6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecați pentru fraudarea fondurilor europene

Judecați pentru fraudarea fondurilor europene

Foștii edili ai comunelor vâlcene Sălătrucel și Boișoara au fost deferiți justiției de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, care au încheiat de curând cercetările în două dosare privind fraudarea fondurilor europene.
În primul dosar au fost puși sub acuzare Dumitru Drăghici, fost primar al comunei Sălătrucel, Vasile Miu, viceprimar al aceleiași comune, dar și secretara primăriei, Elena Cernea.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în perioada 2007-2009, inculpații Dumitru Drăghici și Vasile Miu, cu ajutorul inculpatei Elena Cernea, au depus la APIA Vâlcea, în numele Consiliului Local Sălătrucel, documente și declarații false în cadrul cererilor de sprijin financiar pe suprafață. Și asta „în condițiile în care Consiliul Local Sălătrucel nu îndeplinea condițiile de eligibilitate, nefiind utilizator al terenurilor cu destinația de pajiști permanente pentru care s-a obținut sprijinul financiar și nu a desfășurat propria activitate agricolă. Mai mult, în temeiul unor hotărâri de consiliu local, s-au încasat taxe de pășunat de la locuitorii comunei, utilizatorii reali ai terenurilor“, au precizat anchetatorii. În urma acestor demersuri, Consiliul Local Sălătrucel a obținut pe nedrept de la APIA suma totală de 654.707 de lei.
În cursul urmăririi penale, APIA s-a constituit parte civilă cu 575.140 de lei, pentru că a fost recuperată suma de 79.567 de lei pentru campaniile din anii 2007 și 2008. Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.
Mai trebuie spus că, pe 21 iunie, judecătorii de la Tribunalul Vâlcea i-au condamnat pe cei trei inculpați la câte trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind fraudarea fondurilor europene pentru campaniile din anii 2010-2012. În plus, inculpații au fost obligați să înapoieze APIA suma totală de 1.314.470 de lei, reprezentând sprijin pe suprafaţă pentru campaniile din anii 2010, 2011 și 2012. Hotărârea Tribunalului Vâlcea nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel de către cei trei inculpați.

Fraude cu fonduri APIA și la Boișoara
În al doilea dosar soluțio­nat de procurorii DNA au fost inculpați Daniel Rezerva și Laurențiu Achim, dar și Nicolae Gheorghe, fost primar al comunei vâlcene Boișoara. Procurorii au reținut că, în cursul anului 2014, inculpații Rezerva și Achim „au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false, inexacte și incomplete în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețele de 85,02 hectare, respectiv 62,09 hectare, reprezentând pajiști comunale aflate pe raza localității Boișoara, județul Vâlcea, pe care nu le dețineau în realitate“.

Cel care a pus totul la cale ar fi fost primarul Nicolae, „care a inițiat și realizat demersurile legale în cadrul consiliului local și a încheiat, cu nerespectarea dispozițiilor legale, două contracte de închiriere a pajiștilor comunale atât cu inculpatul Rezerva Daniel, cât și cu inculpatul Achim Laurențiu Liviu. Cele două documente au fost depuse ulterior la APIA în scopul obținerii pe nedrept a sprijinului financiar nerambursabil“, au mai precizat procurorii DNA.

Inculpații nu au apucat să obțină bani de la APIA, pentru că Agenția a observat că nu erau respectate criteriile de eligibilitate, așa că cererile de plată au fost respinse. Și acest dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS