaune prins cu bare metalice, iar cel de-al doilea cu lanț. Caruselul, prins cândva în pământ, cu beton, a fost dislocat de persoane care nu s-au gândit la pericolul pe care îl poate reprezenta. În acest fel, fără să mai fie prins în beton, nu mai are stabilitate și se poate prăbuși oricând peste un copil aflat la locul de joacă. Pe lângă mobilierul vechi și distrus, locul este neîngrijit. Este năpădit de buruieni, printre care se zăresc chiștoace, coji de semințe, iar din loc în loc doze goale de suc. „Acesta numai loc de joacă nu este. Aparatele sunt rupte, defecte. Caruselul a fost dislocat, acum este pus provizoriu. Un copil nu-l mai poate folosi. Locul se distruge de la o zi la alta. Am făcut sesizări peste sesizări la primărie și prin 2015 ne-au spus că nu au stabilit încă regulile pentru acest loc de joacă. Aici vin tot felul de adolescenți care strică și deranjează și locatarii din blocurile învecinate. Dacă sunăm la poliție, vin, îi alungă sau îi amendează și ei se întorc a doua zi. Noi mergem cu copiii la locul de joacă de la Casa Băniei. Autoritățile locale sau cei care răspund ori se îngrijesc de acest loc de joacă, ori îl desființează“, atrage atenția Daniela, o proprietară din unul dintre blocurile aflate în imediata vecinătate a locului de joacă.

Și cu toboganul ce-au avut?

Despre locul de joacă situat la intersecția străzilor Caracal și General Dragalina, comparativ cu cel din cartierul 1 Mai, se poate vorbi la superlativ. Este amenajat doar de câțiva ani, pavat cu tartan, dotat cu mobilier nou și modern, dar nici aici aparatele de joacă nu au scăpat de cei care nu înțeleg că ele sunt destinate doar celor micuți. Toboganul cu o parte dreaptă și una spiralată este piesa de rezistență a acestui parc de distracții compus dintr-un balansoar și un tobogan. Cu toate acestea, partea spiralată este distrusă, devenind în acest mod impracticabilă, spre nemulțumirea părinților care își aduc aici copiii. „Este făcut praf. L-au spart. Pentru copil este un pericol. După ce că aveam decât toboganul și balansoarul, cel dintâi este pe jumătate distrus. Nu știu de ce nu-l schimbă, de ce nu-l repară?“, spune o bunică venită cu nepoțelul la locul de joacă. Poate la această întrebare răspunde Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL), regia care are în administrare locurile de joacă din orașul Craiova.

Locul de joacă dintre platformele de gunoi

Locul de joacă, dacă poate fi numit așa, situat în zona cvartalului de blocuri V, din cartierul 1 Mai întrece orice imaginație. Un loc de recreere și de distracție așezat între două platforme de gunoi. Până și spațiul din incinta locului de joacă a fost transformat în loc de depozitare a gunoiului. Componentele din fier ale aparatelor au fost furate și cu fiecare zi ce trece mai dispare câte una. Locul este pustiu, dezolant, neîngrijit. „Este o mizerie de nedescris. Locul de joacă este între două platforme de gunoi. Cei care sunt la casele de pe canal vin și aruncă gunoiul direct pe spațiul verde din incinta locului de joacă. Micuții unde să se joace, unde să se recreeze copilul în mizeria asta de nedescris? Miroase foarte urât. Nici cei de la Salubritate și de la RAADPFL nu se îngrijesc. Vin niște angajați de la Regie cu un Aro albastru, se uită și pleacă. Dacă le-am zis au spus să-i las în pace“, spune Costică Grecu, locuitor în cartierul 1 Mai.
„Cum este posibil să faci un loc de joacă între platformele de gunoi? Cum să se joace în infecția asta? Eu am nepoțel și nu vin cu el aici. Ce este din metal dispare, au furat o masă, scăunelele, lanțurile de la leagăne. Nu i-am văzut pe cei de la RAADPFL să vină să îngrijească locul acesta. Ori îl desființează, ori îl modernizează“, afirmă Ion Stănciuleasa, locatar în cartierul 1 Mai.
Deși am solicitat și un punct de vedere de la RAADPFL, până la închiderea ediției nu am obținut nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS