6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutobuz electric în probe pe traseele RAT Craiova

Autobuz electric în probe pe traseele RAT Craiova

Firma poloneză Solaris, cu care Primăria Craiova are încheiat încă din anul 2014 un acord-cadru pentru achiziționarea a 50 de autobuze noi (prin intermediul IAC Management SRL, dealerul din România al producătorului polonez), și-a prezentat, joi, în Bănie, și autobuzul electric din dotare. Solaris Urbino 12E, model identic cu autobuzele tradiționale ale aceleiași firme care circulă deja pe traseele RAT Craiova, s-a aflat într-un periplu prin mai multe orașe din țară, iar pentru o săptămână va rula și pe străzile din Bănie. Directorul SC RAT SRL, Marcel Tănăsescu, a precizat că în perioada în care autobuzul electric se va afla în explotarea societății, el va fi folosit pe toate traseele importante din municipiu, transportul urmând să fie gratuit. „Am ales traseele care acoperă o zonă foarte mare a orașului, pentru ca toți călătorii să se bucure de acest autobuz electric, respectiv cele două trasee Expres, și traseele 25, 24, 3, 1 și 9. Primul pe care va circula va fi traseul 9, Craiovița – Metro“, a spus acesta.
Florin Chivu, reprezentantul Solaris care a adus în Craiova acest mijloc electric de transport în comun, a precizat, la rândul său, că Solaris Urbino 12E a fost desemnat autobuzul electric al anului 2017, distincție acordată la Bruxelles de un juriu format din 29 de jurnaliști de specialitate, din 29 de țări, și a prezentat și câteva dintre caracteristicile „care îl recomandă“: „Este 100% electric, are funcționare silențioasă, fără șocuri sau vibrații în timpul mersului, iar autonomia de deplasare este de circa 200 de kilometri. Consumul energetic pe care l-am înregistrat a fost, de exemplu, de 1,29 Kwh la Oradea și de 1,28 Kwh în Baia Mare. Cel mai mic consum a fost la Iași, de 1,149 Kwh, pe linia respectivă înregistrându-se o economie de carburant, luând în calcul consumul de motorină și cel energetic, de circa 75%. Are o capacitate de 30 de locuri pe scaune și 40 în picioare și atinge o viteză maximă de 80 km/h“.

Preț mare, facilități de încărcare „în curs de dezvoltare“

Prețul unui astfel de autobuz electric ajunge la 450.000 de euro, iar încărcarea sa, pentru a „rezista“ o zi în trafic, ar dura circa șase ore. „Există două tipuri de baterii, de putere și de energie. Autobuzul actual are baterii de energie, care se încarcă preponderent lent, în autobază, noaptea, la o intensitate a curentului de 63 de amperi, în circa cinci-șase ore. Dacă intensitatea este de 32 de amperi, timpul se dublează, dacă intensitatea este de 125 de amperi, timpul se înjumătățește. Autobuzul are și posibilitatea unei încărcări rapide, cu pantograf“, a explicat Florin Chivu. Reprezentanții Solaris au mai precizat că acumulatorii unui astfel de autobuz electric ar rezista la 3.300 de cicluri de încărcare, ceea ce ar însemna un timp de viață al bateriei de circa nouă ani. Un acumulator nou ar costa în jur de 100.000 de euro.
Autobuzul a avut ceva probleme la încărcare, la autobaza RAT Craiova. „Facilitățile de încărcare sunt în curs de dezvoltare la noi. Pe unde am fost în țară, doar la două autobaze, construite recent, nu au fost probleme la încărcare, în sensul că și intensitatea, și frecvența curentului trebuie să fie în anumite limite, altfel crește timpul de încărcare“, a spus Florin Chivu. „Au fost probleme cu instalația electrică din incinta RAT, de care se ocupă cei de la CEZ, dar s-au rezolvat. Autobuzul s-a încărcat în șase ore, așa cum a spus domnul Chivu“, a completat Marcel Tănăsescu.
În ceea ce privește posibilitatea achiziționării de autobuze electrice la Craiova, acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul fondurilor europene, din cauza prețului care nu poate fi suportat de bugetul RAT sau de bugetul local. „Primăria lucrează la un proiect cu fonduri europene pentru achiziționarea a 30 de autobuze cu combustibil netradițional, cum este și acest autobuz electric prezentat de cei de la Solaris“, a menționat Sorin Manda, administratorul public al municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS