Scandalul Emilio: Procurorul DNA Uncheșelu, lăsat cu apartamentul în aer

Clienții care au cumpărat apartamente în blocul lui Emilio au intrat în încurcătură (Foto: arhiva GdS)


Unii dintre clienții lui Vincenzo Ioele (Emilio) riscă să rămână fără apartamentele cumpărate în blocul pe care italianul l-a construit în Centrul Vechi al Craiovei, pe strada Romain Rolland nr. 1. Printre aceștia se numără și procurorul DNA, Jean Uncheșelu. Ce s-a întâmplat între timp aflați în cele de mai jos.

GdS a relatat recent că justiția a desființat definitiv convenția „teren contra apartamente“ încheiată de Emilio cu omul de afaceri craiovean Mihai Mehedințu, în baza căreia a fost construit blocul de pe strada Romain Rolland nr. 1. Mehedințu cere acum despăgubiri pentru terenul de sub bloc, în sumă totală de 250.000 de euro. Povestea acestei afaceri este deja cunoscută cititorilor care au urmărit cazul. De aceea, vom relua pe scurt doar aspectele principale, pentru a contextualiza informațiile noi pe care le vom prezenta în cele de mai jos.

Blocul P+4 din Centrul Vechi al Craiovei a fost construit de o firmă a lui Emilio (Euro Universal) în perioada 2011-2015, pe un teren de 268 mp care aparține omului de afaceri Mihai Mehedințu. Firma lui Emilio a încheiat cu Mehedințu o convenție de schimb pentru teren (23 mai 2011). Euro Universal primea dreptul de superficie (folosință) asupra terenului, cedând în schimb apartamentele de la etajul I al blocului, un apartament la parter și două locuri de parcare la subsol. După recepția lucrărilor (9 ianuarie 2015), Euro Universal a făcut apartamentarea blocului (4 martie 2015). Apoi, încălcând convenția de schimb, a vândut la foc automat toate apartamentele din bloc (4-7 martie), inclusiv cele promise lui Mehedințu.

Văzându-se tras pe sfoară, Mehedințu a inițiat o acțiune în justiție pentru anularea convenției (29 ianuarie 2015), dar litigiul a fost notat prea târziu în cartea funciară (10 martie 2015) ca să mai poată împiedica vânzarea apartamentelor. Justiția a desființat convenția dintre Emilio și Mehedințu (12 octombrie 2016), hotărârea rămânând definitivă la apel (6 iunie 2017). Judecătorii au repus părțile în situația anterioară, dispunând radierea dreptului de superficie acordat lui Emilio.

Șmecheria prin care a fost dezmembrată superficia

Povestea se complică, pentru că, odată cu vânzarea apartamentelor, Emilio a înstrăinat și cote-părți din dreptul de superficie.

Procurorii DNA și DIICOT investighează cum a fost posibil acest lucru. Pentru a transmite clienților inclusiv cota-indiviză de teren de sub bloc, pe care avea doar drept de folosință și nu de proprietate, Emilio a apelat la un truc. El a mers la notarul Ionel Curea și a dat o declarație notarială prin care era de acord cu rectificarea cărții funciare a terenului (25 iunie 2015). Astfel, fără acordul proprietarului Mehedințu, dreptul de superficie asupra terenului a fost dezmembrat în cote-indivize aferente fiecărui apartament din bloc. Ulterior, cu de la sine putere, notarul Ionel Curea a strecurat în contractele clienților o sintagmă prin care se consfințea „dreptul de folosință pe o perioadă de 99 de ani asupra suprafeței indivize de… din terenul intravilan în suprafață de 268 mp“. Uniunea Notarilor Publici spune că șmecheria folosită de Emilio și Curea era ilegală, deoarece, potrivit Codului Civil, dreptul de superficie se transmite numai cu acordul proprietarului terenului. Acordul era cu atât mai necesar cu cât superficia nu era gratuită, ci condiționată de primirea la schimb a unor apartamente.


Clienții și-au asumat riscul litigiului pentru teren

După ce hotărârea judecătorilor a rămas definitivă, Mihai Mehedințu a mers la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) și a cerut rectificările de rigoare în cartea funciară. Prin soluția pronunțată, registratorul OCPI Cristian Militaru a radiat dreptul de superficie al Euro Universal. Mai mult decât atât, el a radiat și cotele-indivize din dreptul de superficie înscrise după 10 martie 2015, dată la care Mehedințu notase litigiul în cauză în cartea funciară.

Motivația a fost aceea că, începând cu 10 martie 2015, toți potențialii clienți ai lui Emilio, cerând un extras de carte funciară, puteau să vadă că pe rol este un litigiu prin care proprietarul terenului cere radierea dreptului de superficie acordat afaceristului italian. Prin urmare, în cunoștință de cauză clienții au cumpărat la pachet cu apartamentul și cota-indiviză din dreptul de superficie, asumându-și riscurile care decurg de aici. Invocând prevederile Legii nr. 7/1996 a cadastrului (art. 37, alin 2), în vigoare la vremea respectivă, registratorul Militaru a consemnat că hotărârea judecătorească obținută recent de Mehedințu este opozabilă și acestor clienți. În consecință, el a procedat și la radierea dreptului de superficie obținut de către aceștia. Printre alții, pe listă se află și procurorul DNA, Jean Uncheșelu, căruia odată cu apartamentul pe care a plătit 57.000 de euro i-a fost transmis și un drept de superficie pe cota-indiviză de 19 mp.

Aberație: apartamentele care „stau în aer“

După cum arătam mai sus, Mihai Mehedințu vrea despăgubiri de 250.000 de euro pentru terenul de sub bloc. Proprietarii de apartamente ar putea încerca o soluție amiabilă, plătind în solidar această sumă, fiecare în funcție de cota-indiviză de superficie cumpărată de la Emilio. Raportându-ne la exemplul de mai sus, procurorului Uncheșelu i-ar reveni o cotă-parte de plată de circa 17.700 de euro. În lipsa înțelegerii amiabile, lucrurile se complică, soluții juridice fiind mai multe. Nu intrăm în detalii. Subliniem însă un efect nebănuit al încheierii de carte funciară a registratorului OCPI Cristian Militaru. În acest act, el a invocat art. 26 alin (2) din Legea nr. 7/1996, care spune că „Dreptul de proprietate comună, forțată și perpetuă pe părțile comune ale unui imobil se valorifică numai împreună cu dreptul de proprietate exclusivă care poartă asupra acestuia sau a unei părți determinate din acesta“. Concret, nu poți să vinzi un apartament fără cota-indiviză de teren de sub bloc. „Dacă nu se întâmplă așa, se rupe legătura juridică dintre dreptul de proprietate asupra apartamentului și dreptul real asupra terenului (proprietate, superficie, concesiune). Neacademic, se poate spune că «apartamentul stă în aer», juridic este însă de neconceput o asemenea situație“, subliniază registratorul Militaru. Acesta nu a radiat și dreptul de proprietate asupra apartamentelor, precizând că ele vor sta, practic, „în aer“. Specialiștii consultați de GdS spun că, după radierea cotei-indivize din superficie, se poate cere în instanță inclusiv radierea dreptului de proprietate asupra apartamentelor prin care a fost dobândită superficia. Într-o asemenea situație, proprietarilor care și-au intabulat cotele-indivize din superficie după data de 10 martie 2015 nu le-ar rămâne decât să se înscrie la masa credală în procesul de faliment al Euro Universal, cu sumele plătite lui Emilio pe apartamente.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 4 iulie 2017

Actualitate

» Ce nu se spune despre banii din Pilonul II de pensii: Cine are acum 1.000 de euro acumulaţi poate avea peste 25.000 de euro la vârsta pensionării
» Polițiștii locali nu pot solicita date privind identitatea șoferilor
» Guvernul joacă ping-pong cu taxa de depozitare a gunoiului
» MAE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord
» Parlamentul European impune multinaţionalelor să publice date financiare separate pentru fiecare ţară în care operează
» Astro-elevii din Craiova
» Singuri acasă
» Strada fara trotuare
» CEZ a încheiat 2016 cu pierderi de 229 milioane lei în România
» ASF: Proiectul RCA pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, în dezbatere pentru 10 zile
» Secția pentru procurori a avizat revocarea din funcție a procurorilor DNA Țuluș și Moraru Iorga (surse)
» Parlamentarii primesc sume forfetare majorate cu 7000 lei lunar de la 1 iulie, odată cu Legea salarizării unice
» Kovesi: Din ianuarie 2016, la DNA au fost 126 de verificări ale Inspecției Judiciare; nu s-au constatat ilegalități
» Leul, înfrânt de noul program de guvernare. Euro a urcat la 4,57
» Sancţiuni de 530.000 de lei date de ANAF în numai două zile, pe litoral
» Planul de înzestrare a Armatei pe perioada 2017 – 2026, retras de pe ordinea de zi a CSAT
» Ministerul Sănătății a început livrarea noilor doze de vaccin hexavalent
» Sacţiuni disciplinare pentru funcţionarii care vor mai cere firmelor sau cetăţenilor aplicarea ştampilei pe documente
» Iohannis, despre strategia UE pe securitate și apărare: România e interesată și dorește să devină parte a proiectului
» Iohannis: Nu văd nici un motiv de suspendare a lui Kovesi
» Procurorii DNA Doru Țuluș, Mihaiela Moraru Iorga și Nicolae Marin vor fi audiați în plenul CSM

Publireportaj

» Departamentul de Chimie – o şansă pentru viitorii studenţi
» Crâmpeie din istoria Craiovei – Parcul Bibescu, la Muzeul Olteniei!
» Demararea proiectului “Îmbunătăţirea mediului urban”

Local

» Bisericile surori şi muzeul din Stoicăneşti atrag vizitatori

Dolj

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Crapă conductele, se sparg străzile
» Primăria Craiova angajează asistent medical pentru Baza Sportivă şi Agrement
» Softronic Craiova va vinde locomotive electrice în Suedia
» Dolj: Câştigătorii Concursului Naţional „Mesajul meu antidrog“, ediţia a XIV-a
» Craiova: Acţiune pentru sancţionarea şoferilor indisciplinaţi
» Craiova: Dezbatere cu tema „Protecţia copiilor ai căror părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate”
» Craiova: Avarie la o conductă de apă de pe strada Păltiniş

Gorj

» Autospecială de salvare montană, pentru siguranţa turiştilor
» Dosar de evaziune fiscală de 500.000 de euro din videochat
» Un milion de euro pentru extinderea şcolii din Târgu Cărbuneşti
» Judecătoria Novaci depinde şi în acest an de încălzirea cu lemne
» Judecata în dosarul fostului şef al CEO, Laurenţiu Ciobotărică, se reia în toamnă
» Femeie de 39 de ani din Târgu-Jiu, găsită decedată în balconul locuinţei

Olt

» Jandarmerița campioană națională la atletism
» Olt: Un copil de 7 ani a fost transportat cu elicopterul SMURD la Bucureşti, după ce a căzut dintr-un gutui
» Olt: Candidații pe locurile de la profesională, susținute de ALRO, departajați prin interviu: „Aici avem o șansă în plus“

Vâlcea

» Preoţii Ion Bănuţă, Ion Dincă, Ion Dinică şi Sorin Sava Pleşa, cetăţeni de onoare ai municipiului Râmnicu Vâlcea

Sport

» Alex Coman – dublu câştigător în Ungaria, Robert Gună – pe locul trei
» Alb-albaștrii se pregătesc să încheie calvarul
» Handbal (f): Antrenorul Bogdan Burcea şi-a prelungit înţelegea cu SCM Craiova

Sanatate

» Dosarul electronic de sănătate, un eșec de 18 milioane de euro

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Când experiența dăunează

Top