5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe procesul în dosarul șpăgilor de la UMF Craiova

Începe procesul în dosarul șpăgilor de la UMF Craiova

În iulie 2015, procurorii bucureșteni au descins la UMF Craiova și au chemat la audieri peste 70 de martori și suspecți (Foto: Arhiva GdS)
În iulie 2015, procurorii bucureșteni au descins la UMF Craiova și au chemat la audieri peste 70 de martori și suspecți (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a hotărât, săptămâna trecută, că Tribunalul Olt poate începe judecarea dosarului în care procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată șase cadre didactice din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispuneau, pe 11 septembrie 2015, trimiterea în judecată a inculpaților Dănuț Firu, Cristina Petrică, Daniela Cernea, Liviu Ghirigiu, Oana Purcaru și Lucica Roșu, toți fiind acuzați de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii bucureș­teni au reținut că, în perioada ianuarie-iunie 2015, Dănuț Firu „a pretins şi primit de la mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Socială şi ai Facultăţii de Medicină Dentară, sume de bani cuprinse între 100 și 150 de lei, pentru a-i promova la examenele susţinute la disciplinele pe care le preda“. De asemenea, anchetatorii au reținut că „inculpata Roșu Lucica, în calitate de profesor universitar la aceeaşi universitate, a primit în cursul lunii iunie 2015 suma de 100 de euro de la o studentă pentru a o promova la un examen“. În ceea ce o privește pe Cristina Petrică, aceasta a fost acuzată că, între ianuarie – iunie 2015, a primit „de la mai mulţi studenţi două perechi de cercei de aur (fiecare în valoare de 450 de lei) şi produse cosmetice în valoare de 400 de lei, pentru a-i promova la examenul de an“. În schimb, Oana Purcaru a fost acuzată că, pe 5 februarie 2015, a primit suma totală de 750 de lei de la mai multe studente pentru a le promova la un examen programat în aceeaşi zi. De asemenea, profesorul Liviu Ghirigiu a fost acuzat că, în cursul lunii iulie 2015, „a pretins şi primit de la șase studenţi câte 100 euro/student, pentru a-i declara promovaţi la un examen la una dintre disciplinele la care era titular“. Anchetatorii nu au precizat însă când și ce sume de bani ar fi primit drept mită Daniela Cernea.

Dosar plimbat aproape doi ani între instanțe

Pe 14 septembrie 2015, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt, iar în februarie 2016, judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea judecării celor șase inculpați. Hotărârea instanței a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanță care a dispus întoarcearea dosarului la Tribunalul Olt. În septembrie 2016, judecătorii din Olt au constatat încă o dată legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii bucureșteni, însă după contestație, Curtea de Apel Craiova a întors din nou dosarul la Tribunalul Olt.
Ulterior, pe 7 februarie, anul acesta, Tribunalul Olt a dispus pentru a treia oară începerea judecării inculpaților. „Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Firu Dănuţ, Petrică Cristina, Cernea Daniela, Chirigiu Liviu, Purcaru Oana şi Roşu Lucica, ca nefondate (…). Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Firu Dănuţ, Petrică Cristina, Cernea Daniela, Chirigiu Liviu, Purcaru Oana şi Roşu Lucica“, se arată în hotărârea instanței.
A urmat o nouă contestație, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova pe 20 martie, iar săptămâna trecută, judecătorii craioveni au hotărât să respingă acțiunile inculpaților. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, astfel că judecătorii Tribunalului Olt pot începe, în sfârșit, judecarea celor șase inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS