12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrotuare reabilitate pentru pietoni, ocupate de mașini

Trotuare reabilitate pentru pietoni, ocupate de mașini

Mașinile parcate pe trotuar, pe bulevardul Carol I, obligă oamenii să circule pe stradă (FOTO: Claudiu Tudor)
Mașinile parcate pe trotuar, pe bulevardul Carol I, obligă oamenii să circule pe stradă (FOTO: Claudiu Tudor)

Un cititor GdS ne-a sesizat în legătură cu trotuarele recent reabilitate pe strada Dâmbovița din Craiova, dar care sunt folosite pe post de parcări, obligând astfel pietonii să circule pe partea carosabilă. Situația este aceeași și pe alte străzi din Bănie, unele recent asfaltate. Pe bulevardul Carol I, spre exemplu, există o porțiune unde pietonii sunt nevoiți să meargă pe stradă, în timp ce pe o parte a străzii Victor Gomoiu mașinile sunt parcate până în scara blocului. Autoturismele parcate în acest mod ar trebui ridicate, potrivit HG nr. 965/2016, însă în Craiova va mai dura o perioadă până când legea va putea fi pusă în aplicare.

Mașinile pe trotuar, pietonii pe stradă, aceasta este situația întâlnită pe mai multe artere de circulație din Craiova. Din cauza autoturismelor parcate pe întreg trotuarul, pietonii se văd nevoiți să circule pe partea carosabilă, expunându-se astfel pericolului de accidente. Situația ne-a fost sesizată zilele trecute și de un craiovean, care a dat ca exemplu strada Dâmbovița, aflată în reabilitare, unde au fost modernizate deocamdată doar trotuarele. Suficient cât să fie folosite însă pe post de parcări, după cum susține respectivul cititor. „Pe strada Dâmbovița se asfaltează pentru pietoni, dar aici parchează mașinile, iar pietonii sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă. Toată strada este așa de ani de zile, iar poliția nu face nimic, în timp ce pietonii sunt puși în pericol“, este mesajul primit de la cititorul GdS. Ieri la prânz, trotuarul de pe o parte a străzii Dâmbovița era ocupat de mașini, iar câțiva părinți circulau, cu copiii de mână, pe partea carosabilă. O situație similară se întâlnea, ieri, și pe bulevardul Carol I, imediat după sensul giratoriu de la Rond. Din cauza mașinilor parcate pe trotuar, pe sensul de mers către gară oamenii circulau pe marginea străzii.

Artere cu trotuare blocate de mașini sunt și în cartierul 1 Mai. Unele au fost reabilitate anul trecut, altele sunt în curs de reabilitare, dar toate au aceeași problemă cu mașinile care împiedică circulația pietonilor. Deși unele trotuare sunt generoase ca dimensiune, cum sunt cele de pe strada Dr. Constantin Angelescu, recent asfaltată, ele rămân locul preferat de parcare pentru mulți dintre localnici. Reprezentanți ai Primăriei Craiova au precizat faptul că strada Constantin Angelescu este prevăzută doar cu trotuare, nu și cu locuri de parcare special amenajate și că mașinile din zonă sunt parcate neregulamentar, conform ultimelor reglementări legislative.

Ridicarea mașinilor, soluția pentru eliberarea trotuarelor

Sunt și străzi în zonă unde sunt amenajate locuri de parcare, însă numai pe o parte a drumului, cum ar fi strada Dr. Nicolae Ionescu Sisești (reabilitată în 2012) sau Dr. Victor Gomoiu (partea reabilitată în 2016). Aici există un trotuar de circa un metru, iar lângă el locuri de parcare cu acces direct din stradă (așa cum prevede legea), dar asta nu-i împiedică pe șoferi să ocupe și celălalt trotuar destinat pietonilor. Pe partea reabilitată a străzii Victor Gomoiu, spre exemplu, în dreptul blocurilor
I 1 – I 4, mașinile sunt parcate chiar până în scara blocului, locatarii neavând altă soluție decât să circule pe carosabil. „Nu înțeleg unde a dispărut trotuarul de aici după ce s-a asfaltat strada. Pe o parte a rămas (trotuar – n.r.), iar pe partea cealaltă nu mai poți trece din cauza mașinilor parcate. Ieși din bloc direct în stradă. Nu știu cum au gândit constructorii, cum a fost proiectul și de ce nu mai avem trotuar după ce s-a modernizat strada și doar locuri de parcare“, s-a întrebat un locatar. Reprezentanți ai primăriei susțin însă că trotuarul respectiv nu a dispărut, ci este ocupat în mod neregulamentar de mașini.
Soluția pentru eliberarea trotuarelor de mașinile parcate neregulamentar există în legislație, însă măsura nu poate fi încă aplicată și la Craiova. De la 21 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, care a modificat Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier, și care prevede, printre altele, că parcarea pe trotuar a mașinilor va fi permisă numai acolo unde există spații special semnalizate în acest sens. Legea prevede că administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul Poliției Rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, dar numai dacă „este respectat culoarul pentru pietoni, de un metru lățime, și dacă accesul vehiculelor se poate face din șosea“. Or, în cazul situațiilor descrise mai sus, mașinile sunt parcate direct pe trotuar, fără a lăsa vreun spațiu pietonilor. Și nici nu e vorba de spații special amenajate în acest sens. Noile prevederi mai stabilesc și faptul că „nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule pe trotuar la mai puțin de zece metri de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni“, în timp ce în Craiova mașinile stau parcate pe trotuare chiar și în intersecții sau lângă trecerile de pietoni.
Când vor putea fi ridicate și în Bănie autoturismele lăsate neregulamentar pe trotuare? Nu mai devreme de sfârșitul lunii viitoare. Regulamentul privind procedura de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate şi parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, emis de primărie în conformitate cu hotărârea de guvern, se află deocamdată în dezbatere publică, până la sfârșitul acestei luni. După ce va trece de votul Consiliului Local, iar hotărârea va primi viza de legalitate de la Prefectură, abia atunci acest regulament va putea fi pus în aplicare, de ridicarea și transportul autovehiculelor parcate neregulamentar urmând să se ocupe SC RAT Craiova SRL, societatea deținută de primărie care gestionează transportul public din municipiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS